De Walenhoek – Niels Broek


De Walenhoek is een natuurgebied van 60 hectare op het grondgebied van Niel en Schelle in de Belgische provincie Antwerpen. Na de stopzetting van de kleiontginning (in 1970) heroverde de natuur de kleiputten.

Je ontdekt er een gevarieerd landschap met grote vijvers, poelen, rietkragen, hooilandjes, tal van watervogels en ook grazende galloways.

Niet enkel bij de waterpartijen maar ook in de beboste gedeelten gaat het dierenleven ongestoord zijn gang. Op diverse plaatsen worden de vogels bijgevoederd, iets waar ook de eekhoorns van mee profiteren.

Het bos zelf ligt er momenteel tamelijk nat bij. Rubberen laarzen zijn zeker aangewezen voor wie er op stap wil gaan. Door de vochtigheid en de zachte temperaturen, staat ook het plantenleven hier niet stil.

Judasoor (Auricularia auricula-judae) is een zwam uit de familie Auriculariaceae. De soort neemt bij droog weer in omvang af en regenereert in vochtiger omstandigheden.

Judasoor (Auricularia auricula-judae)

Grenzend aan de Walenhoek bevindt zich het Natuurhuis De Paardenstal, het gebouw waar vroeger de paarden gestald werden die ooit in de steenbakkerijen de wagonnetjes met klei en bakstenen trokken.
Dit gebouw werd in zijn oorspronkelijke staat als paardenstal hersteld. Naast informatie over het gebied vind je er een tentoonstelling over de geschiedenis van de streek.

Deze steenbakkerstunnels bestaan nog steeds en een aantal werden recent weer opengesteld. Ze maakten het transport van de klei (uit de kleiputten) naar de fabriek mogelijk, zodat niet alles over de dijken heen moest (zie “2” op het schema hierboven).

Ik hoop hierover in de toekomst nog een blog te kunnen schrijven.


61 gedachtes over “De Walenhoek – Niels Broek

 1. Great photos and an interesting landscape! It is always good to see old industrial sites returned to nature. Not bad for only 30 years of regeneration!

  Like

 2. prachtig verslag in woord en beeld Rudi van dit stukje geschiedenis
  ik ben en blij dat de natuur voorrang kreeg op bebouwing na het sluiten van de kleiputten , voor het zelfde geld stond er en woonwijk 😦
  en de heropening van de tunnels spreekt mij ook aan
  al in al goed gedaan

  Like

   1. ha die Rudi
    ja als je de kans krijgt bezoek die tunnels maar eens , maakt vast en zeker een interessant blog
    mooie streek daar waar Liechtenstein ligt , en je ent het gebied onder de Parpanner Rothorn , per auto , nu dat doen de meesten zo hoor

    regenachtige groet

    Geliked door 1 persoon

 3. Ooh another interesting place! I am impressed that you caught the red squirell, they are too fast for me. The fungus Judas Ear is very interesting and looks just like someone’s ear! Really nice close-ups of plant life too.

  Like

  1. I was realy lucky to catch the squirel, however the picture is not so perfect. He was running away as I spotted him. Out of maybe 25 shots, his was the only one accepteble for publishing 😉
   Thanks for your appreciation. I will answer your mail later on this day.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ziet er mooi uit en zo weids…
  De foto’s van de watervogels en het mos zijn erg mooi zoals ook het judasoor
  Leuk om zo even mee te wandelen.
  Groetjes

  Like

 5. Daar is zeker mooi om te wandelen. Wat is in België mooie gebied kunnen wandelen. Mooie meertje is het daar. Je hebt prachtig foto’s kunnen maken. Steenbakkerijen heel interessant om te weten. Apart om te zien. Fijne dag.

  Like

  1. Dank je Yova. Het is niet één meertje maar er zijn er verschillende. Een ervan wordt gebruikt door de lokale vissersclubs. De oude terreinen van de steenbakkerijen langs de Rupel zijn allemaal grotendeels tot natuurgebied omgevormd.

   Like

 6. een mooi wandelgebied zo te zien Rudi

  een site die op zichzelf heel interessant is

  daar mag je meer van tonen

  knappe foto’s , waarbij deze van judasoor mijn voorkeur heeft

  prettig dag

  Like

 7. Mooi omgeving weer, ik zag gister al narcissen bloeien, die temperaturen zijn niet zo handig voor de natuur. De kleine paarse bloempjes met gele achtergrond, heel mooi!

  Like

  1. Dank je Liesbeth. De natuur komt langzaam tot leven, sneeuwklokjes steken de kop op en ja, ook de narcissen blijven niet achter…. véél te vroeg eigenlijk. De kleine paarse bloemen waar je op doelt is de paarse dovenetel.

   Like

 8. Interessant om te lezen over en de voormalige kleiputten te zien. Mooie fotoserie heb je daar gemaakt. Het is net alsof de aalscholver op het water staat. Het eekhoorntje is schattig. De foto van het paarse bloemetje vind ik ook heel mooi.

  Like

  1. Dank je Jetske. Er stak een tak uit het water maar door het gewicht van de aalschover zakte die weg tot net onder het wateroppervlak. De paarse bloempjes zijn die van de paarse dovenetel.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Gerda. Jammer dat we het vaak over gebieden hebben die voor ons beiden nogal ver verwijderd liggen. Je kan niet elke keer kilometers rijden om de natuur in te trekken. Genieten doen we dan maar van elkaars foto’s. Fijn weekend gewenst.

   Like

 9. Prachtige afwisselende foto serie en info na 49 reacties heb ik hier eigenlijk niet s meer aan toe te voegen 🙂 maar heb genoten van je foto’s, klasse!

  Like

Reacties zijn gesloten.