Antwerp towards X-Mass & New Year


De Plantentuin “Den Botanic” van Antwerpen ligt er een beetje verlaten bij. Enkele struiken zetten desalniettemin hun beste beentje voor om wat kleur te brengen in deze grijze dagen voor de feestdagen.

Winkeliers hebben hun beste beentje voorgezet om de etalages van hun zaken, die sinds vorige dinsdag weer open mochten, op te smukken voor de potentiële kopers. De sfeer wordt er wel iets door vrolijker door maar is blijft wel een bleek afschijnsel van wat het in de voorbije jaren was.

Langs de kaaien van de Schelde staat zoals elk jaar, naast de oude hangars waar in vervlogen tijden de vrachtschepen hun goederen losten, het reuzenrad opgesteld. Deze open pakhuizen staan er een beetje mistroostig bij door gebrek aan onderhoud. Waarschijnlijk zullen ze moeten verdwijnen door de aanleg van de vernieuwde en opgehoogde Scheldekaaien zoals deze al op Het Zuid aanwezig zijn.

Oudste nederzetting geeft geheimen prijs:
Stadsarcheologen speuren momenteel, ter hoogte van de noordelijke hangaars naast het Steen, naar de ondergrondse resten van de middeleeuwse burcht.

In de binnenstad was het tot voorbije maandag erg rustig. De Groenplaats en de Grote Markt lagen er wat vereenzaamd bij. Hoewel Brabo de afgehakte hand van De Reus nog altijd weg smijt, was er niemand om de hand op te vangen.
De vierkante 87,5 m hoge Boerentoren (de eerste wolkenkrabber van België) wacht rustig op zijn renovatie. De KBC Bank, die sinds 1930 eigenaar van het gebouw was, verkocht het aan de Katoen Natie.
Katoen Natie is de logistieke groep van de Antwerpse ondernemer Fernand Huts. Huts wil de toren omvormen tot een ‘cultuurtoren’ met ruimtes voor o.a. tentoonstellingen, kunstdepots, restauraties en een filmzaal. Daarnaast moeten er winkels en horecazaken in het gebouw komen en wordt er ruimte voorzien voor kantoren en woningen.

Zowel Peter Paul Rubens als de leeuwen op het dak van het oude Antwerpse postkantoor en de gasten van Hilton Hotel kijken uit op de anders zo levendige Groenplaats. De jaarlijkse kerstmarkt en de schaatspiste zullen dit jaar niet uit de stal gehaald worden.

Op onze terugweg van het stadscentrum liepen we via het Sint Andrieskwartier met zijn prachtige gelijknamige kerk. De wijk is in Antwerpen ook gekend als de Parochie van miserie vanwege de diepe armoede en sociale wantoestanden. Langs de rechterkant van de kerk staat de beeltenis van Netje, het hoofdpersonage uit het boek (en film) “Moeder waarom leven wij” van Lode Zielens.

Kenmerkend in Antwerpen zijn ook de vele gevelkapelletjes aan de huizen, er hangen er honderden verspreid in de straten en het is zeker de moeite waard om ze te gaan zoeken tijdens één van de stadwandelingen.

Slongs Dievanongs

Het ontmoetingscentrum Costa – gelegen middenin de wijk Sint-Andries waar het standbeeld van het hoofdpersonage “Netje” uit “Moeder waarom leven wij?” staat – heeft de Antwerpse rapster met Griekse roots, Slongs Dievanongs, naar aanleiding van de 70ste verjaardag van zijn overlijden gevraagd om haar licht te laten schijnen op de figuur en het werk van Lode Zielens. Zij woont zelf in de wijk en gaf met haar vorige nummers blijk van zowel sociale bewogenheid als inventiviteit. Ze zette teksten van en over Lode Zielens op muziek en brengt de première hiervan met de hiphopgroep Halve Neuro.

Slongs Dievanongs (Slons Die van Ons) zingt in het Antwerps dialect “Nog Ni Te Loat” over de toestanden in de Parochie van Miserie.
Ondertitels zijn eveneens in het Antwerps dialect.

Tot slot nog dit:
Deze nacht komt de Sint…
Niet vergeten om straks jullie schoentje neer te zetten
!

Laat je me morgen weten wat
de Brave Sint voor jou gebracht heeft ?

41 gedachtes over “Antwerp towards X-Mass & New Year

 1. Judith Verbeeck

  Prachtige rondleiding in Antwerpen in deze rare tijd met sublieme foto’s een stad Waar ik nog gewoond heb dus heel herkenbaar dankjewel 🙏 De Sint weet mij niet meer wonen helaas! Hopelijk kent hij uw straat 😊 Groetjes Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

  1. Leuk dat je in mijn foto’s nog een paar bekende plekken wist te ontdekken. Is het lang geleden dat je in Antwerpen woonde Judith ? Jammer van de Sint, dan stuur ik je maar een sinterklaasgroet vanwege je fotomaatje 🙂

   Like

 2. Mooie foto’s van verstild Antwerpen. Het is dat er kerstversiering te zien is in je eerste blokje, anders zou de serie op willekeurig moment in het jaar op een vroege zondagochtend gemaakt kunnen zijn of zo.
  Sinterklaas komt hier al een aantal jaren niet meer, alsof hij ons adres niet meer weet of zo … Maar tegenwoordig weten wij hem meestal wel te vinden. 🙂
  Goed weekend verder.

