The Royal Gardens


Park van Osseghem

We blijven nog even in de buurt van het Atomium want hoe kan het ook anders, rondom dit bouwwerk liggen tal van parken die het bezoeken waard zijn. We parkeerden onze wagen bij de Madridlaan op de scheiding van het

Park van Osseghem en het Park van Laken. We lopen door dit eerste park in noordelijke richting naar het Atomium toe. Mooi is het wat dieper gelegen stuk van het park met een grote waterpartij (die jammer genoeg momenteel gedeeltelijk droog staat). Dit stuk bos heeft op veel plekken een mooie onder-begroeiing van narcissen, aronskelken en bosannemonen.

Park van Osseghem

Wanneer we bij het Atomium gekomen zijn, lopen we in zuidelijke richting naar de Koloniale tuin van Laken. Het terrein werd in 1905 aangekocht door koning Leopold II om zijn exotische plantencollectie uit Congo onder te brengen omdat de serres van Stuyvenberg te klein waren geworden. Architect Haneau bouwde, aan de ingang van de Koloniale Tuin, een villa in normandische landhuisstijl. Vroeger was het de woning van de hoofdtuinier van het park, nu is het de conciergewoning.

Het is aangenaam wandelen door dit smalle langgerekte park dat landschappelijk eerst zeer open is maar al snel meer bosachtig wordt. Statige bomen omzomen het wandelpaden die doorheen dit, op een helling gelegen park lopen.


Nadat we even later, via een kleine tunnel, de Witte-Accacialaan kruisen, komen we in het Jan Sobieskipark terecht met eveneens een mooie vijver waarop je, vanaf het uitzichtpunt, een mooie kijk hebt. Tal van banken nodigen uit om te verpozen in de lentezon. Het park ligt langsheen de Jan Sobieskilaan, vanwaar de naam. Het werd vanaf 1975 ingericht op de plek waar zich de vroegere koninklijke boomgaard van Laken bevond, het deel van de koninklijke tuinen dat fruit voor het Hof leverde.


Het Sobieskipark loopt quasi naadloos over in De Tuinen van de Bloemist. Net zoals de Koloniale Tuin en het Sobieskipark werden ook de percelen van de Tuinen van de Bloemist door koning Leopold II aangekocht om het koninklijk domein van Stuivenberg nog te vergroten. 

De Tuinen van de Bloemist

Na een periode van verval en verloedering zijn de tuinen inmiddels grotendeels weer in hun oorspronkelijke staat hersteld. Ze zijn nog altijd een weergave van de siertuinkunst en bevatten planten die eerder zeldzaam zijn en in ieder geval meestal niet in de andere Brusselse parken voorkomen. De collectie wordt overigens nog voortdurend uitgebreid.

Naast bijvoorbeeld een unieke collectie camelia’s en acacia’s en erg oude hulststruiken maken ook de afwisseling en een prachtig uitzicht op Brussel de Tuinen van de Bloemist een absolute aanrader.

Al deze parken maken deel uit van de grote groene long die rondom het Koninklijk Domein van Laken ligt. Deze parken zijn voor het publiek vrij toegankelijk. Andere delen, waaronder de paleistuin en de koninklijke serres van Laken zijn slechts beperkt te bezoeken – raadpleeg hiervoor de website van de Belgische Monarchie.


Belangstelling ? Zoek HIER naar deze parken op Google Maps.

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

57 gedachtes over “The Royal Gardens

  1. Er zijn in het Brusselse inderdaad heel veel parken en domeinen en niet te vergeten natuurlijk het Terkamerenbos met aansluitend het Zoniënwoud. Daar ben je wel een tijdje zoet mee….. maar het is wel een eindje rijden

   Like

 1. wat een schitterende schoonheid Rudi
  en mooi ook dat dit nooit is vol gegooid met asfalt en beton 😦 , had zo maar gekund toen het verloederd was , toch
  je kan in die gezamenlijke tuinen wel een dagje rondwandelen

  tot zo in de koers

  Like

  1. Soms worden er ook stukken natuur gered van de ondergang hé… en gelukkig maar ook.
   Veel plezier met de koers, zelf volg ik dat niet meteen maar ik hoorde op de radio dat op een bepaald moment Wout er goed voor stond maar ik denk niet dat hij gewonnen heeft.

