Ertbrandbos brandt


Neen, gelukkig geen bosbranden hoor ! Het bos brandt er figuurlijk door de warme zonnestralen op het goudgele lover. Het is momenteel een ideale plek voor een wandeling doorheen de natuur voor die mensen die in de buurt van het grensdorp Putte (ten noorden van Antwerpen) wonen.

Het Ertbrandbos ligt vlakbij Fort Ertbrand op grondgebied Kapellen. Het gebied is 90 à 100 ha groot en voor een deel bestaat de onder-begroeiing uit rododendron wat er in de lente voor zal zorgen dat je daar door muren van paars getinte struiken zal wandelen.
Het gebied vormt de ecologische verbinding tussen de bosgebieden van Brasschaat, Kapellen en het Grenspark Kalmthoutse Heide.

De toegang tot het natuurgebied ligt bij Fort Ertbrand. In 1914 maakte het fort deel uit van een sterke verdedigingsgordel rondom Antwerpen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het fort gebruikt door de Belgische Ontmijningsdienst. Het fort was jarenlang privébezit. In 2017 kocht Natuurpunt het fort en omliggende bos.

Alleen al de wandeling rondom de fortgracht is de moeite. Er zijn tal van mooie doorkijkjes die deze tijd van het jaar bijzonder mooi ogen.

Het windstille weer zorgde ervoor dat het wateroppervlak bijna als een perfecte spiegel functioneerde. Enkel een aantal ganzen die hun oversteek maakten, zorgen voor een verstoring van het gladde wateroppervlak.

46 gedachtes over “Ertbrandbos brandt

 1. schitterende foto’s Rudi , van dat mooie stukje geschiedenis , ik ben blij dat het is overgenomen door de natuur bescherming

  rustige avond groet

  Like

   1. ha die Rudi
    ja dat doet natuurmonumenten hier , en meer goed werk zoals verbindingen leggen tussen gebiedjes 🙂
    ja wat een kunstenares hé dat oude vrouwtje
    ja hoor de banden zijn weer heel

    fijne middag groet

    Like

  1. Dank je Marylou, het was er inderdaad prachtig om te wandelen. Gelukkig zijn de forten nu allemaal min of meer opengesteld zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Natuur is er nooit genoeg.

   Like

 2. Echt super mooi.
  Prachtige locatie, fijne composities, maar ook mooie heldere en levendige warme kleuren.
  Echt een genot om naar te kijken.

  Groetjes, Karina

  Like

 3. De weerspiegelingen geven altijd mooie foto’s. Door de prachtige herfstkleuren die we dit jaar hebben worden foto’s een stuk zachter. Heel mooie serie!

  Like

 4. mogge Rudi
  ik heb niet bij gehouden hoeveel tijd het nam , makkelijk was het niet hihi
  ja kan me voorstellen dat je zo iets moois aan de muur hangt

  fijn weekend groet

  Like

 5. weinig tij voor bloggen, heb de afgelopen week met he mooi weer ook genoten van de bossen in Brant en Utrecht, schitterend al die mooie herfst kleuren in de natuur, mooie titel en prachtige foto’s Rudi.

  Like

  1. Dank je Bram, ik kan je geen ongelijk geven dat je even voorrang gaf aan het genieten van al het moois in de natuur. Het zijn waarschijnlijk de laatste dagen om van de kleurenpracht te genieten.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.