Marche-les-Dames (3)


In het derde en laatste deel gaan we van Marches-les-Dames naar Hoei (Huy in het frans). De stad ligt aan de samenvloeiing van de rivieren de Maas, de Hoyoux en de Mehaigne.

Op weg naar Hoei passeren we nog een paar indrukwekkende rotsformaties waar het fietspad onderdoor loopt. Mensen vinden het hier blijkbaar veilig genoeg om woningen te bouwen, dus betrouw ik het er ook maar op.

Dat hier de ene brug niet de andere is, blijkt uit bovenstaande foto’s. Gelukkig bleef in op dezelfde oever en hoefde ik geen keuze te maken. Voor mij was het gewoon rechtdoor. Het landschap werd onderweg tijdelijk iets vlakker wat het gevoel van ruimte vergrootte. Maar wanneer men Hoei binnenrijdt, is het reliëf weer duidelijk aanwezig.

Het Fort van Hoei dateert van het begin van de 19e eeuw. Het is gebouwd op een heuvel langs de Maas. Het fort werd gebouwd ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en wordt om die reden ook wel het Hollandse Fort genoemd.

De Collegiale Onze-Lieve-Vrouw en Domitianus van Hoei is , zoals de naam het al zegt, toegewijd is aan Onze-Lieve-Vrouw en de heilige Domitianus van Hoei. De kerk met herbergt een schat, die internationaal bekend is. Ze omvat namelijk 4 grote reliekschrijnen uit de 12e en 13e eeuw.

Daarnaast heeft het stadje natuurlijk ook een gezellig marktplein met leuke terrasjes (voor de coronatijden) alsook een paar verborgen plekjes die je alleen vindt als je de het aan durft om door de smalle steegjes op ontdekking te gaan. Toen ik er was had men op één van de binnenpleintjes een klein event georganiseerd en met had men visvormige ballonnen opgehangen waardoor het leek alsof je in een aquarium binnen stapte.

Typische bouwstijl in de Ardennen

Kenmerkend voor de bouwstijl de Ardennen zijn de huizen gebouwd zijn in natuursteen. Je zal hier in de streek dan ook veel steengroeven aantreffen als je pad gaat. Hele bergwanden werden verkapt tot granieten bouwstenen waardoor grote gapende leegtes achterbleven.

Waar in Vlaanderen de Fiere Vlaamse Leeuw klauwt, kraait in Wallonië de al even fiere Waalse Haan. Beide zijn ze het symbool van onze vrijheid.

Op de terugweg: nog een laatste blik op de rotsformaties badend in de laagstaande zon

Op de terugrit naar Namen werp ik nog een laatste blik op de rotsformaties van Marche-les-Dames en sluit hiermee dit verhaal af. Ik hoop dat jullie er wat van opgestoken hebben.


Einde
Bedankt voor uw interesse

46 gedachtes over “Marche-les-Dames (3)

 1. ha die Rudi
  heb er zeker wat van op kunnen steken , mooie links die je er in verwerkte
  en ja de Leeuw ken ik uiteraard van de koersen , de Haan was mij onbekend
  je maakte een mooie rit door een mooie streek , de steengroeven zullen indien terug gegeven aan de natuur mooie plekken worden
  fijne middag groet

  Like

 2. Hier is een prachtige serie die deze lange wandeling onder de zon beëindigt.De weersvoorspelling was bij jullie om deze prachtige foto’s te maken.Je zorgt ervoor dat ik echt een wandeling door Huy wil maken, het is niet ver van waar ik woon.
  Ook al woon ik in Wallonië en jij woont in Vlaanderen, de mooiste vlag is die van België: “Unie is kracht”.
  Fijn weekend, Rudi.

  Like

  1. Merci beaucoup pour ton gentil commentaire. Le temps était vraiment magnifique. Huy est une jolie ville, mais ma préférence va plus vers Namur. Bien sûr, je n’oublierai pas Liège,il y a tant de choses à visiter dans cette ville et surtout prendre de belles photos. La nouvelle station est, et restera, une attraction pour les photographes.
   En effet “L’union fait la force”, mais nos politiciens l’oublient lentement…..

   Geliked door 1 persoon

  1. Op de fiets moet je altijd goed uitkijken, soms is het heel verleidelijk om het landschap te bewonderen maar dat doe ik meestal wel door even halt te houden én foto’s te maken natuurlijk. Hoei is leuk voor een tussenstop maar een ganse dag ga je er niet gevuld krijgen hoor 🙂 Dan is Namen of Luik een veel beter idee. Fijne avond verder.

   Geliked door 1 persoon

  1. Als je er niet tegenop kijkt om een eind met de wagen te rijden, kan je er ook leuke wandelingen maken hoor en…. ze lopen echt niet allemaal over de rotsformaties heen. Misschien wat voor het volgend seizoen hé. Fijne avond nog.

   Like

  1. Om heel eerlijk te zijn Jan, Hoei heeft niet echt veel om het lijf hoor. Als tussenstop voor een rustpauze en een terrasje is het natuurlijk wel leuk, maar Namen en Luik zijn veel meer een bezoek waard. Geniet nog van je zondag.

   Geliked door 1 persoon

  1. Graag gedaan Joke. De fietstocht heb ik niet dit jaar gemaakt hoor, ik denk dat het zo’n 3 jaar geleden moet geweest zijn. Soms duik ik al eens in mijn archieven hé. Leuk dat je bepaalde plekken kon herkennen. Fijne avond nog.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.