Frosty morning – 3


In de derde en laatste aflevering van deze reeks, laat ik jullie kennis maken met het karakter van het Natuurreservaat Viersels Gebroekt.

De Kleine Nete slingert door de Kempen en bepaalt mee het karakter van dit landschap. Langs de rivier liggen een aantal natuurgebieden waarvan het Viersels Gebroekt er één is. De vroegere vloeibeemden herbergen zeldzame dieren en planten die kenmerked zijn voor waterrijke gebieden. ’s Winters staat het gebied dan ook grotendeels onder water, ideaal dus voor watervogels die er een rustplek zoeken. Voor de wandelaars is er een vlonderpad voorzien dat je toelaat om kennis te maken met een stukje moerasgebied.

Een wandelpad van zo’n 5 km laat u op een leuke manier kennis maken met het heel eigen karakter van dit gebied. In het zomerseizoen voert dit pad je de doorheen de rijke fauna en flora terwijl je tijdens de wintermaanden vooral een goede kijk krijgt op het open karakter van dit kleine reservaat.

We wandelen langs halfbevroren beken terwijl de zon langzaam hoger aan de hemel klimt. De koude blauwachtige zweem verdwijnt uit de lucht en het landschap herwint zijn oude bekende kleuren.

De goed begaanbare en voldoende brede paden voeren je langs mooie doorkijkjes. Het spreekt voor zich dat vele planten en dieren hier een geschikte thuis hebben gevonden.

Naarmate de klok verder tikt, stijgt de temperatuur tot net iets boven het vriespunt. De rijp begint te ontdooien en op de velden zie je het vocht als langzaam opstijgende damp verdwijnen in de kille ochtend.

IJskristallen die de voorbije nacht werden gevormd, zullen nu snel weer tot waterdruppels worden. De natuur geeft maar neemt ook weer terug. Pas wanneer een volgende koudegolf voor ons land zal trekken; wordt dit schouwspel herhaalt. Ik zal dan zeker weer op de eerste rij staan om te genieten van dit kleine wonder.

Hier verlaten we het natuurgebied. Ik geef het terug aan zijn natuurlijke bewoners die heel even bereid waren om hun territorium met me te delen. Tot zover deze 3-delige reeks van het Viersels Gebroekt.

Wie doorheen een natuurgebied trekt, betreed het woongebied van vele levende wezens.
Toon dus hetzelfde respect, zoals jij dit verwacht van de bezoeker die jouw woning betreden.


64 gedachtes over “Frosty morning – 3

   1. klopt Rudi , dat moet gezegd blijven worden
    jij 1 x op Griekse bodem geweest , geloof niet dat Rhodos in de pps voorkwam
    nee van de BlogSint kreeg ik 4 mooie puzzels in 1 doos , maar ik heb goed d smaak te pakken hé , vind het een fijne en ontspannen bezigheid
    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

 1. Je hebt het Viersels Gebroekt heel mooi voorgesteld en beschreven. Ik ken het daar als mijn broekzak en kan je waarnemingen alleen bevestigen. Het is een stuk natuurgebied om U tegen te zeggen. Het krioelt er van het leven. Je toont prachtige verstilde beelden van een stukje wilde ,witte stille natuur. Af en toe ligt zelfs het knuppelpad onderwater en dan lijkt men op het water te kunnen lopen. Het is er nooit het zelfde. In de lente trekt het zijn trukendoos open met bloemenweides en een massa vlinders. We moeten niet naar het buitenland om de natuur op zijn best te kunnen bewonderen ,het ligt vaak erg dichtbij. Bedankt ik heb genoten van dit boeiende gebied eens bekeken door de ogen van iemand anders.

  Like

  1. Dank je voor deze lovende woorden en dan nog te weten dat het door jou blog kwam dat ik dit gebied leerde kennen. Voordien kende ik het enkel vanop de snelweg als een gebied dat ik ’s winters vaak als “volledig overstroomd” zag. Dus ook een stuk dan aan jou hé.

   Like

 2. C’est un endroit superbe en ce moment où le givre a recouvert les prairies et les arbres.J’aime toujours les tons chauds que le soleil apporte à ce milieu silencieux. Les habitants de cette réserve sont bien cachés et il faut respecter leur lieu de vie pour les préserver eux.(Tu le dis mieux que moi à la fin de ton article).
  Merci Rudi pour ce 3ème volet de ta balade dans cette réserve naturelle.
  Les sentiers en bois me font penser à ceux que l’on rencontre dans les Hautes Fagnes même si l’environnement est différent.
  Bonne journée,A bientôt.

  Like

  1. La région rappelle en effet un peu les Hautes Fagnes, mais il y a bien sûr beaucoup plus de neige dans les Fanges pendant les mois d’hiver. Merci pour vos belles paroles, elles sont certainement motivantes pour continuer avec ce blog.

   Geliked door 1 persoon

  1. Wir mussten lange darauf warten, aber es gelang uns. Übrigens wird für nächsten Samstag wieder Nachtfrost erwartet und sie sprechen auch von Schneefall. Vielen Dank für Ihre Dankesworte.

   Like

 3. Je hebt er van begin tot eind weer een prachtige serie van gemaakt. Zowel de landschapsfoto’s als de macro’s van de fijne ijskristalletjes op de planten zijn raak getroffen. Zo mooi heb ik het hier deze winter nog niet gezien. Maar het heeft hier afgelopen nacht ook heel licht gevroren. Wie weet, misschien wordt het nog wat deze winter.

  Like

  1. The same goes for me, I’ve never been to the UK. Still, I’m glad you appreciate my posts. Besides, I enjoy everything I see from you just as much.

   Like

 4. Bonjour Rudy,
  je viens de faire une superbe belle balade chez toi , des paysages que l’on ne rencontre que très rarement ici en Bretagne . Les macros sur ce givre sont très réussies on se croirait chez un diamantaire ♥
  Très bonne journée et merci pour ce partage
  Amitiés
  Maguy

  Like

  1. Merci beaucoup pour votre appréciation. Content que tu aimes tellement mes photos. Il y a des années, j’étais en Bretagne et j’avais aussi de bons souvenirs à ce sujet. Passez une bonne soirée.

   Like

  1. Heel erg bedankt Caroline. Op een windstille ochtend valt die koude reusachtig mee hoor. Eens je buiten ben vergeet je alles en ga je volledig op in de schoonheid van het moment. Doen hoor….

   Geliked door 1 persoon

  1. De gladheid viel mee hoor, alles hangt af van het schoeisel natuurlijk. Mee wandelen kan altijd maar ik dacht dat de afstand nogal groot is hé. Een tip: de nacht van vrijdag op zaterdag wordt er weer suiker gestrooid.

   Geliked door 1 persoon

  1. Klopt, er is hier nog iemand die het gebied heel goed kent, meer nog… door haar blogs ontdekte ik deze plek :-). Het was er wel prachtig vorige zaterdagochtend. Maar ook in de zomermaanden dwaalde ik er al rond hoor. Groetjes, Rudi

   Geliked door 1 persoon

 5. Wunderschöne Frostbilder! Sowohl die Detailbilder als auch die Landschaftsbilder lassen den Wunsch reifen, rauszugehen. Heute haben wir hier ein ganz ähnliche Wetterlage.

  Like

Reacties zijn gesloten.