Thor park (1)


Boogvormige symbolische constructie naast het hoofdgebouw van Thor park

Thor Park, is gelegen op de voormalige mijnsite van Waterschei bij Genk en is één van de 7 steenkoolmijnen van het Kempens steenkoolbekken. Tussen 1924 en 1987, werd hier 72 miljoen ton steenkool gedolven

waarmee meer dan 200.000 huishoudens van energie werden voorzien. In de hoogdagen zorgde deze mijn voor een tewerkstelling aan meer dan 6.800 personen.

Nu bundelt Thor Park zijn activiteiten rond één centraal thema: “Digging energy for the future“.
De creatie van energie — de visie van Thor park — is gebaseerd op 5 pijlers:

 • R&D wordt ingevuld door de aanwezigheid van Energyville op de Thor-site.
 • Onderwijs/Opleiding van actuele en toekomstig technologie- en techniektalent op de T2-campus.
 • Ruimte voor ondernemen via de IncubaThor en de uitgebreide bedrijvenzone.
 • Thor Central is het business- en activiteitencentrum op Thor Park.

Dit alles wordt omkadert door de mooi onderhouden overblijfselen van een vroeger verleden in combinatie met een prachtig natuurgebied (de oude mijnterreinen dus) van maar liefst 10 km².

Vlak naast het hoofdgebouw staat een boogvormige constructie (je ziet deze op eerste foto gans bovenaan). Ze illustreert de manier waarop de uitgegraven mijntunnels werden onderstut . Het monument is bekleed met tegels vervaardigd uit gerecycleerd materiaal, afkomstig van de sanering van de mijnterreinen.

Nu staat de boogvorm symbool voor de ondersteuning van de talrijke economische en ecologische projecten waaraan hier gewerkt wordt.

Hier wordt nagedacht over…
&
gewerkt aan uw toekomst…


In een volgend blog maakt u kennis met de oude mijnterreinen
die nu een mooi én heuvelachtig natuur- en wandelgebied vormen.

60 gedachtes over “Thor park (1)

  1. Van toeval gesproken hé… natuurlijk ben ik een kijkje gaan nemen en liet er dan ook een berichtje achter. Bedankt om me er attent op te maken 🙂 Fijne namiddag nog.

   Geliked door 1 persoon

 1. Hallo, Rebbeltje heeft mij doorverwezen. Inderdaad een toeval. Prachtig gebied om te ontdekken. 20 km lang wandelplezier. Een fijn blog hebt u hier. Ik sla alvast uw linkje op en graag tot ziens.
  Fijn dat onze (wandel)wegen elkaar kruisen ♥

  Like

  1. He leuk en bedankt voor je reactie. Ik ben ook al bij jou komen kijken ondertussen. Mooi blog heb je. Ik wou je met plezier ook volgen maar ik vond niet meteen een “follow” knopje.
   Ook voor jou nog vele fijne wandelingen gewenst en succes met je publicaties.
   Met vriendelijke groeten, Rudi

   Like

 2. ha die Rudi
  mooi park is die oude mijn geworden , nou ja park , zeg maar natuurgebied
  en goed onderhouden gebouwen uit de mijntijd
  leerzaam zeer zeker

  koers groet

  Like

  1. Het is inderdaad een mooie site geworden. Zelf heb ik nog geweten dat de mijn actief was hoor, toen waren de terreinen strikt verboden toegang. Er is een hele lange weg afgelegd naar wat we vandaag te zien krijgen. Fijne namiddag gewenst.

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooie serie. Mooi ook dat de bruikbare delen van de gebouwen zijn gerenoveerd en dat ze zo’n mooie, passende bestemming hebben gekregen. Hopelijk levert die kenniscampus mooie resultaten op.
  Die boog deed me denken aan de boog van walviskaken zoals je ze op het Waddeneiland Schiermonnikoog kunt zien: https://bit.ly/3rINruR

  Like

  1. Dank je Jan en laat ons hopen dat de wetenschap ons daar in de goede en juiste richtingen mag leiden. Er is inderdaad enige gelijkenis met de walviskaken die ik zag in je link (waarvoor dank).
   Fijne namiddag nog 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. De mooie architectuur van het directiegebouw, de goed onderhouden torens en het natuurpark dat hier is ontstaan, fiere getuigen van een industrieel verleden van zwoegen en zweten. Gelukkig groeide iets goed uit deze sites.

  Like

  1. Zo is dat Greta, ik ken de plek van jaren terug toen het er nog heel anders uit zag. Nu is het een prachtig recreatiegebied geworden waar iedereen van kan genieten. Verder zijn er natuurlijk ook de onderzoeks- en opleidingscentra. Veelbelovend dus….

   Geliked door 1 persoon

  1. Van deze groeve heb ik al gehoord maar ik was er nog niet (wel vlakbij in Kanne) maar niet in de groeve zelf dus. Ik heb je link bezocht en meteen opgeslagen, die komt op mijn programma voor de nabije toekomst. Bedankt Annemarie voor de tip. Fijne avond nog.

   Like

   1. Leuk dat je hem.opgeslagen hebt. Kijk wel even dat je de goede route neemt. Een komt niet langs de groeve maar loopt er omheen. Die door de groeve vond ik het mooist.

    Like

 5. Tsjonge jonge wat een enorme getallen.
  Het bood veel werkgelegenheid maar het was zwaar en ongezond werk.
  Het hoofdgebouw is wel een mooi gebouw.
  Een interessante geschiedenis en foto-uitstapje. Ik ben benieuwd naar het vervolg.

  Like

  1. Dit is slecht één van de vele koolmijnen die wij in de provincie Limburg maar ook in de streek rond Charleroi (Wallonië) gekend hebben. Momenteel zijn ze allemaal gesloten maar de terrils en de sites blijven stille getuigen van dit industriële verleden.

   Geliked door 1 persoon

 6. Bij Thor denk ik direct aan de Noorse of de Germaanse mythologie 🙂
  Maar kom, het is niet aan ons om over die naamgeving kritisch te zijn…
  Hoe oude nijverheid en nieuwe, moderne inzichten elkaar een hand kunnen geven, wonderbaar toch hé ?

  Like

 7. Prachtig verslag. Ik ben er vroeger geweest toen er nog niets gerenoveerd was en 2 jaar geleden ook weer een keertje. Alles is daar echt heel knap geworden

  Like

  1. Ik ken de site ook al van in een verder verleden, toen ze eigenlijk nog niet toegankelijk was 😉
   Nu is het inderdaad een prachtig natuur- en recreatiegebied geworden.

   Like

  1. Twee weken ondergronds, dat lijkt me echt heel onmenswaardig, maar in mijnen gebeuren heden ten dage ook nog veel dingen die het daglicht beter niet ziet…. In de Alpen bezocht ik ooit een kopermijn en dat was ook heel boeiend. Fijne namiddag nog Elly.

   Like

  1. Misschien een goede reden om er nog eens op verkenning te gaan…. ik vond het er echt aangenaam en op een dag in de week zal het er wel iets rustiger zijn dan in de weekends.

   Geliked door 1 persoon

 8. ja Rudi
  de tijd van telefooncellen ligt ver achter ons , wat je zegt , delen van boeken en zelfs hele boeken verdwenen er 😦

  stormachtige groet

  Like

 9. De eerste foto ziet erg apart uit. Wel mooi om te zien. Andere foto’s ziet ook indrukwekkend uit. Wat is daar mooi om te wandelen. Informatie is zeker handig om te lezen.

  Like

Reacties zijn gesloten.