De Antwerpse fortengordel


Over de historiek van deze immense verdedigingsgordel, waarvan het ontstaan teruggaat tot in de 10e eeuw (980), kan je alles lezen op deze link. Vandaag wil ik jullie een blik gunnen op wat er van deze forten geworden is, die op enkele uitzonderingen na, allemaal nog bestaan.
In de eerste plaats zijn het groenzones die deels zijn opengesteld voor het publiek. Op sommige forten hebben allerhande sport- en andere clubs een onderdak gevonden. Op sommige forten is het vooral de natuur die de restanten uit het verleden toedekt met een deken van groen.
Elk jaar wordt het fietsevenement “Fietsen langs de fortengordel” georganiseerd. Wie op een rustigere manier de forten wil verkennen kan kiezen voor de Brialmontfietsroute (44 km) die je langs een aantal van deze forten voert.

Het Fort van Borsbeek bevindt zich onder de aanvliegroute van de luchthaven van Antwerpen (Deurne). De redoute wordt elk jaar meer en meer ingenomen door de begroeiing. Rondom dit fort strekt zich een mooi natuurgebied uit waar de Koude Beek doorheen slingert en dat men kan verkennen dank zij een wandelknooppuntennetwerk.

Langs het Fort van Wommelgem, vlakbij het hierboven vernoemde fort, ligt een mooi wandelpad langs de omwallingsgracht. Het is een thuis voor tal van vogels en planten.

Het Fort van Oelegem, dat deel uitmaakt van de tweede gordel, herbergt een vleermuizenkolonie die onder begeleiding van een gids kan bezocht worden. Het fort is gelegen op het fameuze Anti-tankgracht die werd uitgegraven om tijdens de oorlog de aanvallende tanks de toegang tot de stad te bemoeilijken.

Het Fort van Liefkenshoek behoort, samen met het Fort van Lillo (resp. op de linker- en de rechter Scheldeoever) tot de oudste Antwerpse forten.
Ze dateren van 1580 en waren van groot belang voor de militaire controle over de Schelde. Fort Liefkenshoek verkeert dank zij een reeks uitvoerige restauratiewerken tot één van de best bewaarde forten van Antwerpen.
Het museum dat er in ondergebracht is vertelt over de geschiedenis van het fort, de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water, over visvangst en scheepvaart tot en met de overstromingen en de inpolderingen.

Deze vier forten zijn slechts een zeer kleine greep uit de totale Antwerpse fortengordel. De gordel is een onderdeel van de geschiedenis van de stad, haar groei van historische handelsnederzetting langs de Schelde tot wereld- en havenstad die ze nu is.

Advertentie

19 gedachtes over “De Antwerpse fortengordel

 1. Heel mooi in beeld gebracht. Wat een prachtig fort en mooie omgeving om te wandelen. Voorlopig wandelen we dicht bij huis, maar ik hoop hier toch ooit eens naartoe te gaan, het is niet eens zo ver van Zeeuws-Vlaanderen.

  Like

 2. Hallo Rudi,

  das sind sehr beeindruckende Fortanlagen. Schöne Bilder hast Du gemacht und Deine Informationen dazu sind auch sehr interessant. Solche alten Anlagen sind immer sehenswert. Leider kenne ich das nicht, sonst hätte ich mir das auf jeden Fall angeschaut.

  Liebe Grüße
  Jutta

  Like

  1. Danke Jutta 🙂
   Wenn mann in Antwerpen komt, schaut mann sich im ersten Platz die Stadt selbst an. Die Fortanlagen liegen in die verschiedene Gemeinden rundum Antwerpen. Nur wenn man an militärischer Belagerung und Kriegsführung interessiert ist, sucht man nach diesen Festungen.
   Je hebt vast wel veel andere mooie herinneringen aan Antwerpen overgehouden 😉
   Groetjes,
   Rudi

   Like

  1. Een aantal forten bezocht ik al wel. Zeker die van de eerste gordel rond de stad zijn me bekend omdat ze niet zo ver van het centrum liggen. Het zijn plekken waar de Antwerpenaar graag naar toe trekt om te wandelen. Op veel forten worden ook zomerbars ingericht. De forten uit de tweede gordel liggen verder weg van de stad. De meest bekende zijn zeker het fort van Breendonk (gebruikt door de Duitse Gestapo als overgangskamp voor verzetslui en Joden) en het fort van Liezele (ooit voedseldepot, daarna een gevangenkamp en een museum). Beide zijn zeker een bezoek waard. Breendonk bezocht ik persoonlijk en ik kan je garanderen dat het een héle diepe indruk naliet. Alle forten bezocht ik dus (nog) niet. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.