November eindigt in kleur


De maand november sluiten we af met een paar kleurige beelden uit één van de grootste bossen binnen de Antwerpse agglomeratie namelijk het Peerdsbos.

Het Peerdsbos is één van de meest bezochte bossen in de noordelijke stadsrand van Antwerpen.  Het bos vormt zowel voor gezinnen als natuurliefhebbers een leuke uitstap. De lange rechte dreven maken het wandelen met buggy of rolstoel gemakkelijk. Midden in het bos vind je Brasserie De Melkerij, waar je even kan uitrusten terwijl kinderen ravotten in de aangrenzende speeltuin of een partijtje minigolf spelen.

De naam Peerdsbos dook voor het eerst op in een rekening van 1431-1432 onder het hoofdstuk houtverkoop uit bossen: “Een elsen busch gestaen opt goet ten Breemdonc, geheyten ’t Peertsbusch.”

Het Peerdsbos maakte deel uit van het domein Bremdonck, dat bestond uit enkele pachtboerderijen, schuren, stallingen, heidevelden, polders, dijken, akkers, weiden en bos voor timmer- en brandhout. Er waren twee hoeves: Bremdonckhoeve en het Peerdsboschhoeveken. In 1280 werd het gebied door Isabella van Breda aan het Antwerpse Sint-Elisabethziekenhuis geschonken.

Het bos bestaat uit zomereik, beuk, lijsterbes en zwarte els. Ook bosplanten zoals dalkruid, adelaarsvaren, bleeksporig bosviooltje, lelietje-van-dalen en hazelaar groeien hier.

Het 149 hectare grote bos is een unieke habitat voor verschillende vogelsoorten, vleermuizen, vlinders en reeën. Hier wonen en broeden zwarte specht, grote bonte specht, middelste bonte specht, gaai, boomklever, boomkruiper, fitis en tjiftjaf.

In de Laarse Beek die door het bos stroomt, kan je ook zeldzame vissoorten ontdekken, zoals de rivierdonderpad. De aanwezigheid van weidebeekjuffers en bosbeekjuffers is een extra bewijs van de goede waterkwaliteit van de beek.

50 gedachtes over “November eindigt in kleur

  1. Ze hadden hier voor de voorbije nacht ook vorst voorspeld en ik had gehoopt op rijm in de ochtend maar er was niets te zien. Temperatuur nog steeds +1°C. Veel bladeren zijn er niet meer te bespeuren aan de bomen in onze straat. Fijn dag nog Jan.

   Geliked door 1 persoon

  1. Soms wel Henk al zijn bossen zoals het Zoniënwoud ten zuiden van Brussel ook wel prachtig en dat is een overblijfsel van eeuwenoude Kolenwoud, net zoals het Hallerbos bij Halle trouwens. Dit laatste bos is bij uitstek gekend voor de bloei van de boshyacinten in het voorjaar.

   Like

  1. Dank je wel hoor. De belichting heb ik (in alle eerlijkheid) wel bijgestuurd met Raw Therapee, een open source (en dus gratis) programma dat zeker het bekijken waard is. De foto’s waren dus uiteraard in RAW gefotografeerd deze keer. Die fauna is er zeker, alleen zie je die bijna nooit met mooi weer en als er meer wandelaars zijn.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.