Cold Sunrise


Het Viersels Gebroekt is omgetoverd tot één groot waterparadijs.

Op deze eerste dag van februari kijk ik graag terug op laatste januaridag. Het was een koude, kraakheldere winterse ochtend. De locatie is nogmaals het Viersels Gebroekt dat ondertussen bijna één groot overstroomd

gebied is geworden.

Op de achtergrond zie je het gebied waar we de vorige keer doorheen liepen, nu staat alles hier blank.

Het is net iets over 7.30 u. Met een gevoelstemperatuur van -7°C, veroorzaakt door een strakke bries, voelt het echt winters aan. Er is nog niemand op pad vandaag. Met alleen de maan als metgezel zoek ik mij een weg door een gebied dat ik nog maar amper herken van mijn vorig bezoek.

De zon zit nog onder de horizon maar de rode gloed verraadt haar aanwezigheid.

Waar ik ooit de foto met de overvliegende ganzen (eerste foto bovenaan) maakte, lijkt het nu alsof je voor een groot meer staat. Het water is afkomstig van de gebieden rond Malle, Vlimmeren en Wechelterzande. Via de Pulse Beek stroomt de overtollige regenval van de laatste weken het reservaat binnen om net voor Lier in de Nete terecht te komen.

Enkel met hoge rubberlaarzen én met kennis van het gebied, is het mogelijk om door het Viersels Gebroekt te trekken. De toegang via het vlonderpad (bij de brug van Nijlen) is momenteel niet bruikbaar! De houten constructie verdwijnt er volledig onder de waterspiegel.

Vlonderpad verdwijnt volledig onder het water…

Toen de zon eindelijk boven de horizon verscheen, bevond ik me op de dijk langs het Netekanaal. Hoewel de warme stralen van het zonlicht de kou niet kon verdrijven, was ik toch blij met deze verschijning.

Volgende keer wandelen we verder over de dijk met prachtige uitzichten op het overstroomde natuurgebied. Zin om weer mee te gaan ?


70 gedachtes over “Cold Sunrise

  1. ha die Rudi
    je was al vroeg op pad , maar het loonde zeer zeker de moeite
    wat een schitterende opnamen van het gebied zo onder de opkomende zon

    de watersnood was in ’53 , ook delen van jullie land liepen onder toen
    ja de Nederlanders en water werken zijn wereldberoemd
    ik had een fijn weekend , en nu een fijne verjaardags dag
    dank je voor de felicitatie

    Like

    1. Graag gedaan Karel 🙂
      Wij deelden inderdaad ook in de klappen, vooral de gebieden langs de Schelde werden zwaar getroffen. Ruisbroek in de buurt van Rupelmonde was zowat het meest getroffen gebied.

      Like

  2. Je hebt op vroege ochtend mooie wandeling gemaakt. Zonsopgang hebben prachtig luchten om te zien. Jammer dat vlonderpad niet bruikbaar. Echt zonde. Bomen ziet daar goed uit. Spiegeling op de water is echt schitterend! Fijne week. Groetjes,

    Like

    1. Om eerlijk te zijn was ik ook niet echt overtuigd maar toen ik ’s morgens om 06.00 u wakker was en zag dat er sterren stonden, was ik vastberaden om te gaan. Wel geen rijp zoals vorige keer maar wel een heel ander beeld door de vele water. Fijne avond nog Willy.

      Like

  3. Erg mooie maar vooral koude beelden. Dat het vlonderpad onderstond is geen verrassing dat gebeurt hier regelmatig. Wel prachtig gekleurde zonsopgangen. Ik heb verleden jaar beelden van het Viersel gebroekt getoond toen mensen over het onder gelopen vlonderpad liepen.

    Like

    1. Jij kent het gebied langer dan ik dus het zal er ongetwijfeld elk jaar wel anders gesteld zijn. Als ik alleen al mijn eigen ervaringen met elkaar vergelijk (van de voorbije zomer en begin versus eind januari) dan zijn de contrasten al heel groot. Misschien is dat dan ook wel het juiste het leuke om een bepaald gebied zeer geregeld en onder alle omstandigheden te bezoeken.

      Like

  4. schitterend kleuren en zonsopkomst serie
    zo lang geleden dat ik zoiets mocht zien hier
    maar hopelijk wordt het binnenkort weer wat beter hier
    voorlopig maar genieten van jouw prachtige foto’s

    Like

  5. My favourites are the pink and blue skies, in the first photo, and the lovely photo of the two trees, which seem to be reaching for the sky, number 6 in this series. What a lovely array of colours. But given that so much of this reserve is under water now, I don’t think I’ll be visiting soon!

    Geliked door 1 persoon

    1. Let maar op, vanaf morgen hebben jullie, naast te veel water, ook nog véél te véél sneeuw. Als ik de weersverwachtingen mag geloven, gaat het bij jullie echt winteren de komende dagen.
      Hou je warm en hou het veilig hé.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.