Over de historiek van deze immense verdedigingsgordel, waarvan het ontstaan teruggaat tot in de 10e eeuw (980), kan je alles lezen op deze link. Vandaag wil ik jullie een blik gunnen op wat er van deze forten geworden is, die op enkele uitzonderingen na, allemaal nog bestaan.
In de eerste plaats zijn het groenzones die deels zijn opengesteld voor het publiek. Op sommige forten hebben allerhande sport- en andere clubs een onderdak gevonden. Op sommige forten is het vooral de natuur die de restanten uit het verleden toedekt met een deken van groen.
Elk jaar wordt het fietsevenement “Fietsen langs de fortengordel” georganiseerd. Wie op een rustigere manier de forten wil verkennen kan kiezen voor de Brialmontfietsroute (44 km) die je langs een aantal van deze forten voert.
Fort van Borsbeek
Fort van Borsbeek Aanvliegend verkeer Fort van Borsbeek
Het Fort van Borsbeek bevindt zich onder de aanvliegroute van de luchthaven van Antwerpen (Deurne). De redoute wordt elk jaar meer en meer ingenomen door de begroeiing. Rondom dit fort strekt zich een mooi natuurgebied uit waar de Koude Beek doorheen slingert en dat men kan verkennen dank zij een wandelknooppuntennetwerk.
Fort van Borsbeek met netwerk van wandelknooppunten
Langs het Fort van Wommelgem, vlakbij het hierboven vernoemde fort, ligt een mooi wandelpad langs de omwallingsgracht. Het is een thuis voor tal van vogels en planten.
Fort van Wommelgem
Fort van Wommelgem Fort van Wommelgem
Het Fort van Oelegem, dat deel uitmaakt van de tweede gordel, herbergt een vleermuizenkolonie die onder begeleiding van een gids kan bezocht worden. Het fort is gelegen op het fameuze Anti-tankgracht die werd uitgegraven om tijdens de oorlog de aanvallende tanks de toegang tot de stad te bemoeilijken.
Fort van Oelegem
Anti-tankgracht
Het Fort van Liefkenshoek behoort, samen met het Fort van Lillo (resp. op de linker- en de rechter Scheldeoever) tot de oudste Antwerpse forten.
Ze dateren van 1580 en waren van groot belang voor de militaire controle over de Schelde. Fort Liefkenshoek verkeert dank zij een reeks uitvoerige restauratiewerken tot één van de best bewaarde forten van Antwerpen.
Het museum dat er in ondergebracht is vertelt over de geschiedenis van het fort, de eeuwenlange strijd van de mens tegen het water, over visvangst en scheepvaart tot en met de overstromingen en de inpolderingen.
Fort Liefkenshoek
Fort Liefkenshoek Fort Liefkenshoek
Deze vier forten zijn slechts een zeer kleine greep uit de totale Antwerpse fortengordel. De gordel is een onderdeel van de geschiedenis van de stad, haar groei van historische handelsnederzetting langs de Schelde tot wereld- en havenstad die ze nu is.
Heel interessant en mooi in beeld gebracht!
LikeLike
Dank je Peter 😉
LikeGeliked door 1 persoon
een logje naar mijn hart Rudi
knappe foto’s en interessante informatie
prettige dag
LikeLike
Graag gedaan Willy. Met het stormweer ben ik niet op pad geweest dus even in de archieven gedoken en een meer informatieve blog gepost voor zij die er interesse voor hebben. 🙂
LikeLike
Heel mooi in beeld gebracht. Wat een prachtig fort en mooie omgeving om te wandelen. Voorlopig wandelen we dicht bij huis, maar ik hoop hier toch ooit eens naartoe te gaan, het is niet eens zo ver van Zeeuws-Vlaanderen.
LikeLike
Dank je wel hoor. Mocht je ooit deze richting uit willen komen, dan denk ik wel dat je voldoende info vindt door op de ingesloten links te klikken. Anders spreek je me maar aan. Groetjes, Rudi
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je Rudi!
LikeLike
Like this images. There is a little bit autumn ante portas …
Best regards
Bernhard
P.S.: Kann ich auch in Deutsch kommentieren?
LikeLike
Hallo Bernhard, Du kanst ruhig auf Deutsch schreiben 🙂 Das heist, wenn Du leben kanst mit meine schreib fehler beim antworten 😉
Danke für das Kompliment. Freundlichen Grüss, Rudi
LikeLike
Heel goede en vooral klare informatie !
Vooral de fietsmogelijkheden spreken me hier aan.
LikeLike
Met andere woorden, voor jou een leuke tip om de tweewieler uit de garage te halen. Misschien wel effe wachten tot het weer terug wat zonniger en warmer wordt. Veel plezier gewenst hoor !
LikeLike
Mooie reeks!
LikeLike
Dank je Inge 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Hallo Rudi,
das sind sehr beeindruckende Fortanlagen. Schöne Bilder hast Du gemacht und Deine Informationen dazu sind auch sehr interessant. Solche alten Anlagen sind immer sehenswert. Leider kenne ich das nicht, sonst hätte ich mir das auf jeden Fall angeschaut.
Liebe Grüße
Jutta
LikeLike
Danke Jutta 🙂
Wenn mann in Antwerpen komt, schaut mann sich im ersten Platz die Stadt selbst an. Die Fortanlagen liegen in die verschiedene Gemeinden rundum Antwerpen. Nur wenn man an militärischer Belagerung und Kriegsführung interessiert ist, sucht man nach diesen Festungen.
Je hebt vast wel veel andere mooie herinneringen aan Antwerpen overgehouden 😉
Groetjes,
Rudi
LikeLike
Al die forten uit ons verleden zijn mooie natuurplekken geworden .Ik ga daar ook altijd graag op wandel.Interessant info die j heb toegeoegd
LikeLike
Het zijn inderdaad eilandjes van natuur rondom onze grootstad. Gezien het minder goede weer (storm) ben ik niet op pad geweest en kwam ik op het idee om er iets over in elkaar te steken.
LikeLike
Heel bijzonder. Een mooi stukje geschiedenis is bewaard gebleven.
Je moet er wel de tijd voor nemen, begrijp ik. Een stukje fietsen en dan ronddwalen/wandelen rond het fort.
Heb jij ze allemaal bezocht?
LikeLike
Een aantal forten bezocht ik al wel. Zeker die van de eerste gordel rond de stad zijn me bekend omdat ze niet zo ver van het centrum liggen. Het zijn plekken waar de Antwerpenaar graag naar toe trekt om te wandelen. Op veel forten worden ook zomerbars ingericht. De forten uit de tweede gordel liggen verder weg van de stad. De meest bekende zijn zeker het fort van Breendonk (gebruikt door de Duitse Gestapo als overgangskamp voor verzetslui en Joden) en het fort van Liezele (ooit voedseldepot, daarna een gevangenkamp en een museum). Beide zijn zeker een bezoek waard. Breendonk bezocht ik persoonlijk en ik kan je garanderen dat het een héle diepe indruk naliet. Alle forten bezocht ik dus (nog) niet. 😉
LikeLike