   Geliked door 1 persoon

   1. nee Wout werd 2de , maar de winnaar had niets gestolen , dus wel een verdiende winnaar ook
    zeker een geluk dat er natuur gered wordt , hier is dat net zo
    ik maakte een fijne wandeling , ondanks de nog best flinke en frisse wind

    Geliked door 1 persoon

 2. Kristine

  Weer zeer mooie foto’s Rudi! en het geeft ons inspiratie om ook eens naar daar te trekken…😉👍

  Like

 3. Je loopt zo van het ene park in de ander en weer in de volgende. En dan als klapstuk ook nog een aangrenzende Tuin met prachtige bloemen.
  Dit is wel een hele grote groene long. Wat een zegen.

  Like

  1. Ja, al bij al is het hele koninklijk domein zeer groot. Het ligt in de noordrand van de stad Brussel. Niet alle delen zijn toegankelijk. De delen die wel toegankelijk zijn, worden graag bezocht door de inwoners van Brussel als wandelpark en om te picknicken.

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat ziet deze tuin garden heel mooi uit. Daar kun je wel uren gaan wandelen.
  Prachtig foto’s heb je gemaakt van deze bloemen.
  Het ziet daar heel goed uit. Lijkt wel wat. Fijne dag.

  Like

  1. Heel erg bedankt Yova, blij dat je er van genoten hebt. De Brusselse parken zijn echt heel mooi en over een paar weken is de bloemenweelde nog intenser.

   Like

 5. ik moest wel even zoeken op de kaart om al deze tuinen te vinden Rudi

  een groene long in Brussel, die toch bijzonder groot is..

  ik veronderstel dat de koninklijke serres ook dit jaar niet te bezoeken zijn

  prachtige reportage en misschien ga ik er binnenkort ook wel eens op een bankje zitten

  prettige dag

  Like

  1. Denk inderdaad dat de serres gesloten blijven, ik vond er niets van op de website. De parken zijn wel een wandeling waard hoor, zeker als je nog even wacht tot er wat meer in bloei staat 🙂

   Like

 6. J’aime tout….surtout la maison de campagne de style normand,les fleurs et les jardins ou parcs.Il y règne une telle quiétude.Encore une lacune dans mes balades. 😳
  Bonne fin de semaine Rudi.

  Like

  1. Merci Harmony pour votre réponse. Il est fort possible que vous ne connaissiez pas encore ces endroits, mais vous connaîtrez sans aucun doute de nombreux endroits où je ne suis jamais allé auparavant. Passez une bonne journée et de nombreuses salutations,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

 7. ha die Nellie
  nee ik vond dat half uurtje de moeite niet meer 🙂
  de uitslagen waren goed , maar de bloedvaten leverden een staartje op , wordt dus vervolgd , ja we zullen duimen

  jij aan de kokkerel , ik zo ook , maar makkelijk , enkel wat opwarmen 🙂
  wat zal ik slapen vannacht zeg , doe ook geen tukkie nu , dus maar vroeg te bed
  smakelijk en fijne avond

  Like

 8. ha die Rudi
  ik is blij dat je de foto’s prachtig vind
  ja zo’n bord met een goede raad er op , mooi om tegen te komen 🙂
  en of ik blij was , met die koude wind van achter en niet van voren 🙂
  geniet de dag

  Like

  1. Thank you so much 🙂 Here temperatures are rising slowly and for next week we get sunny weather (12-14°C) We had in Belgium the lowest temperatures in 35 years !
   Enjoy your sunday 🙂
   Kind regards,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

 9. Schitterend totaal onbekend gebied voor mij
  zijn ook geen plekjes waar even heen gaat,
  daarom ben ik blij dat jij deze plaatsten bezoekt en deelt op je blog
  prachtige foto’s heel mooie serie

  Like

  1. Geen probleem Bram, denk ook niet dat ik al jouw prachtige plekken kan bezoeken, maar we genieten wel van elkaars foto’s en we leren nieuwe dingen bij. Dat is ook al héél wat hé.
   Fijne zondag nog,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.