Cormorants breeding ground


De aalscholver is een grote, zwarte, visetende vogel. De soort broedt opnieuw in Vlaanderen sinds 1993 en kende daarna een sterke toename. Je vindt de aalscholver meestal op zee en in meren en ziet hem vaak op zonnige plekken

zitten met gespreide vleugels. Dat doet hij om zijn vleugels te laten drogen na het vissen. De aalscholver duikt trouwens probleemloos tot op 10 m diepte !

In België broeden aalscholvers alleen in bomen. Vaak sterven de bomen af als gevolg van de uitwerpselen. Begin februari worden de nesten bezet en de eerste eieren gelegd. Nestbouw loopt door over het hele broedseizoen (tot in juni). De eerste jongen uit de vroege nesten zijn dan al uitgevlogen. De ouders zoeken voedsel in een straal van 15 tot 20 km rond de broedkolonie.

Bekende, grote kolonies vind je o.a. in de oude eendekooi van Merkem, in het Broek De Naeyer bij Klein Willebroek (waar deze foto’s genomen zijn) en in de Bourgoyen-Ossemeersen in Gent. Kenmerkend voor de aalscholver is de gekromde snavelpunt, de witte bevederde dijen en wangen, zilverwitte manen (op kruin en nek) en de gele keelvlek (enkel tijdens het broeden). 

De kwaliteit van de foto’s is, gezien de beperkingen van mijn objectief en het bijsnijden, niet optimaal. Doch was ik blij deze prachtige vogels, die hoog in de kruinen van kale (dode) bomen zaten, te kunnen vastleggen. Met hun spanwijdte van 1.30 tot 1.60 m en een lengte van 0.80 tot 1.00 m zijn het nu ook niet echt de kleinste vogels in ons land.


Verder volgen er hier nog wat indrukken van Broek de Naeyer bij Klein Willebroek. Ondanks dat het gebied vrij onaangetast gelaten wordt en het tevens een zeer vochtig gebied is, loopt er een zeer goed onderhouden wandelpad doorheen het natuurgebied.

De grote waterpartijen vormen natuurlijk het paradijs bij uitstek voor de watervogels. In de verte zie je de kale skeletten van de dode bomen waar de aalscholvers hun broedkolonie hebben gesticht (links in de foto).

De broedkolonie is te herkennen aan de kale boomstammen (links) die afsteken tegen de blauwe lucht.

In het gebied bevinden zich twee vogelkijkhutten die door de vogelliefhebbers / fotografen druk bezocht worden. Gelukkig is er ook vanaf de wandelpaden genoeg te beleven.

De talrijke poelen in de moerasgebieden herbergen een schat van leven. Kikkers, salamanders en zelfs bevers zouden er hun thuis gevonden hebben.

Wie zelf op pad wil in Broek de Naeyer, vindt hier onderaan een plannetje met het wandelpad. Parkeren doe je best in Klein Willebroek (recht tegenover Boom) waar een paar ruime parkings voorhanden zijn. Je kan dus ook het veer nemen vanuit Boom.

De cijfers in de rode bolletjes zijn de nummers van het Wandelknooppuntennetwerk

Rechtzetting:

In mijn blog “Bird Spotting” van 26/02/2021 sprak ik foutief over het Broek de Nayer. Dit was een jammerlijke vergissing.

Het gebied dat ik wou benoemen was het Blaasveldbroek . Mijn oprechte excuses voor deze vergissing, ook al liggen beide gebieden op een boogscheut van elkaar.

Deze fout is ondertussen ook rechtgezet in het bericht Bird Spotting.


76 gedachtes over “Cormorants breeding ground

 1. mogge Rudi
  ja het zijn schitterende vogels , hier in de omgeving zijn er ook wel te zien
  in de vissersdorpen rond het IJselmeer worden ze trouwens vervloekt door de visserlui
  je had daar een prachtige wandeling door een mooi gebied , dank voor het delen van al dit moois
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

   1. ja het is ook prachtig om zo’n kolonie te treffen Rudi
    de teerzanden in Alberta zijn een natuurramp sinds de mens het ontgint voor olie 😦
    denk dat Emy Koopman goed moet oppassen want die olie lui zijn geen lieverdjes
    ik heb bijna 7 jaar in Canada gewoond in de jaren ’70 , toen hoorde je nog weinig over dit soort toestanden , maar er waren er natuurlijk zat
    het is de politiek en het grote geld die regeert 😦 wereldwijd

