Find the ATOMIUM


Wist jij dat het ATOMIUM heel goed verstopt staat tussen de bomen ? Neen, ik denk het niet… En toch is het zo, want de foto hierboven liegt er niet om. Alles hangt er vanaf wat je standpunt is bij het nemen van een foto.

Wanneer ik in Brussel bij het ATOMIUM kom, zie ik steeds massa’s mensen (buiten coronatijden uiteraard) foto’s nemen van dit heel bijzondere bouwwerk dat een ijzerkristal voorstelt dat maar liefst 165 miljard keer is uitvergroot. Alleen lijken deze mensen maar enkele standpunten te kiezen die meestal op de centrale as (Eeuwfeestlaan) liggen. Hun voorkeur lijkt uit te gaan naar de plek bij Louis Steens Plein. Niet dat dit verkeerd is hoor, want ook ik nam daar de voorbije week een foto die je hier onderaan ziet.

Toegegeven, het is een erg goede plek, zeker voor wie een selfie wil nemen met onze Brusselse trots op de achtergrond. Zelf probeerde ik een paar alternatieve standpunten uit, zowel vanuit het omliggende park als van vlakbij het bouwwerk.

Een woordje over het Atomium zelf:

Het ATOMIUM is hét internationale symbool van niet enkel onze hoofdstad maar van gans België. Het was één van de bouwwerken op de wereldtentoonstelling van 1958. Het plan was om het na de tentoonstelling ook weer af te breken. Gelukkig gebeurde dit nooit. Nu trekt het jaarlijks zo’n 600.000 bezoekers van over gans de wereld. Ondertussen werd het bouwwerk zowel binnenin als aan de buitenzijde grondig gerestaureerd.

De bouw van dit kunstwerk nam 18 maanden in beslag en was juist één maand voor de opening van de wereldtentoonstelling klaar. Elke bol bestaat uit 48 driehoekige panelen die elk op hun beurt uit 15 kleinere driehoeken bestaan. In totaal waren er 90.000 metalen driehoeken nodig om de 9 bollen te bekleden.

De bovenste bol herbergt een restaurant, in de andere bollen zijn tentoonstellingsruimten ondergebracht. Ze zijn met elkaar verbonden door roltrappen die zich in de buisvormige verbindingen tussen de bollen bevinden.

Nieuwsgierig geworden ? Breng een virtueel bezoek – het duurt slechts 2:44 min.

Wil je een kort virtueel bezoek brengen aan het ATOMIUM, bekijk dan de onderstaande YouTube video.
Zoek je meer uitgebreide informatie, volg dan de link naar de website.

(Bron: officiële website van het Atomium)

Bezoek ook de website van het ATOMIUM (NL / FR / EN / DE)


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

60 gedachtes over “Find the ATOMIUM

 1. Een heel bijzonder gebouw dat je mooi in beeld hebt gebracht. Ik denk dat het (meer dan) 50 jaar geleden is dat ik daar geweest ben. Na corona moeten we dat toch nog eens doen.

  Like

 2. J’ai vu cette oeuvre lors de l’exposition universelle de 1958 mais je ne te dis pas l’âge que j’avais.
  Il y avait tant de pavillons à visiter que je n’en ai qu’un vague souvenir.Je me souviens qu’il y avait beaucoup de monde partout surtout dans les transports en commun où nous étions serrés comme des sardines.Il nous reste l’atomium qui a été restauré et qui brille de mille feux de jour comme de nuit.J’ai une préférence pour la seconde photo mais je déteste les selfies qu’on pourrait faire.
  Juste à noter qu’il manque maintenant une boule mais on ne le dira à personne. 😉
  Merci Rudi de nous avoir montré cette belle oeuvre car je ne suis jamais allée à l’intérieur. 😳

  Like

 3. De goede uitgangspositie laten we over aan de fotograaf en de toerist wat ze zelf het mooist vinden.
  Maar leuk om te zien is het wel vooral ook het filmpje erbij
  Groetjes

  Like

 4. Ik zag wel toen trein naar België ging. Zag zo ding in verte er staan. Daar zijn ook nooit geweest.Mooie foto om laten zien. Mooi gezicht! Fijne dag.

  Like

  1. Als je nog eens in Brussel komt, raad ik je aan om toch een kijkje te gaan nemen hoor Zelfs enkel van buitenaf is het erg overweldigend. Fijne namiddag nog.

   Like

 5. Met dit fantastische driemensionale monument kun je alle kanten op, en het loont ook de moeite om het van alle kanten te bekijken. Voor toeristen gaat dat alleen niet altijd op, want als toerist ben je op dat soort punten nogal eens gebonden aan tijd en afhankelijke van een groep of gezelschap.
  Zelf heb ik er begin jaren 90 een aantal foto’s gemaakt en toen ben ik er ook in geweest. Toen zag het er werkelijk niet uit, maar intussen staat het er weer blinkend bij.