  Like

  1. Dank je Jan. Er zal ondertussen nog wel een beetje meer kerstversiering aangebracht zijn in de stad en in de winkels (die nu terug open zijn). Geen bezoek van de Sint bij jullie…. maar waarschijnlijk zelf Sint gespeeld voor iemand anders. Ook voor jou nog een fijne zondag gewenst.

   Geliked door 1 persoon

  1. Er hangen in Antwerpen veel van deze kapelletjes hoor, een aantal weet ik hangen maar velen zelfs niet ! Het is wel lastig om ze te fotograferen omdat ze hoog hangen en je niet altijd vanop een grotere afstand met een telelens kan werken. Verder denk ik dat in elk christelijk land wel veel van deze Mariabeelden te vinden zijn, Polen is er zeker één van. Fijne zondag verder.

   Like

 3. Dat achterstallig onderhoud aan dat reuzenrad nodigt niet uit om erin te gaan…
  De eerste foto vind ik leguber maar wel mooi
  En ja dan door de stad wandelen al is het digitaal…ook leuk ja
  Fijn weekend
  En die schoen ja dan denk ik dat ik snel klaar zal zijn…en toch was ik lief 😉

  Like

  1. Het reuzenrad is best veilig hoor ! Het zijn de hangars die in de buurt staan die niet onderhouden zijn. Momenteel las ik dat men opgravingen aan het doen is op de kaaimuren onder deze hangars. Er zouden zich daar nog oude fundamenten van historische gebouwen bevinden die men zou willen integreren in de vernieuwde aanleg van de kaaien. Hierbij zouden de hangars dan toch definitief gaan verdwijnen.
   Toch niet eerlijk van de Sint dat hij aan je deur voorbij ging ondanks dat je braaf was. Als troost stuur ik jou dan maar een sinterklaasgroet als fotomaatje. 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. ha die Rudi
  jullie morgen de sint op visite , hier was ie vandaag
  mooie foto’s van die mooie gebouwen in Antwerpen , naar de oude kaden aan de Schelde , door een mooi parkje , ja overal is het stil , de winkeliers hebben het slecht 😦
  hopelijk worden die ouder ornamenten van de gebouwen langs de kaden bewaard en elders hergebruikt , die zijn toch te mooi om weg te doen

  rustige zaterdag groet

  Like

  1. Inderdaad, de voorbije nacht heeft de Sint zijn ronde gedaan 🙂 De oude hangars zullen naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen. Momenteel zijn archeologen bezig met oude funderingen op te graven van historische gebouwen. Die zou men niet willen laten verloren gaan, maar integreren in de nieuwe kaaimuur. Fijne zondag nog Karel.

   Like

 5. Een mooie en interessante wandeling Rudi…

  Door het virus is wel lang geleden dat is er nog eens was, alhoewel het Red Star Line museum, de handelsbeurs, en het museum Mayer van den Bergh heb ik er wel bezocht…

  Maar toen was het ook stil in des stad..

  Van de Sint.. , verwacht ik niets, we vieren nu eenmaal Sint-Maarten en die was me toen ook vergeten

  prettige avond

  Like

  1. Ja Willy, steden zijn heel anders dit jaar, we zullen daar nog even mee moeten leven. Als je er dan toch naar toe trekt, kies je vooral de rustigere plekken op maar dat heeft dan weer het voordeel dat je soms dingen ontdekt waar je daarvoor aan voorbij liep.
   Noch de Sint, noch Sint-Maarten dus… wat jammer. Misschien volgend jaar beter 🙂
   Fijne zondag nog.

   Like

 6. We leven in heel bizarre tijden. Als fotograaf kan je nu unieke foto’s maken van de verlaten plaatsen, die anders krioelen van het volk. Wij blijven liever nog wat in eigen omgeving, waar we weten dat het er rustig is , zonder volk om ons heen. Nu we een lichtje zien aan het einde van deze covid tunnel, blijven we toch heel voorzichtig.

  Like

  1. Voorzichtigheid blijft zeker aangewezen, ook toen we naar de stad gingen, deden we dat te voet en langs straten waar amper volk loopt. Zelf in het centrum was er amper volk op straat. Nu zal het ongetwijfeld anders zijn want alle winkels zijn weer open en dan zie je ons daar niet meer !
   Fijne zondag nog.

   Like

 7. Dank je Henk, waar dan zal je ook wel weten dat Antwerpen nog héél véél meer te bieden heeft dan deze kleine greep op mijn foto’s. Maar ja, met de corona blijven de wandelingen beperkt. Fijne zondag nog.

  Like

 8. Je hebt de (Corona)sfeer in woord en beeld goed geschetst. Wat een contrast met andere jaren.

  Normaal vieren we Sinterklaas met mijn zussen en gezinnen. Een grote groep met veel gezelligheid. Het was dus dit jaar wel een anticlimax. Maar weer hopen op volgend jaar, op een mooie decembermaand.

  Like

  1. Gelijk heb je. Ook al kwamen we een hele tijd geleden van rood…. oranje is nog steeds niet veilig. We vermijden het echte centrum ook hoor. De wandeling gebeurde trouwens voor de heropening van de winkels én op een werkdag. We liepen door een quasi verlaten stad.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.