Kunst en Kitsch


Zoals beloofd wandelen we vandaag verder door het oude Berchem maar starten doen we net over de stadsgrens van Antwerpen. Ooit woonden in de Antwerpse zuidrand veel vooraanstaande burgers waarvan, naast de statige huizen en prachtige gebouwen, nu nog steeds de stille getuigen zijn.

Voormalig Meisjesweeshuis in eclectische stijl naar een ontwerp van de architect Ernest Dieltiëns uit 1876, werd tussen 1879 en 1882 gebouwd in opdracht van het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen. De oprichting van dit Meisjesweeshuis, dat het 16de-eeuwse Maagdenhuis in de Lange Gasthuisstraat moest vervangen, kaderde in de vernieuwing van de liefdadigheidsinfrastructuur van de stad Antwerpen.

Later deed het Meisjesweeshuis dienst als kinderziekenhuis, eerst onder de naam “Adolf Stappaertsgasthuis”, en later “Algemeen Kinderziekenhuis Good-Engels”.

Tussen 1998 en 2003 vormde het OCMW de rechtervleugel om tot serviceflats, aangevuld met een nieuwbouwvleugel achteraan op het terrein. Het poortgebouw en de rechtervleugel werden tussen 2005 en 2008 op privé-initiatief opgedeeld tot 47 loftappartementen, aangevuld met 16 nieuwbouwflats, onder de benaming “Residentie Kasteelpark”.

Voormalige Mariagasthuis (Berchem)

Het voormalig Sint-Mariagasthuis, sedert 1988 omgevormd tot Rust- en Verzorgingstehuis Sint-Maria.

Het bak- en zandstenen gebouwencomplex in eclectische neorenaissancestijl naar ontwerp van Richard Vaes, werd ontworpen als regionaal ziekenhuis met afdelingen voor genees- & heelkunde en besmettelijke ziekten. Vanaf 1956-64 werd er een moederhuis met pediatrie bijgebouwd.

Opvallend is de straatgevel met centrale partij van zeven traveeën, risaliet (vooruitspringend volume van een gevel dat over de hele hoogte doorloopt) uitgewerkt als stoere toren met korfboogpoort, erker en nis met Mariabeeld, bekronende koepel en lantaarn. De aansluitende gevels hebben verdiepte rondboognisen, Florentijnse bifora en gesculpteerde cartouches. Verder nog twee achteruitwijkende hoektravee met erker op de begane grond.

Doorheen gans Oud Berchem kom je geregeld dit soort prachtige gevels tegen die blijk geven van de rijkdom uit vervlogen tijden. Gelukkig zijn veel van deze huizen goed bewaard gebleven tijdens de voorbije oorlogen en wonen er nu mensen die zich de moeite getroosten om deze woningen netjes te onderhouden.

Natuurlijk zijn smaken van mensen heel verschillend en dat geeft dan weer aanleiding tot creaties zoals deze. Fleurig is het wel en het geeft de wijk een apart en vooral vrolijk tintje.

Anderen bewoners plaatsen hun “kunstwerken” dan weer op hun balkon langs de straatkant. Wandelen door de straten van Oud Berchem is echt een ervaring op zich.

40 gedachtes over “Kunst en Kitsch

 1. ha die Rudi
  dat was een fijne en mooie stadswandeling , langs schitterende gebouwen
  mooi dat ze bewaard zijn gebleven en goed onderhouden worden
  ik mag dat metselwerk graag zien , nu is alles recht toe recht aan en vaak zelfs kant en klare wanden uit de fabriek
  fijne middag groet

  Like

   1. ha die Rudi
    en de gebouwen van eeuwen terug staan er nog , en de nieuwe redden het niet eens 1 eeuw 🙂

    nou de dames zijn betere fotografen dan ik hoor 🙂
    filmpje is wel aardig gelukt , wat levendiger dan een foto
    al in al geeft het een goed beeld van ons dagje Blijdorp
    fijne middag groet

    Like

 2. Wat een rijkdom aan bouwsels…Prachtig
  Onze oudste dochter zou hier smullen van alles wat je laat zien.
  Die wilde als kind al graag gevels bekijken en wij namen haar mee naar Brugge
  Ha zou denk ik niet voor de kleur rose kiezen maar het heeft wel wat 😉
  Mooi om te zien allemaal
  Groetjes

  Like

  1. Heel erg bedankt hoor. Grappig dat je deze gevels in verband brengt met Brugge.. dat is wel wat overdreven denk ik. Naar Oud Berchem komen ze niet vanuit Japan … LOL Dat roze huisje kon ik echt niet laten, het was er zo erg over… 🙂
   Fijne avond nog.

   Like

  1. Dat is natuurlijk heel andere koek Willy 😉 Die straat is overbekend in Antwerpen en daarbuiten. Dit waren kleine ontdekkingen waar ik min of meer toevallig op stuitte op mijn terugweg van de supermarkt. Die logjes van jou dacht ik me nog te herinneren.

   Like

  1. ’t Ja mij verwonderde het eveneens hoor. Geen grootse kunst natuurlijk maar wel leuk als je het op je pad tegen komt. Oud Berchem is ook een van de wijken waar veel allochtonen wonen en dat geeft soms nog een extra cachet.

   Like

  1. Ja in het Antwerps staan massa’s statige gebouwen een woonhuizen, het is wel vaak moeilijk om ze op een fatsoenlijke manier in beeld te brengen. Ze staan dikwijls tussen minder fraaie of zelfs vervallen bouwwerken en dan oogt het totaal niet op foto.

   Like

 3. Heel mooi foto verslag en uitleg over je bezoek aan deze prachtige plaats
  met heel veel interessante en mooie gebouwen en gevels, heel bijzonder dat roze huis
  inderdaad heel kleurig, maar wel een hele vreemde kleur voor een gevel
  Barbie woont er toch niet toevallig 😀 👍

  Like

  1. Wie in het roze “Home Sweet Home” huis woont, weet ik niet Bram 🙂 Volgende keer zal ik eens aanbellen… ha ha ha. Ik vond het wel leuk in contrast staan met al het andere. Bedankt nog voor de complimentjes. Fijne dag verder.

   Like

 4. Indrukwekkende gebouwen en mooie gevels laat je hier zien.
  Bij het zien van het meisjesweeshuis wat later het kinderziekenhuis werd bedacht ik me dat daar door de kindertjes vast veel tranen zijn gevloeid. Het lijkt me vreselijk om als kind wees te zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.