Cold Sunrise


Het Viersels Gebroekt is omgetoverd tot één groot waterparadijs.

Op deze eerste dag van februari kijk ik graag terug op laatste januaridag. Het was een koude, kraakheldere winterse ochtend. De locatie is nogmaals het Viersels Gebroekt dat ondertussen bijna één groot overstroomd

gebied is geworden.

Op de achtergrond zie je het gebied waar we de vorige keer doorheen liepen, nu staat alles hier blank.

Het is net iets over 7.30 u. Met een gevoelstemperatuur van -7°C, veroorzaakt door een strakke bries, voelt het echt winters aan. Er is nog niemand op pad vandaag. Met alleen de maan als metgezel zoek ik mij een weg door een gebied dat ik nog maar amper herken van mijn vorig bezoek.

De zon zit nog onder de horizon maar de rode gloed verraadt haar aanwezigheid.

Waar ik ooit de foto met de overvliegende ganzen (eerste foto bovenaan) maakte, lijkt het nu alsof je voor een groot meer staat. Het water is afkomstig van de gebieden rond Malle, Vlimmeren en Wechelterzande. Via de Pulse Beek stroomt de overtollige regenval van de laatste weken het reservaat binnen om net voor Lier in de Nete terecht te komen.

Enkel met hoge rubberlaarzen én met kennis van het gebied, is het mogelijk om door het Viersels Gebroekt te trekken. De toegang via het vlonderpad (bij de brug van Nijlen) is momenteel niet bruikbaar! De houten constructie verdwijnt er volledig onder de waterspiegel.

Vlonderpad verdwijnt volledig onder het water…

Toen de zon eindelijk boven de horizon verscheen, bevond ik me op de dijk langs het Netekanaal. Hoewel de warme stralen van het zonlicht de kou niet kon verdrijven, was ik toch blij met deze verschijning.

Volgende keer wandelen we verder over de dijk met prachtige uitzichten op het overstroomde natuurgebied. Zin om weer mee te gaan ?


70 gedachtes over “Cold Sunrise

 1. ha die Rudi
  je was al vroeg op pad , maar het loonde zeer zeker de moeite
  wat een schitterende opnamen van het gebied zo onder de opkomende zon

  de watersnood was in ’53 , ook delen van jullie land liepen onder toen
  ja de Nederlanders en water werken zijn wereldberoemd
  ik had een fijn weekend , en nu een fijne verjaardags dag
  dank je voor de felicitatie

  Like

  1. Graag gedaan Karel 🙂
   Wij deelden inderdaad ook in de klappen, vooral de gebieden langs de Schelde werden zwaar getroffen. Ruisbroek in de buurt van Rupelmonde was zowat het meest getroffen gebied.

   Like

 2. Je hebt op vroege ochtend mooie wandeling gemaakt. Zonsopgang hebben prachtig luchten om te zien. Jammer dat vlonderpad niet bruikbaar. Echt zonde. Bomen ziet daar goed uit. Spiegeling op de water is echt schitterend! Fijne week. Groetjes,

  Like

  1. Gelukkig weet ik ondertussen waar gelopen kan worden en waar niet. Anders zou ik me ook nooit in zo’n gebied wagen hoor. Geniet maar lekker digitaal mee, dat doe ik trouwens bij jou ook.

   Like

  1. Om eerlijk te zijn was ik ook niet echt overtuigd maar toen ik ’s morgens om 06.00 u wakker was en zag dat er sterren stonden, was ik vastberaden om te gaan. Wel geen rijp zoals vorige keer maar wel een heel ander beeld door de vele water. Fijne avond nog Willy.

   Like

 3. Erg mooie maar vooral koude beelden. Dat het vlonderpad onderstond is geen verrassing dat gebeurt hier regelmatig. Wel prachtig gekleurde zonsopgangen. Ik heb verleden jaar beelden van het Viersel gebroekt getoond toen mensen over het onder gelopen vlonderpad liepen.

  Like

  1. Jij kent het gebied langer dan ik dus het zal er ongetwijfeld elk jaar wel anders gesteld zijn. Als ik alleen al mijn eigen ervaringen met elkaar vergelijk (van de voorbije zomer en begin versus eind januari) dan zijn de contrasten al heel groot. Misschien is dat dan ook wel het juiste het leuke om een bepaald gebied zeer geregeld en onder alle omstandigheden te bezoeken.

   Like

 4. Das sind ja wunderschöne Bilder mit denen ganz unterschiedliche, aber allesamt sehenswerte Stimmungen eingefangen wurden. Das macht direkt Lust dort einmal hinzufahren.

  Like

  1. Met te genieten via andermans blog is totaal niks mis hoor, je weet dat je altijd welkom bent en dat spaart je een paar uurtjes slaap 🙂 Fijne namiddag nog.

   Like

 5. schitterend kleuren en zonsopkomst serie
  zo lang geleden dat ik zoiets mocht zien hier
  maar hopelijk wordt het binnenkort weer wat beter hier
  voorlopig maar genieten van jouw prachtige foto’s

  Like

  1. De natuur speelde inderdaad in mijn voordeel Bram, ik probeerde er dan ook naar mijn beste kunnen, gebruik van te maken. Fijne avond nog en bedankt voor je getoonde waardering.

   Like

 6. My favourites are the pink and blue skies, in the first photo, and the lovely photo of the two trees, which seem to be reaching for the sky, number 6 in this series. What a lovely array of colours. But given that so much of this reserve is under water now, I don’t think I’ll be visiting soon!

  Geliked door 1 persoon

  1. Thanks Sel and it is not a good idea to visit the area now, espcialy because you don’t know the terrain. The situation will change, but it can take weeks. (see my next post from today).
   Greetz, Rudi

   Geliked door 1 persoon

  1. Let maar op, vanaf morgen hebben jullie, naast te veel water, ook nog véél te véél sneeuw. Als ik de weersverwachtingen mag geloven, gaat het bij jullie echt winteren de komende dagen.
   Hou je warm en hou het veilig hé.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.