Railway Fortress


Het spoorwegfort van Duffel maakte, samen met de forten van Walem, Sint-Katelijne-Waver en Lier, deel uit van de grote buitengordel van forten rondom de stad Antwerpen. Het fort werd gebouwd in 1886. In de 19e eeuw werd

Antwerpen beschouwd als een “rediut” of schuiloord voor de Belgische regering in tijden van oorlog. Dit specifieke fort had tot taak om de spoorweglijn Antwerpen – Brussel te beschermen (vandaar de benaming: spoorwegfort).

“Dit vestingwerk heeft stand gehouden tot het laatste ogenblik” vertelt de tekst.

Na de inval van de Duitse troepen op 4 aug. 1914 trok de Belgische regering, koning Albert I en het leger zich terug in de Versterkte Stelling Antwerpen. In hun mars naar Frankrijk, zetten de Duitsers koers naar Antwerpen om de buitenste fortengordel aan te vallen.

In het spoorwegfort van Duffel boden tachtig Belgische soldaten onder leiding van luitenant Hastray weerstand. Het fort was niet opgewassen tegen de zware Duitse artillerie. Toch duurde het beleg toch nog zes dagen. Uiteindelijk deden de soldaten de eigen munitie springen, staken het fort in brand en vluchtten weg.

Op 10 okt. 1914 gaf de stad Antwerpen zich gewonnen. Het Belgische leger trok zich terug tot achter de IJzer.

Momenteel is het fort een plek van rust en vrede. Bij de volledig vernieuwde toegang met ruime parking verwijzen roestige panelen naar het typische Kempense karakter van het landschap.

De fortgracht biedt nu een fraaie pleisterplaats aan vele watervogels. Zwanen dobberen op het groenkleurige water en ganzen maken er graag spectaculaire landingen. Rondom het fort ligt een mooi onderhouden wandelpad met diverse uitzichtpunten en infopanelen. Rondleidingen onder leiding van een gids zijn mogelijk en binnen in het fort bevindt zich brasserie “De Krone” die is ondergebracht in de voormalige slaapzalen van het fort (gesloten op maandag).

TIP: Je kan er het speciaal voor het fort gebrouwen “Fortunbier” proeven.

Bezoek de website van het Spoorwegfort van Duffel ( FR / EN )


Bekijk de korte 3D-film van het fort:

(Bron: website fortduffel.be)

Bekijk een 4:29 min durende belevingsfilm van het fort :

(Bron: website fortduffel.be)

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

70 gedachtes over “Railway Fortress

  1. Thank you so much 🙂 I also visited your website. Can I make a suggestion ? Is it possible to ad a translation widget to your site. I’m sure people from outside of Italy would have interest.
   Kind regards,
   Rudi (Belgium)

   Like

 1. Spoorwegfort van Duffel is daar indrukwekkend. Rust en vrede plekje. Het is duidelijk uitleg van je eerste filmpje. Wat is daar mooi. Nijlganzen en zwanen kwamen ook voorbij vliegen. In de film zie je dan vleermuizen. Bij ons komen ook regelmatig voorbij vliegen. Alleen in de donker. Pakken insecten. Prachtig filmpje. Alvast fijn weekend!

  Like

 2. ha die Rudi
  genieten hier weer bij je van schitterende foto’s en goede tekst
  een voor mij en ik denk velen een stuk nooit geweten geschiedenis
  en door de site van het fort mooi in film in beeld gebracht

  Like

 3. Mooi informatief blogje met fraaie foto’s, Rudi. Die 3d-animatie geeft ook een mooie indruk van het geheel. De belevingsfilm heb ik even opgeslagen als ‘Later bekijken’. Het duurt me nu wat te lang, maar ik ga hem zeker bekijken, van ik vind ik dit soort dingen mega-interessant.

