German trench line from 1917


Het Mastenbos, een natuurgebied gelegen tussen Kapellen en de grens met Nederland, bevindt zich een merkwaardig overblijfsel dat ons terugvoert naar de Eerste Wereldoorlog. Het gaat in totaal over bijna 5 km aan oude

loopgraven en bunkers. Een deel hiervan is voor het publiek toegankelijk gemaakt. Over een lengte van iets meer dan 1 km wandel je doorheen deze loopgravenlinie die ondanks haar bestaan, nooit echt tot veel nut is geweest.

In de context van de herdenking van WOI nam ANB het initiatief om samen met de provincie Antwerpen en de gemeente Kapellen dit bos uit te bouwen tot een toegankelijke educatieve herdenkingssite met maximale toegankelijkheid voor het publiek. Een bezoek is mogelijk aan de hand van talrijke infopanelen en – indien gewenst – onder begeleiding van een gids.

Een deel van de uitgravingen staan geregeld onder water of vormen op zijn minst een vochtig biotoop waar tal van mossen en andere vochtminnende planten hun thuis gevonden hebben.

Wie een bezoek aan dit loopgravenpad wil combineren met een wandeling in het eigenlijke Mastenbos, steekt gewoon de rijweg over en volgt de rode wandelroute (5.5 km) of kiest voor een combinatie van beide (loopgraven + Mastenbos)


Ik wens jullie allen een aangename en leerzame wandeling toe !

51 gedachtes over “German trench line from 1917

 1. ellyvandoorn

  Je bent weer aardig onderweg geweest. Gelukkig is het nu een natuurgebied en geen loopgravenoorlog meer. Mooie foto’s

  Like

 2. schade ich kann kein holländisch aber wenn ich das soweit verstanden habe geht es hier Bunkeranlagen im 1. Weltkrieg. Würde ich mir sofort auch anschauen !!

  Like

  1. Ich entschuldige mich aufrichtig, dass die Texte in den Bildern nicht übersetzbar sind. Wenn Sie auf das erste Diagramm klicken, gelangen Sie auf eine Website über diese Gräben. Vielleicht können Sie die Texte auf dieser Website mit Google Translate übersetzen. (falls erforderlich mit etwas Ausschneiden und Einfügen). Herzliche Grüße, Rudi

   Geliked door 1 persoon

 3. ha die Rudi
  interessant blog in woord en beeld
  ik zocht ff op google maps naar Kapellen , ja vlak bij de grens met NL
  en dus ook bij een ander vreselijk oorlog monument uit die tijd de ” dodendraad ”
  liep langs de hele grens , ik trof 2 jaar terug een stukje in Zeeuws Vlaanderen

  Like

  1. Klopt Karel, de Dodendraad is in het grensgebied op tal van plaatsen nog (als klein restant) aanwezig, ook in de Kempen dus. Goed dat dit alles blijft bestaan in de hoop dat de nieuwe generaties er zich iets bij kunnen voorstellen.

   Geliked door 1 persoon

 4. Het zal er niet direct van komen om daar een wandeling te maken, maar ik vind het wel een interessante locatie. Zowel de bunkers en loopgraven als de omringende natuur spreken me op basis van jouw foto’s en informatie zeer aan. Jammer dat het wat ver weg is.

  Like

  1. Begrijp ik helemaal Jan maar je kan alvast genieten van deze beelden. Ik ben me heel bewust van je interesse voor dit soort onderwerpen en dat waardeer ik heel erg.

   Geliked door 1 persoon

  1. Leuk dat ik je weer iets nieuws kon tonen. Ook bij hou heb ik al tal van interessante dingen zien verschijnen die wel eens tot een idee voor de toekomst kunnen gaan leiden.

   Like

 5. Indrukwekkende getuigen van een heel duistere periode voor de mensheid.
  Maar als je de dag vandaag kijkt naar Syrie , Ethiopie, Mozambique, myanmar… Dan zijn we qua beschaving nog geen stapje verder geraakt hé ? …. 😥

  Like

  1. Met die bedenking kan ik alleen maar akkoord zijn… mensen trekken zelden lessen uit het verleden en dat is zo jammer…. tot op de dag van vandaag !

   Like

 6. ha die Rudi
  ja die fietszwerver heeft zijn tijd gehad hoor , fietste ik voorheen de Alpen cols over , nu puf ik al bij een brug over een rivier hihi , maar het bloed gaat waar het wil , ik houd van fietsen
  en van die mooie natuur die ik tref , ik is blij dat je de foto’s mooi vind
  weg dromen is fijn hé

  fijne avond groet

  Like

  1. Blijven doorgaan Karel, al is het iets trager en iets minder ver. Belangrijk is dat je geniet van je trips en van de natuur ! Fijne avond nog.

   Like

 7. Ik bezocht de locatie een paar jaar geleden met een gids en ben nadien nog eens terug geweest om het ook op eigen tempo te kunnen herdoen. Boeiend hé

  Like

  1. Ik ontdekte de plek een paar jaar geleden reeds maar nam toen geen foto’s. Meteen een goede reden om nog eens terug te keren en er een blogje over te maken hé. Inderdaad zeer boeiend en een mooi nalatenschap aan een niet zo fraaie periode uit onze geschiedenis.

   Like

 8. Een verleden dat we nooit mogen vergeten en de natuur in een.
  Prachtig ziet het eruit en volgens mij heel leerzaam voor de jeugd
  Fijn weekend

  Like

  1. Er komen inderdaad veel ouders met kinderen maar of deze ook belangstelling tonen voor de info-panelen is een andere zaak. Veel ouders laten hun kinderen ook ongemoeid en doen niet in het minst moeite om ze daar op een en ander te wijzen. …

   Geliked door 1 persoon

 9. Kasia

  So erobert sich die Natur Kriegsschauplätze zurück. Ich habe einen Teil der Anlage mal bei einem Motorradtrip gesehen. Der Ort hat eine so ruhige, harmonische Wirkung, trotz seiner Geschichte.
  Danke fürs teilen…

  Liebe Grüße
  Kasia

  Like

  1. Danke für diesen Kommentar Kasia. Wenn ich das richtig verstehe, haben Sie diesen Ort jemals besucht. Wenn Sie vom Motorrad steigen, gelangen Sie auch nach Belgien 🙂 Frohe Ostern!

   Geliked door 1 persoon

   1. Kasia

    Es ist schon sehr lange her, als ich da war. Momentan ist es wohl besser, die Füße still zu halten, aber ich freue mich schon auf die Zeit, wenn Reisen wieder möglich ist.

    Ihnen auch schöne Ostern!

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.