Nat vogelparadijs


Met alle regenbuien en stormweer achter de rug, was het tijd om weer eens de natuur in te trekken. Ditmaal viel mijn keuze op Natuurgebied De Beemden. Het is een oud overstromingsgebied van de Nete gelegen tussen Emblem en Kessel.

Het gebied is rijk aan kleine poelen.

Het benedendijks liggende en niet vrij toegankelijke gebied is rijk aan plassen en poelen en zeker na tijden van zware regenval is het er erg drassig. Dit maakt het tot een uitstekende rust en broedplaats voor diverse vogelsoorten.

Na langdurige regenval is het gebied erg drassig.
Er zijn ook enkele grotere waterpartijen die zelfs in de zomermaanden niet opdrogen.
Mooie kleurenvariaties door de laagstaande middagzon.

De laagstaande middagzon zorgt voor mooi kleurschakeringen. De Beemden worden dan omgetoverd tot een prachtig stiltegebied. Toen ik een ijsvogel (op amper een paar meter van mij vandaan) voorbij zag vliegen en maar liefst drie erg schuwe reigers hun aanwezigheid niet voor me konden verborgen houden, kon mijn geluk niet op. Voor de ijsvogel moest ik passen maar met de reigers kon ik wel lekker fotografisch spelen.

Bij onraad kiest de reiger voor zekerheid waardoor hij wel zijn aanwezigheid aan mij verraadt.
Foto-experimentje: lage sluiterstand en meebewegende camera…. het lijkt alsof ik een schilderij maakte.

Het contrast tussen de restanten van het afgestorven- en de prille beginselen van het nieuwe leven, doet ons hoewel het nog volop winter is, al uitkijken naar een nieuwe lente.

Het lijdt geen twijfel dat dit natuurgebied een paradijs voor vogels is. In de beboste gebieden stuiten we overal op nestkastjes die duidelijke sporen van gebruik vertonen. Evy Verboven was jarenlang de bezieler en trekker van de Lierse plantenwerkgroep, ze kreeg een rustbank als herinnering na haar overleiden in 2011.

Wanneer de zon langzaam wegzinkt achter de horizon, verlaten we dit mooie en deels toegankelijke natuurgebied. Ook de reiger houdt het voor bekeken en gaat op zoek naar zijn slaapplek, wachtend op een nieuwe morgend.

Tot zover deze wandeling door De Beemden. Wie belangstelling heeft om ook een kijkje te gaan nemen, kan parkeren bij Het Badhuis in Kessel. Voorzie u wel van laarzen want het kan op sommige stukken erg nat liggen!


67 gedachtes over “Nat vogelparadijs

 1. Ha Rudi je was dus in het natuurreservaat “de Steenbeemden”. Inderdaad een heel mooi gebied waar heel het jaar door veel watervogels te vinden zijn. In de zomer ligt dat vijvertje vol waterlelies en krioelt het daar van kikkers, juffers en libellen .Die bank met de naam Van” Evy Verboven” werd er geplaatst als herinnering na haar overleiden in 2011 .Zij was jarenlang de bezieler en trekker van de Lierse plantenwerkgroep ..Vandaag of in de toekomst zou het wel eens kunnen dat we in deze contreien elkaar eens toevallig tegen komen ergens ten velde

  Geliked door 1 persoon

  1. Oeps, ik moet hier dringend een paar zaken aanpassen dus… Hoewel, op de borden van Natuurpunt stond wel “De Beemden” hoor. Bedankt voor de info over Evy Verboven want dat had ik nooit geweten zonder jou. 🙂

   Like

 2. Zo je hebt flink je best gedaan en een leuke indruk van dat gebied laten zien.
  Helaas geen ijsvogel op de foto…vind die zo prachtig om te zien.
  Je schilderij mag er ook wezen haha…
  De mossen willen wel als het vochtig is.
  Fijn weekend Rudi

  Like

  1. En ijsvogel gaat me niet zo snel lukken, vrees ik…. maar zijn voorbij vliegen gaf me al zoveel plezier ! Schilderen met een fototoestel, ik was zelf ook verrast door het resultaat hoor LOL
   Fijn weekend 🙂

   Like

 3. Je hebt een paar prachtige natuurfoto’s gemaakt, maar het is ergens spijtig dat de reiger (bij je panning foto) er niet echt scherp op staat. Maar ja, volgende keer zal dat wel beter zijn denk ik 🙂 De 15de foto in deze serie vind ik echt wel de max !

  Like

  1. Een echte fotograaf maak je ook niks wijs hé…. de foto’s waren inderdaad niet geslaagd maar toch vond ik ze nog wel iets hebben als “vage schilderij” LOL Betrapt dus ha ha ha.
   Toch bedankt voor je mening over de andere en de 15e foto.

   Like

 4. Deze natuur gebied is echt schitterend om te zien. Vogels staat heel mooi op de foto’s. Je hebt heerlijk wezen wandelen geweest. Puur genieten. Fijne dag.
  PS: Ik heb ze doorgeven.

  Like

 5. Goede keuze geweest om hier heen te gaan, prachtige natuur foto’s en serie, het experiment met de reiger is erg leuk gedaan, volgende keer proberen de achtergrond zo te krijgen maar dan de reiger scherp al zal dat niet meevallen met een lange sluiter tijd, maar het moet kunnen, met auto’s en motoren doen ze dat ook.

  Like

  1. Bedankt voor de goede raad Bram. Een goed fotograaf maak je geen verhaaltjes wijs… de foto’s van de reiger zijn gewoon “niet gelukt” omdat ik niet snel genoeg wist te reageren en de instellingen niet goed waren. Toen ik ze op groot scherm zag, leek het meer op een vaag schilderwerkje en vond het zonde om ze weg te smijten. Ik beken 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Een mooie impressie van dit gebied Rudi…

  Drassig is het nu wel overal, zelf ben ik al eens op mijn stappen teruggekeerd…

  Gelukkig is de natuur aan het ontwaken, al moet je dit nu onder de sneeuw gaan zoeken

  prettige zondag

  Like

  1. Thank you so much Frank, I love to spend a lot of time in nature. This I combine with my hobby as a photographer. May I wish you lots of succes with your initiative “Beach Walk Reflections”
   Greetz from Belgium,
   Rudi

   Like

  1. There was almost nobody, but is was a day in the week. I don’t know of you know the “wandelknooppunten” in Flanders. ( https://www.wandelknooppunt.be/nl/routeplanner )
   There you can plan your walks, using numbered reference point that you find on the map but also on litlle poles in nature. There is also an App for using this. When you navigate to “LIER” and look on the NE of the city, you will find point 73. From there the reserve lies between poinits 88, 86, 78, 79, 74 and back to 73. (these are more or less the boundaries, but you can choose your traject yourself. Have fun 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. Great! It’s only about 45 mins away so I’ve got no excuse for not visiting. If I can I’ll try to find a free moment during the week. Thanks for the wandelknooppunt link, I’ve heard of it, time to start using it!

    Like

    1. Nature reserve De Beemden and nature reserve Viersels Gebroekt are not so far from eachother. You can find both via Google 🙂 If you find the time and the weather is good, have a nice walk over there.

     Geliked door 2 people

    1. Tuurlijk wel, zo had ik het ook begrepen maar in wezen waren het wel “mislukte” foto’s. Doch, omdat het resultaat een beetje op een schilderwerk leek, gebruikte in ze toch 🙂 Eerlijk is eerlijk hé.

     Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.