Toen en Nu


Toen

Toen was er in onze gemeente Berchem nog een sigarenfabriek, nu rest er enkel nog de gevel die ons herinnert aan het rampzalige voorval. De krant ‘Het Huisgezin’  blokletterde:

Sigarenfabrieksbrand te Berchem-Antwerpen in 1906

Begin maart op een woensdag, om 08u30 brak er in de sigarenfabriek van de heren A. Claeys & Van Den Bussche, gelegen in de Rue de la Paix (Vredestraat) te Berchem een omvangrijke brand uit.

Het enorme complex viel volledig ten prooi aan de vlammen. Pas omstreeks 11u00 werd men de vuurhaard meester. De schade bedroeg tot in de 500.000 oude Belgische franken wat nu zou neerkomen op ongeveer 3.000.000 euro.

Toen

Toen was er in onze gemeente Berchem nog een Koopman in Paardenvoeder. Jammer genoeg kon ik hierover geen verdere informatie vinden dus ben ik genoodzaakt om het bij deze mooie mozaïek te houden die nog steeds de gevel van het huis siert.

Nu

Nu is er in onze gemeente Berchem nog steeds een zadelmakerij. Sinds 1896 en ondertussen drie generaties lang is de Zadelmakerij De Clerck actief in de paardensporttoebehoren.

Pieter Jaak De Clerck, geboren in 1872 in Merksem als zoon van een schoenmaker, leerde van zijn vader de stiel van gareelmaker. Na zijn huwelijk in 1896 vestigde hij zich in Berchem. Die ligging aan de Mechelse Poort bleek later echt ideaal te zijn want al het verkeer dat van Brussel en Mechelen naar Antwerpen kwam passeerde daar immers. Bovendien lag Berchem buiten de stadswallenen was toen nog volledig agrarisch wat een heel pak boeren als klanten opleverde. Daarnaast had de adel en de rijke burgerij van de villa’s en de kasteeltjes uit de omgeving ook zadels nodig om hun paarden te berijden.

Vandaag de dag verkoopt Patrick De Clerck zadels, bitten, teugels, sporen, laarzen en een gamma aan ruiterkledij. Net als zijn vader leerde hij het vak vooral van vader op zoon. Hij schoolde zich in Duitsland nog bij. De riemen en teugels maakt hij op maat. Al het lederwerk herstelt hij zelf. De zadels past hij aan tot ze voor ruiter en paard als gegoten zitten.

Nu

Nu, wel is waar op de grens met de stad Antwerpen, hebben we vlakbij Berchem nog een brouwerij. Wie kent er niet het fameuze “Bolleke” van de Stadsbrouwerij De Koninck. Voorheen waren er zelfs 5 brouwerijen maar die zijn ondertussen allemaal verdwenen.

Bron: kontich.landelijkegilden.be

Brouwerij De Koninck stamt uit 1833 en is opgericht door Johannes Vervliet. De Koninck is ondertussen een begrip geworden in Antwerpen. Naast het “Bolleke”, erkend als officieel streek-product en genoemd naar het bierglas waarin De Koninck geschonken wordt, is al jarenlang “het bier van ’t stad”.

Andere bieren die de bierbrouwerij maakt is “De Koninck Triple d’Anvers” en het in 2015 geïntroduceerde blonde “Wild Jo” bier.
Triple d’Anvers is een wat zwaarder bier. Het blond tot amberkleurige bier heeft een alcoholpercentage van 8% en kent een mooie balans tussen een licht bittertje, een ietwat zoete smaak en de duidelijk aanwezige fruitigheid.
Wild Jo is een blond bier met een alcoholpercentage van 5,8 percent dat door de makers als wild en onstuimig betiteld wordt. 

De stadsduiven sieren langs de buitenzijde me muren van de brouwerij

Volgende keer toon ik u wat
“verborgen kantjes”
van onze gemeente.

44 gedachtes over “Toen en Nu

 1. Altijd jammer als er brand uitbreekt in oude monumenten’Maar geeft je wel stof voor je blog en dat is leerzaam. Die duif prachtige mural, alleen daarom zou ik het al kunnen drinken haha
  Doen we toch maar niet…
  Je foto’s op instagram bekeken en jij maakt net zo’n mooi foto’s hoor
  Groetjes en fijne week

  Like

  1. Hoe erg een brand ook is, het doet ook weer nieuwe dingen ontstaan. Het bier is wel heel lekker hoor. Ben geen echte bierdrinker, hou meer van een wijntje, maar een Wild Jo af en toe waardeer ik wel. Bedankt voor het bezoek aan mijn Instagram en het compliment hoor 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Mooie informatieve verhalen uit de oude doos, Rudi, en niet minder mooie foto’s ter illustratie. Vooral de muurschilderingen vind ik prachtig.
  Met roken ben ik gestopt, maar een lekker ‘bolleke van De Koninck’ drink ik ’s zomers nog wel eens.

  Like

 3. wat een mooie opnamen Rudi , van de muurschilderingen en andere uitingen van zaken van toen en nu
  een vreselijke brand moet dat geweest zijn , maar andere zaken draaien nog steeds
  rustige avond groet

  Like

  1. Dank je Karel. De muurschilderingen en de brouwerij zelf kende ik al jaren, maar die andere bedrijvigheden van toen en nu waren ook voor mij totaal nieuw. Zo zijn er nog zoveel straatjes hier in het Antwerpse waar ik waarschijnlijk nog nooit doorheen gelopen of gefietst heb….

   Like

   1. mogge Rudi
    zo is er nog steeds iets te ontdekken in een verder bekende stad

    ja ik maakte toch best nog wel weer aardige foto’s hé 🙂
    maar gooide er ook aardig wat weg 😁
    ja we troffen het bij de neushoorns , was een topdag zo je zegt

    Like

  1. Dank je Caroline. Dat was zeker een verstandige keuze hoor…. laat ons hopen dat we volgend jaar wat meer ademruimte krijgen. Dan kan je de duif ook eens in het echt zien (en de Wild Jo proeven natuurlijk) 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.