De Loteling


Voor wie een mooie wandeling in de buurt van Zoersel, een vredig dorp in de Antwerpse Kempen, wil maken, dan is het kasteel van Zoerselhof een perfect uitgangspunt.

Het Zoerselhof dateert van 1790 als abtshof van de paters Cisterciënzers. Nadien kende het een zeer gevarieerd bestaan o.a. als kinderverblijf, pension, hotel-restaurant , en uiteindelijk kasteel.

We danken Ivo Van Vaerenbergh, eigenaar en bezieler van het Zoerselhof. Het gebouw en het domein van 18 ha werd dank zij deze man in 1989 volledig gerestaureerd tot in zijn oorspronkelijke staat, zoals het was ten tijde van de paters .

Vanaf het kasteel wandelen we door het Zoerselbos in de richting van Het Boshuisje. Het Zoerselbos wordt gekenmerkt door een grote diversiteit van biotopen op een relatief beperkte oppervlakte. Graslanden en heide wisselen af met naaldhout en eikenbossen.

Herberg “Het Boshuisje” verkreeg bekendheid doordat Hendrik Conscience hier inspiratie opdeed voor zijn roman De Loteling.

Zoerselbos – bezoekerscentrum – Boshuisje (bron: Heemkundige Kring Zoersel)

Zelfs onze striptekenaar Willy Vandersteen heeft in zijn strip “De Gouden Ganzenveer”, uitgegeven in juni 1983, “Het Boshuisje” gebruikt als locatie voor zijn avonturen.

Het Boshuisje waar het verhaal van “De Loteling” werd verteld aan Hendrik Conscience

Het verhaal van De Loteling gaat over twee gezinnen, die in eenvoud naast elkaar leven en alles met elkaar delen. Het ene gezin bestaat uit een weduwe en haar dochter Trien, het andere uit grootvader, zijn dochter en haar twee zoons, Pauwke en Jan. Hun leven gaat zijn gangetje tot op de dag van de militaire loting. Jan moet ook meedoen en hij wordt uit gelood. Ze hebben nog een jaar voordat Jan zal vertrekken. Op de dag van zijn vertrek, wordt het duidelijk dat Jan en Trien meer voor elkaar voelen dan alleen vriendschap…

Recht tegenover de herberg bevindt zich het bezoekerscentrum waar ook de Heemkundige kring van Zoersel een onderkomen vond.

Wie de Herberg De Loteling bezoek mag zeker niet vergeten om zich het bier “De Loteling” te proeven. Een heerlijk donker biertje dat zeker uw dorst zal lessen na deze mooie wandeling.

23 gedachtes over “De Loteling

 1. Mooie reportage over het Zoerselbos waar ik alle jaren zeker 1 keer kom. Ging er ook al eens op stap met een gids die wist ook te vertellen dat er daar in het bos een albino Ree leeft die regelmatig te zien is .Ik zag het op de foto’s van de gids. Zelf heb ik het dier nog nooit gezien op mijn wandelingen aldaar. .De originele herberg waar de Loteling geschreven werd ken ik ook. Het is een plekje waar je terug kijkt in de tijd. In het huisje aan de overkant van de herberg is altijd heel veel informatie te halen. Je hebt een knap en interessante post in het daglicht geplaatst

  Like

  1. Bedankt voor al deze woorden van lof Marylou 😉 Om eerlijk te zijn, dook ik gewoon in mijn archieven omdat ik even niet meer over actuele foto’s beschik. Daarom leek het me leuk om iets te doen met het boshuisje. Van die albino ree wist ik niks af, nu ben ik gewaarschuwd als ik ze ooit zou tegenkomen. Fijne dag verder.

   Like

 2. prachtig Rudi in woord en beeld en zo te zien een bezoek meer dan waard
  de volgorde van het mooie gebouw viel mij op , vaak worden kastelen op den duur een hotel of iets om het onderhoud te betalen , hier ging dat net andersom las ik

  Like

 3. Mooi om zo wat meer achtergrondinformatie te krijgen over ‘De loteling’. Het is zeker een jaar of 40 geleden dat ik het boek heb gelezen. Later heb ik ook de film nog eens gezien op de BRT.
  Lijkt me best een bezoekje waard, zeker in combinatie met die tuin en dat lonkende koele bier.

  Like

  1. Bij ons staat deze wandelbestemming geregeld op het programma en niet enkel vanwege de Loteling (het bier wel te verstaan…. ha ha ha) De plek is inderdaad zeker een bezoek waar, alleen is het voor jullie niet echt bij de deur hé.

   Geliked door 1 persoon

 4. Een knappe informatieve reportage Rudi…

  Opmerkelijk dat het ” kasteel” nog gebouwd is bij de Franse revolutie door paters Cisterciënzers

  Gelukkig is het gebouw nu mooi gerestaureerd..

  Een wandeling moet daar ook de moeite waard zijn

  prettige dag

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.