Botanic Garden – Meise


Velen kennen natuurlijk onze Nationale Plantentuin en dan vooral het serrecomplex waar planten van over de ganse wereld hun plek kregen. Leuk voor ons als bezoeker maar vooral van heel groot belang voor onderzoek en bescherming van de soortenrijkdom op aarde.

De Plantentuin heeft een groot herbarium met ongeveer vier miljoen specimens waaronder het grootste rozenherbarium ter wereld en belangrijke historische collecties uit Brazilië en Centraal-Afrika. De Plantentuin heeft ook een botanische bibliotheek met meer dan 200.000 werken, met publicaties van de 15de eeuw tot vandaag.

Naast de serres, is er natuurlijk ook het 92 ha grote park en al klinkt dit misschien minder spectaculair, toch is het absoluut een bezoek waard ! Niet voor niets bezoeken meer dan 100.000 mensen jaarlijks dit prachtige domein.

Naast het kasteel van Bouchout dat teruggaat naar de 12e eeuw en nu dienst doet voor seminaries en vergaderingen, vallen er in dit park nog wel wat verborgen plekjes te ontdekken.

Noemenswaardig is zeker de doorsnede van een 2.000 jaar oude mammoetboom waarover je hier onderaan meer kan lezen.

De gigant
De stamschijf die je hier ziet, weegt zo’n 5 ton en is afkomstig van een mammoetboom die meer dan 2000 jaar oud was toen hij geveld werd. De boom kiemde in de klassieke oudheid!
Tijdens de wereldtentoonstelling “Expo 58” in Brussel stond dit exemplaar in het Amerikaans paviljoen opgesteld. Na de wereldtentoonstelling schonken de Amerikanen hun stamschijf aan de toenmalige Rijksplantentuin. Sinds de opening van het HOUTlab in 2019 is de stamschijf terug toegakelijk voor het grote publiek.
De mammoetboom groeit van nature op de hellingen van het Sierra Nevada gebergte in Californië. De dikke en opvallend zachte schors beschermt de boom tegen bosbranden. Het hout zelf is te broos om waardevol timmerhout op te leveren.
De mammoetboom werd pas in 1853 wetenschappelijk beschreven en verovert sindsdien de wereld via parken en arboreta. Ook in de plantentuin van Meise staan enkele levende exemplaren, het hoogste exemplaar meet 40 m.

Wandelend door het park, trof ik tal van mooie Helleborussen, Cyclamen en Irissen aan. Ongetwijfeld zal de bloemenrijkdom de komende weken een ferme boost krijgen, maar ik was al heel blij om deze eerste tekenen van de nieuwe lente op mijn pad tegen te komen. Ook op het dode hout viel er trouwens nog veel te beleven !

Voorlopig sluit ik af met een paar opnames van planten die ik in de (momenteel beperkt toegankelijke) serres gemaakt heb. Op dit moment worden de planten in de meeste kassen behandeld waardoor deze laatste ze niet toegankelijk waren.

Wat hier uiteraard niet mag ontbreken waren de talrijke sneeuwklokjes die ik, her en der verspreid langs de paden, zag staan. We bekijken ze even in detail…

Een tip voor bezoeker:

Wie geregeld de Nationale Plantentuin van Meise wil bezoeken, schaft zich best een vriendkaart(*) aan waarmee je onbeperkt toegang krijgt tot het park en de serres. Tevens verschaft deze kaart u gratis toegang tot het Arboretum van Kalmthout, ten noorden Antwerpen.

(*) (37.00 € inclusief 3 gratis toegangstickets waarmee je iemand kan uitnodigen om je te vergezellen)


We zullen dit jaar geregeld een bezoek brengen aan deze tuinen en serres.
Uiteraard zal je er hier meer over kunnen lezen.

71 gedachtes over “Botanic Garden – Meise

 1. Dat de tropische serres nog maar beperkt open zijn is wel een tegenvaller. Als fotograaf heb je al snel een dikke halve dag nodig om daar de opnames te maken die je zelf wil maken… enfin soit, niets aan te doen, als die corona ellende gedaan is, zullen we onze “schade” voor tropische planten fotografie wel kunnen inhalen 🙂
  Een abonnement hebben we al jaren natuurlijk 🙂
  Je hebt hier een leuke serie planten, bomen en bloemen neergezet, amai ni !

  Like

 2. Heel mooie reeks weer. Met onze jaarkaart van het Arboretum kunnen we ook gratis naar de Plantentuin in Meise. Dat gaan we zeker doen als de lente wat ‘verder’ is. In het Arboretum is er nog tot 28 feb een sneeuwklokjeswandeling uitgezet. De moeite!

  Like

  1. Dank je en ook bedankt voor de tip ivm. de sneeuwklokjeswandeling. Wordt dit beschouwd als een apart event dat je niet gratis kan bezoeken met je abonnement (maw. moet je er apart voor betalen zoals bij een aantal events in Meise) ?

