Gebruik van ND filters


Voor de afwisseling vandaag eens geen fotoverslag maar een woordje over grijsfilters of zoals men ze in vaktermen noemt “ND filters” waarbij ND staat voor “Neutrale Density” waarmee bedoeld wordt dat ze geen invloed hebben op de kleur van het licht dat ze tegenhouden.

De meesten hier weten best wel wat ND filters zijn en waar men ze voor kan gebruiken. Voor wie echter voor het eerst over grijsfilters hoort spreken, schreef ik een pagina, hopelijk in duidelijke bewoordingen, die elke leek doet begrijpen waarover het precies over gaat.

Lees hier alles over grijsfilters en hun gebruik

Misschien kan dit voor jou de start van een nieuwe uitdaging worden waarbij je foto’s nieuwe dimensies krijgen zoals je die vaak ziet bij de doorwinterde fotografen.

Alvast veel leesplezier en wie weet… zien we straks jouw resultaten wel verschijnen op jouw blog

12 gedachtes over “Gebruik van ND filters

 1. volkstuinvanbemar

  Dank je wel, ik heb filters en heb werkelijk geen idee wat ik er moet. [ had de camera overgenomen met die filters erbij] ik ga eens kijken of ik kan ontdekken wat het zijn…………….

  Like

  1. Graag gedaan maar als je meer “into the depth” info zoekt, dan zijn er genoeg sites te vinden waar je terecht kan. Grijsfilters zijn niet alleen leuk om mee aan de slag te gaan, ze kunnen je foto’s ook fel verbeteren indien je ze juist gebruikt.

   Like

 2. Ik gebruik geen circulaire ND (Neutral Density) filters meer… (veel te duur)
  Via een simpele filterhouder met verschillende opschroef ringen kan je elke lensfiltermaat overbruggen. Je hoeft dan alleen een setje van 10x10cm (ND) of (meerdere sets (soft,medium,hard) 10x15cm (GND) (Gradueel neutral density) te kopen en je kan voor elke lens dezelfde voorzet filters gebruiken. Voor die 10×10 of 10×15 sets kan je handige tasjes kopen die je vastklikt aan je broeksriem. Bij voorkeur gebruik ik de glazen filters van KASE, die zijn 98% lichtecht en praktisch onbreekbaar. ‘k hoop dat je met deze info iets kan doen ?

  Like

  1. Bedankt voor deze tip en ja, de info is zeker nuttig voor eenieder van ons. Zeker wanneer je veel werkt met dit soort filters is dit een heel goede denkpiste. Wil je uitzoeken of het werken met een ND filters je al dan niet ligt, is het kopen van een setje opschroefbare filters wel een iets handigere manier van werken. Zo’n setjes zijn echt niet zo duur, zeker niet op http://www.amazon.de

   Geliked door 1 persoon

 3. Interessant verhaal.
  Ik gebruik deze filters niet.
  Een natuurfotograaf van beroep vertelde mij een keer dat hij nooit filters gebruikt omdat het ten koste gaat van de kwaliteit.
  Ik heb er zelf wel een filter voor om de lens te beschermen, wel altijd dezelfde.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.