  Like

  1. Ik denk dat je net een paar jaartjes te vroeg ter plekke was Jan. Ik heb het mij het grootste deel van mijn leven ook in een hele andere staat gezien…. maar nu is het weer prachtig en een echte publiekstrekker.

   Geliked door 1 persoon

 6. ha die Rudi
  technisch hoogstandje , zeer zeker toen het gebouwd is
  zelf zou ik er ook alle kanten van willen zien , of de foto’s dan ook zo mooi werden als hier boven 🙂
  leuk dat filmpje ook

  ja alles nostalgie in de pps over Oostende , alleen voor kenners als jij nog herkenbare zaken in te zien
  mooi dat deze beelden zo bewaard zijn
  ik ben geslaagd voor een nieuwe fiets , op stroom hihi , over 6 weken haal ik het op 🙂
  groetjes , Karel

  Like

  1. Je foto’ zouden ongetwijfeld ook mooi worden Karel, zo ver is zeker 🙂
   Dikke proficiat met je nieuwe E-bike 🙂 Nu alleen nog wat geduld hebben hé….
   Groetjes,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

   1. mogge Rudi
    ik heb enorm veel geduld , dus geen probleem daar 🙂
    binnenkort ben ik weer op stap met de camera mee de natuur in
    ja zijn ze niet geweldig die kinderuitspraken 🙂
    ben erg blij met m’n fiets ook al is ie er nog niet , ja die grotere actie radius gaat mij van pas komen
    inderdaad de fiets naar huis rijden vanaf de fabriek zo schitterend zijn
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

 7. Heb het enkele jaren geleden nog eens bezocht, vanuit het Mini Europa park.
  Vroeger mocht je daar geen foto’s van maken, maar de erven van de Atomium architect hebben hun eigendomsrecht op publicatie verloren 🙂 Goed voor ons, fotografen 😉
  Met dit unieke gebouw heb ik me ferm geamuseerd met mijn ‘Speelse Spiegelingen’ spielerijtjes. Heb je ook Mini Europa bezocht ? , dat is terug open nu !

  Like

  1. Ik had eerst de auteursrechten nagelezen op de website van het Atomium, alvorens ik dit alles publiceerde 🙂 Mini Europa heb ik nog nooit bezocht, misschien een idee voor een volgende keer. Wel deden we nog iets anders toen we in Brussel waren, maar dat lees en zie je wel in mijn volgende post. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 8. een technisch hoogstandje is deze iconische constructie wel Rudi

  en gelukkig heeft met het volledig gerenoveerd, zodat het er terug als nieuw uitziet…

  het is wel jaren geleden dat ik er eens binnen heb geweest…

  als ik in de buurt ben, zie ik steeds ellenlange wachtrijen en dat is niet erg uitnodigend

  knappe foto’s heb je er van gemaakt

  Like

 9. Het digitale gemak dient de mens. Toen alles nog analoog was waren we iets voorzichtiger met het nemen van foto’s. Het is een interessant object om vanuit verschillende standpunten te benaderen zoals je hier mooi laat zien

  Like

  1. Dank je Henk, al heb ik altijd geweten dat men er massaal foto’s stond te nemen bij het rond punt…. ook jaren geleden. Waren die dan allemaal illegaal (tenzij voor privé gebruik).

   Like

 10. Fantastic pictures of a fantastic building. The shots through the trees makes it more interesting. Thank you for sharing it was almost 25 years since I was there last time. Time for a revisit.

  Like

 11. Ik ben er als kind regelmatig naar gaan kijken want ik had een oma die in de omgeving woonde en in die tijd stonden er nog niet zo’n hoge bomen en kon je het van verschillende plekken heel goed zien staan

  Like

  1. Ja die bomen zullen ongetwijfeld wel iets groter zijn ondertussen 🙂 ha ha ha Dat geldt evengoed voor mij hoor – LOL. Groetjes en nog een fijne dag !

   Like

 12. Kasia

  Da war ich vor Jahren mal in Brüssel, habe das Atomium aber leider nicht besichtigt. Am meisten faszinierend finde ich die Perspektive, wie das Kunstwerk zwischen den Bäumen des Wäldchens (?) aufragt. So mitten in der Natur wirkt es deplatziert und auf ganz eigene Weise fesselnd, es sieht für mich aus wie ein gelandetes Raumschiff.

  Beam mich rauf, Scotty! 😉

  Like

  1. Ha ha ha…. Sie haben jedoch ein bisschen Recht mit dem Raumschiff. Ich habe es genossen, das Atomium durch die Bäume zu fotografieren. Nicht gerade ein Ort, den der durchschnittliche Besucher entdecken wird und der dennoch sehr nahe an der Hauptstraße liegt. Noch einen schönen Abend Kasia.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.