Thor park (2)


Waar we het de vorige keer hadden over de technologische kant van Thor park, gaan we nu op wandel door de oude mijnterreinen die tot natuurgebied zijn omgevormd. De oude terrils (mijnsteenbergen) bestaan uit

een mengeling van schiefergesteente, kalkrijke rotsblokken, steenkoolafval, lichte klei- en zandleemdeeltjes, maar ook diverse soorten afval dat werd gedumpt. Nu zorgen ze voor een mooie reliëf in het 10km² grote gebied.

Je vindt hier alles wat de Hoge Kempen te bieden heeft: naast de mijnsteenbergen te midden van heide en dennenbossen is er een mooie beekvallei, zie je er jeneverbessen en wandel je over landduinen.

Steenmannetjes wijzen de weg naar de top van de terril. Draag je steentje bij aan deze steenstapels of maak je eigen steenmannetje. Het pad is 2 km lang, begint vlak maar als snel gaat het langzaam stijgend de hoogte in.

Het wandelgebied Thorpark telt 10 wandellussen, een natuurloop alsook diverse mountainbike-routes. Zes wandellussen starten aan Thor Central, de andere lussen aan instapplaatsen in de buurt.
Tip: de grijze wandeling van 11 km toont je alle aspecten van de UNESCO kandidatuur.

Eens boven ontvouwt zich een prachtig vergezicht over het noordelijke gedeelte van de provincie Limburg. Ook de mountainbikers houden hier graag halt om te genieten.

Erg opvallen is het bos van zilverberken dat zich tegen een groot deel van de helling uitstrekt. Het contrasteert mooi met het groen van de dennenbossen op de achtergrond.

Als we de andere kant uitkijken, zien we een meer open terrein. Hier liggen, naast een paar woonkernen, ook enkele waterpartijen met een eigen fauna en flora.

Kortom dit gebied is zeker een bezoek waard maar plan dit in met mooi weer zonder al te veel wind. Toen wij er waren stond er een stevige noordelijke bries. De gevoelstemperatuur bedroeg amper +1°C terwijl het kwik beneden in de bossen, in de zon en uit de wind, tot ver boven de +10°C uit klom.

Van boven op de grote afgevlakte mijnsteenberg kijken we nog even in de richting van Zwartberg met zijn twee puntige terrils waartussen zich een klein vliegveldje voor sportvliegers bevindt.

We nemen afscheid van Thor park bij het mooie meer dat aan de voet van één van de terrils ligt.
Wie zelf op pad wil gaan, kan hier de link vinden naar het wandelkaartje in pdf vorm.Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

85 gedachtes over “Thor park (2)

 1. een heel mooi gebied is dat Rudi
  prachtig dat ze het zo aan de natuur hebben terug gegeven , met ook mooie recreatie mogelijkheden , je bracht het schitterend in beeld

  fijne middag groet

  Like

 2. Alhoewel ik het daar vrij goed ken vond ik het toch fijn het eens te kunnen bekijken door de bril van iemand anders. In de zomer kom je hier op de terrils onze mooiste ien grootste nlandse vlinder tegen “de koninginnepage

  Like

 3. Wat een uitgebreid verslag van je wandelplezier…al was het frisjes.
  Wie weet als het in de vakantietijd weer mag dat we de grens overkomen.
  Leuk hè dat je zo door een blogvulling ook nog anderen te zien krijgt.
  Groetjes en fijn weekend

  Like

  1. Geen dank Nellie, is met plezier gedaan en leuk dat mijn inhoud ook anderen kunnen inspireren om nieuwe dingen te ontdekken. Om eerlijk te zijn werkt dat ook vaak andersom hoor… ik leer ook nieuwe dingen bij en daarom vind ik het zo leuk om met blogs bezig te zijn. Ook voor jou nog een heel leuk weekend gewenst.

   Geliked door 1 persoon

   1. Many thanks Rudi for the tip, I’ve heard about Connecterra through a FB group I follow, Hiking in Belgium. Am taking some time off work at Easter, so that will be a great opportunity to visit some new places. You are a great help in providing inspiration! 🙂

    Like

 4. Een indrukwekkend landschap dat volgens mijn bescheiden mening het best te bezoeken is in de ochtend (ochtendzon) of de avond (avond licht) én met filters om de schoonheid van het land nog eens te onderstrepen… Na corona zal ik daar eens een weekje vakantie boeken, want nu is het te ver rijden voor één enkele fotoshoot 🙂

  Like

  1. Daar heb je inderdaad een punt Dirk, wij waren er in de loop van de namiddag en dat is nooit het ideale moment voor mooi licht. Leuk dat deze plek je kan inspireren om ook een op verkenning te gaan 🙂 Fijn weekend verder.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ja het bloggen is een leuke hobby…ook voor mij.
  Wel geen foto’s van eigen hand, maar er is genoeg te delen.
  Ben hier nu vanaf 2005 mee bezig en is een leuke tijdsbesteding
  Noem het wel eens borduren met het toetsenbord 😉
  Groetjes

  Like

 6. Es ist wirklich eine wunderbare Idee, die alten Bergbaugebiete in Naturschutzgebiete umzuwandeln. Auch hier bei uns, insbesondere im Ruhrgebiet, werden Bergbaufolgelandschaften mit ihren Tagebauseen immer mehr zu Anziehungspunkten für Besucher.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.