Schiplakenbos en Steentjesbos


Op de grens tussen Schiplakenbos en Steentjesbos

We trekken de vallei van de Zwarte beek, de Bergbeek en de Keizerikbeek in. Beide behoren ze tot het bekken van de Dijle. Het is een van oudsher bosrijk gebied waarvan het Schiplakenbos en Steentjesbos de stille getuigen zijn.

Het Steentjesbos ligt ten noorden van de gemeente Kampenhout. Samen met het Schiplakenbos, het Snijsselsbos en het gebied Hellebos-Rotbos vormt het een groene corridor tussen de gemeenten Berg, Perk, Elewijt, Kampenhout en Hever (Schiplaken). Het hele gebied is slecht een kleine 100 ha groot. Het is wel een heel oud bos dat al dateert van 1770 en sindsien nauwelijks werd gerooid.

Ook aan de rand van het bos is het prachtig wandelen maar de rijkdom qua natuur is natuurlijk vooral in het terug te vinden in het bos zelf. In het voorjaar kan je genieten van de voorjaarsbloeiers zoals bosanemonen, dalkruid, donkersporig bosviooltje, slanke sleutelbloem en de éénbes. Nu, januari dus, waren het in hoofdzaak (nog maar weer eens) zwammen die ik op mijn pad tegen kwam.

Hierboven zien je onder andere de witte kluifzwam (eerste foto), waaiertje (2x), een oorzwammetje, scherpe schelpzwam, gele korstzwam (laatste foto). (Naamgevingen zijn wel onder voorbehoud)

Het mos op de rand van een oude steen leverde een tot de verbeelding sprekend beeld op. De laagstaande zon zorgde voor een mooi lichteffect doorheen de bladeren van de varens, terwijl de kleur van de verdorde bladeren mooi contrasteerden met de groene tinten van de klimop.

Wandelen door deze bossen is zelfs in de wintermaanden een boeiend avontuur. Het staat al vast dat ik er in het voorjaar zeker weer naar toe trek. wanneer de natuur écht terug tot leven komt.

Laten we hopen dat de offergaven die in dit kleine kapelletje werden neergezet, mogen helpen om ons snel van de heersende pandemie te verlossen.


36 gedachtes over “Schiplakenbos en Steentjesbos

 1. ha die Rudi
  wat een fijne wandeling , mooi gebied en mooi weer
  en enorm veel moois tegen gekomen , hoe je het zo mooi op foto krijgt is me een raadsel 🙂
  ja laten we hopen dat de pandemie snel verdwijnt
  en brievenbus en kapelletje blijven staan zo ze zijn
  rustige avond groet

  Like

 2. So nice to discover these interesting natural landscapes through your blog. I will make a note to myself to come back to these pages in spring time, when the weather is a bit milder, and hopefully visit them in person. The photos of moss and fern are magical. They are amazing plants, and I’m just reading a book about fungi and how interesting they are too.

  Like

  1. Thank you so much Sel, I’m sure this area will be an interesting place to discover during springtime. I’m so happy that it can inspire you for a walk and it’s not so far from Brussels this time 🙂 Enjoy your evening, Rudi

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.