  Like

  1. Eerst en vooral bedankt voor jullie reactie 🙂 Ja het is zeker een interessant plekje maar zolang er corona-beperkingen zijn kan je er alleen maar wandelen. België en zijn omliggende landen heeft zo veel te bieden… Mijn interesse gaat in hoofdzaak uit naar de natuur. Ondertussen heb ik ook jullie blog bekeken en moet zeggen dat die ook wel wat te bieden heeft. Het zou een eer zijn hem te mogen volgen.
   Met vriendelijke groeten,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

 4. tja mit holländisch habe ich es leider nicht so, denke aber das war was aus dem 1.Weltkrieg der angegebenen Jahreszahl nach !
  Die Fotos der fliegenden Enten oder Gänse (da kenn ich mich nicht so aus ) sind super geworden. Toll

  Like

  1. Vielen Dank 🙂 Es ist möglich, alle Texte in meinem Blog zu übersetzen. Nutzen Sie die Google-Übersetzungsfunktion unter dem Titel “TRANSLATE / TRADUIRE / UBERSETZEN” (oben rechts in der Seitenleiste) – Schönes Wochenende!

   Geliked door 1 persoon

 5. Kristine

  Weer knap gedaan Rudi en wat een voortreffelijke uitleg van de forten…
  Super mooie foto van de gans 🙂
  Misschien ook een leuk weetje is dat brasserie “De Krone” samen werkt met mensen met een beperking en die doen dat fantastisch!
  Groetjes en fijn weekend,
  Kristine

  Like

  1. Heel erg bedankt Kristine 🙂 Neen van die samenwerking weet is dus niet af, maar ja de brasserie was dan ook gesloten toen ik er was (corona hé). Toch bedankt om het te laten weten. Fijn weekend nog !

   Like

 6. Weinig forten waren toen bestand tegen het brute geweld van de Duitsers. Gelukkig leven we nu al bijna 80 decennia zonder deze gruwel, maar goed dat de geschiedenis door deze denkmalen toch een beetje levend wordt gehouden. De vogelfoto‘s vind ik trouwens zeer geslaagd! Fijn weekend.

  Like

 7. een knap informatief logje Rudi

  we staan er niet bij stil, maar het aantal forten rond Antwerpen was bijzonder hoog

  ik heb er enkele bezoek, meestal bij georganiseerde wandelingen..

  maar die zijn sinds maart 2020 verboden

  knappe foto’s zeker deze met de landing van die gans

  alvast een prettig weekend gewenst

  Like

  1. Dank je Willy. In het verleden bracht ik ook al wel een paar andere forten onder de aandacht in m’n blog. Sommige zijn zeer interessant en een bezoek zeker waard. Ja die gans was een meevaller, buiten alle verwachtingen 🙂

   Like

 8. Weer een heel interessant logje, de geschiedenis rond WO1 volg ik graag. Wat voor verschrikkelijke dagen moeten dat geweest zijn voor die Belgische soldaten, tegen de machtige Duitse oorlogmachine !
  Je vogelfotografie is een herademing op de oorlog 😎

  Like

  1. Inderdaad iets wat we in onze tijden niet kunnen voorstellen…. belangrijk is dat we er iets uit leren voor de toekomst en dat we deze plekken nu koesteren als natuurgebied.
   Fijn weekend Dirk.

   Like

  1. De generaties die nog een oorlog hebben meegemaakt, zijn bijna verdwenen. Mijn moeder is 86 en was kind toen de 2e WO uitbrak. Dat zegt genoeg denk ik. Wat we nooit mogen doen, is vergeten dat ze er waren. Vrede is iets waar we niet meer bij stilstaan en toch…. het kan af en toe echt eens nodig zijn.

   Like

  1. Geweldig leuk om te lezen dat je mijn post wist te waarderen Anna. Zelf leer ik ook geregeld nieuwe dingen bij via de verhalen van anderen hier op WordPress of elders. Fijne avond nog en vele groetjes, Rudi

   Like

 9. Ik loop hier wat achter maar maak dit duidelijk nu in orde.. Dat fort is heel goed verzorgd en er ligt nog een mooi stukje natuur rond. Ik ga er enkele keren per jaar wandelen en neem dan ook de mosterdpot mee

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.