   Like

 3. wat een pracht Rudi
  dat zijn plekken die ik nu mis door de lockdown hier
  die plak van die mammoetboom deed me gelijk weer denken aan onze toer in ’76 , reden we in toch een flinke wagen door een Redwood in Oregon
  jij had geluk dat je daar binnen kon , ik ben blij dat je al die schoonheid deelt , ook de schitterende locatie is een sprookje
  fijne avond groet

  Like

  1. Bedankt Karel maar zijn bij jullie plantentuinen dan nog steeds gesloten nu ? Hier niet hoor, mondkapje is wel verplicht in de serres en op plaatsen waar het druk is. Anders hoeft het zelfs niet. Ja die Redwoods hé… ik zal al foto’s van een dergelijke tunnel in die bomen.
   Fijne dag verder

   Like

   1. ja Rudi de dierentuinen en alle andere tuinen zijn nog dicht 😦

    een hele ervaring die enorme bomen te zien als je er voor staat , ja er zijn er met een tunnel in er was er ook 1 dat was een huisje en wat al niet meer
    vandaag de dag zal met zoiets niet meer doen om toeristen te trekken , maar eind 1800 begin 1900 dacht men anders en waren er ook nog vele van die bomen
    ik zie de bomen zoals in de pps ook graag , laat goed zien hoe sterk de natuur is

    fijn weekend groet

    Geliked door 1 persoon

 4. De moeite om daar een paar dagen rond te lopen, zowel in de serres als buiten, een bijzondere omgeving voor iedereen die graag eens wat exoten fotografeert. Voor mij is het een beetje ver, gelukkig kan ik van je mooie foto’s genieten. Merci, Rudi!

  Like

 5. Ik heb hier de afgelopen al vaker foto’s van voorbij zien komen, maar dit is wel een erg mooie en diverse serie. Zowel de foto’s die je buiten hebt genomen als de foto’s uit de kassen zijn de moeite waard.
  Dat kasteel van Bouchout is een kasteel naar mijn hart. Prachtig.
  Je sneeuwklokjes zijn een passende afsluiting.

  Like

  1. Bedankt Jan, het zou een plek naar je hart zijn, maar je moet er wel heel veel stappen…. De afstand is natuurlijk ook heel groot dus…. ik beloof je langs deze weg te laten meegenieten de komende maanden.
   Fijne dag nog,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

 6. Ha zei vanmorgen nog zou wel een paar dagen weg willen, maja zoveel is er nu hier niet te beleven. En alles is dicht dus toch maar gewoon aan de wandel…
  Dochter is nu aan zee met de kinderen lijkt me heerlijk 🙂
  Maar goed voorlopig zit er niet meer in dan wandelen…
  Dus een leuke afleiding je tour door de tuinen.
  De helleboris bloeit zelfs in de winter dus in combinatie met de andere vroegbloeiers wel mooi.
  Ook dat oud hout met leven vind ik erg mooi om te zien.
  Groetjes en fijn weekend

  Like

  1. Bedankt en leuk dat je dan toch nog wat vertier hebt gevonden in mijn wandelverslag door de Botanische tuin van Meise. Het doet me altijd plezier om dat te lezen en zo weet ik dat mijn blog ook bijdraagt tot het opkrikken van de gemoedstoestanden in coronatijden 🙂
   Ook voor jou een heel fijn weekend gewenst Nellie.

   Geliked door 1 persoon

 7. It really is a wonderful botanical garden, one of the largest in the world, and up there with Kew Gardens in London in terms of quality of the tropical greenhouses and beauty of the landscape – modelled on English parkland ;-). Well done Belgium! I enjoyed your pics Rudi, some great ones of the castle, and lovely hellebores.

  Geliked door 1 persoon

 8. Prachtige opname heb je er gemaakt Rudi

  Het is wel al een paar jaar geleden dat ik er nog eens was..

  Dat kasteel vond ik ook de moeite waard, maar die boom herinner ik me niet

  Wel jammer dat de serres slechts toegankelijk waren, zoiets zouden ze wel kunnen vermelden op hun website…

  Als de coronamaatregelen achter de rug zijn, ga ik er ook wel heen

  alvast een prettig weekend geweest

  Like

 9. schitterende serie en afwisselende foto’s en onderwerpen
  heel mooi die boom de sneeuwklokjes en ander bloemen foto’s
  het is weer Genieten met een grote G op dit blog

  RE: Is dat ijskristal ook een werk van jou ?
  Nee, deze heb ik op internet gevonden,
  zou ook niet weten hoe je zoiets zo moeten maken Rudi

  Like

 10. Thank you for this lovely overview of the botanic garden. I miss being able to visit them so much, but I’m just too far away. And even I go, right now all the conservatories and greenhouses are closed. Hopefully they will reopen before too long and then it might be worth it to make the 2 hour trip. 😉 Great photos!

  Geliked door 1 persoon

  1. I hope that the botanic garden at your place (or in your region) will be open soon. Maybe it’s a bit early at this moment, better to wait untill may or june (seen the big distance).
   Thanks for your appreciation of my post.
   Kind regards,
   Rudi (Belgium)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.