    Like

 2. Deze grote vogels zijn beschermd en veel eigenaars van vijvers hebben vaak geprotesteerd tegen deze grote aantal vogels die hun visvijvers leeg vangen Ze hebben hebben steeds aan het kortste eind getrokken. .Broek de Naeyer is een prachtgebied waar heel het jaar door heel wat te ontdekken is. Heel mooie fotoreeks

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Marylou. Denk dat niet enkel de aalscholver, maar ook de reiger zich regelmatig aan diefstal bezondigd 🙂 Maar ja, ze willen gewoon eten en hun kroost grootbrengen, net zoals wij. Dan mag egoïsme niet zegevieren hé.

   Like

 3. Une jolie série sur ce pilleur des étangs dans son costume Nuptial.
  Pour avoir assisté à une pêche avec une centaine de cormorans en action sur un étang en région Parisienne, une véritable curée.

  Like

 4. Aalscholver ziet mooi uit. Leuk dat je nest foto kunnen maken met jonkie erin. Best grote vogel om te zien. Wij zien altijd uit de raam. Mooie omgeving te zien,. Heerlijk wezen wandelen geweest. Mooie foto’s.

  Like

  1. Dank je Yova, het zijn best wel indrukwekkende vogels als je de kans krijgt om ze van dichtbij te kunnen zien. De wandeling was zalig, mede door het feit dat ik ze deed, nét voor de korte winterprik van de voorbije dagen.

   Like

 5. Kasia

  Das ist interessant, ich wusste nicht, dass es in Belgien Kormorane gibt. Eine schöne Wanderstrecke und auf einem der Bilder hat es so ausgesehen, als wenn da Lilien wachsen?

  Liebe Grüße
  Kasia

  Like

  1. Ook al is hij niet door iedereen even geliefd, ik vind het ook een opvallende en best wel indrukwekkende vogel, zowel door zijn formaat als zijn verschijning. Broek de Naeyer is één van belangrijkere natuurgebieden binnen de provincie Antwerpen.

   Like

 6. Ha de naam was me niet opgevallen in je vorige blog…kijk ook vooral naar de foto’s en informatie die erbij staat. Maar dat het daar mooi is laat je hier goed zien.
  Eigenlijk best flinke vissers hè…vind de aalscholvers mooi om te zien en de omgeving doet de rest.
  Groetjes en fijne dag

  Like

  1. Dank je Nellie. Dat het goede vissers zijn wordt niet in dank afgenomen door de sportvissers 🙂 Die rechtzetting voegde ik toe om correct te blijven naar diegene die zelf op zoek naar naar de vernoemde gebieden. Foutjes moet je kunnen toegeven 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. De aalscholvers behoren tot één van mijn geliefde vogelsoorten. Ik vind het altijd spannend om ze te observeren. Ondanks je beperkingen qua objectief, ben je er toch goed in geslaagd om de vogels uitstekend te fotograferen. Hun balts kleed is mooi in detail weergegeven. Die witte vlek op hun dijen, de grijze kop en kuif, de kin met witte vlek… met een beetje geluk kan je straks de jongen fotograferen.
  Het lijkt mij daar een uitstekend gebied om een hele dag rond te dolen en dan nog mét kijkhutten..
  Met zo’n gebied in mijn achtertuin zit ik er het hele jaar😄

  Like

 8. ha die Rudi
  dus Emy sprak toch enkele olieveld werkers , er is ook best wel veel protest

  deze brievenbus stoort het straatbeeld op generlei wijze , eigenlijk vind ik het een kunstwerk op zich
  het is het zien van een oude brievenbus en Engelse telefooncel die mij deden herinneren dat ik die beiden ook tegenkwam , telefooncel zit in m’n instagram

  fijne avond groet

  Like

  1. Ja het is best wel een interessant programma, jammer dat je het in Nederland waarschijnlijk niet kan bekijken.
   Koester je telefooncellen maar hoor want die zijn nu definitief verdrongen door het GSM tijdperk 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.