About Paintball and Bats


In mijn vorige blogs kwamen Fort Ertbrand en Het Loopgravenpad bij het Mastenbos aan de orde. Nu sluit ik de reeks van de noordelijke verdedigingsgordel van Antwerpen af met het Fort van Stabroek en de Schans Smoutakker.

Beiden liggen op de 33 km lange Antitankgracht die bedoeld was om de haven van Antwerpen te beschermen. Vanaf 1993 is deze gracht een beschermd gebied geworden. Het is het langste aaneengesloten natuurgebied in Vlaanderen.

Het pantserfort van Stabroek dateert van 1902 en moest bestand zijn tegen 22 mm geschut. Momenteel is het fort omgevormd tot een unieke paintball locatie (VIDEO & info via de link hiernaast).

Het grappige is (en dat lees je in de tekst op de foto hierboven) dat bij het begin van WO II de aanvaller telkens uit die richting kwam waarnaar de verdediging niet gericht was. De militaire betekenis was dus nihil !

Op de fortgracht drijft een leuke lounge waar het ongetwijfeld aangenaam toeven is voor een “après-paintball”. Wij wandelen langs de gracht in oostelijke richting naar de baan Stabroek – Putte (grens B/NL). Het is duidelijk dat deze waterpartij een en al rust uitstraalt en een bron van leven geworden is.

Links en rechts hadden de boeren reeds druk bezig geweest op hun landerijen. Alles staat weer mooi in het gelid – misschien wel uit eerbetoon voor de militairen van toen – wie weet.. Ook reigers en andere vogels pikken er graag een graantje (of diertje) mee.

Na een paar kilometer komen we aan bij de Schans Smoutakker, gebouwd tussen 1906 en 1914. De schans herbergde een 7,5 cm kanon. Het bouwwerk was geen lang leven beschoren. In het jaar van de afwerking (1914) werd het reeds opgeblazen door de eigen Belgische troepen om te voorkomen dat het in handen van de Duitsers zou vallen.

Ter info:
Schans Smoutakker is samen met de Schans van Schilde de enige schans rond Antwerpen die gebruikt wordt als overwinteringsplaats voor vleermuizen. De meest voorkomende soorten zijn de watervleermuis, de franjestaart, de Brandt vleermuis en de baardvleermuis. Het domein is een Europese Speciale Beschermingszone.

Bij het opblazen van het fort meenden een luitenant en een milicien dat de lont van de explosieven niet goed brandde, ze gingen kijken en het noodlot sloeg toe…. ze kwamen om bij de explosie. Twee burgers werden eveneens getroffen door brokstukken. Alsnog werd het fort ingenomen door de Duitsers als munitiedepot. Ze legden er tevens landmijnen die nadien, met de hulp van gevangengenomen Duitse soldaten, weer verwijderd werden.

Tot hier het verhaal over paintball en vleermuizen.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

44 gedachtes over “About Paintball and Bats

 1. Dat is een mooi stukje militaire geschiedenis in het landschap. Toevallig had ik laatst op een blog ook al iets van gezien. Die tankgracht en de fortificaties hebben dan in militair opzicht weinig betekenis gehad, er is wel een mooi stuk natuur van overgebleven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja eigenlijk is het wel grappig, al dat geld en werk voor niets… Geen wonder dat er vaak gelachen werd met het Belgisch leger – LOL. Voor de natuurgebieden danken we landsverdediging uiteraard wel.

   Like

 2. mooi stuk geschiedenis Rudi
  in woord en beeld , waarvan de natuurbeelden mij het meest aanspreken
  het stelde als verdediging in de beide WO niet veel voor
  net als trouwens onze waterlinies , die waren van voor de luchtmacht
  mooi dat het ook bij jullie aan de natuur terug gegeven is

  Like

   1. ha die Rudi
    nu is het meer genieten van de bouwwerken en hun omgeving dan in de tijd van toen
    ja ze zijn weer mooi hé de kinderuitspraken , ben blij dat ik het boekje tegenkwam
    ik was ff op de fiets wat oud spul wegbrengen naar de stort , kwam droog heen en weer , morgen weer een ritje 🙂
    het weer , ja we wachten het maar af
    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

 3. Ha zag zoveel meer dan paintball en vleermuizen.
  Dat paintball daar zie ik het leuke niet van in…doet me denken aan de kinderen in de straat die met geweren speelden.
  Ja jongens hè…onze meiden deden daar niet aan mee grijnzzzzz
  Weer een stukje geschiedenis mee gekregen van je blog…
  Groetjes

  Like

 4. Ook in ons land zijn de forten bewaard. Ik wandel het Waterliniepad (rondom Amsterdam en dan door naar Dordrecht) en kan zo zien, hoe divers het hergebruik van de forten is aangepakt. Ik hou van dit soort plekken in het land, even de geschiedenis ervan wegdenkend.

  Like

  1. Bedankt voor je reactie Jeanne. Ik ben me bewust van tal van verdedigingslinies (tegen de Spaanse overheersers) o.a. langs de Maas. Ik kwam zo een paar plekken tegen toen in met de fiets onderweg was. ook in Zeeuws Vlaanderen tussen Hulst en Axel vond ik dergelijke linies. Het zijn nu inderdaad mooie stukken natuur.

   Like

  1. Nochtans niet zo ver van bij u 😉 Starten kan je van bij de zelfpluktuin op de grote baan doorheen stabroek (recht tegenover Schans Smoutakker) Je neemt daar de brede veldweg links van de Schans. Dus, als je ooit eens zonder inspiratie zit….. 🙂

   Like

 5. Kasia

  Ein faszinierender Ort, besonders die Tatsache, dass man dort heute Paintball spielen kann. Im Zusammenspiel mit der historischen Vergangenheit ist es ein reizvoller Platz für das Spiel. Danke fürs Teilen 🙂

  Liebe Grüße
  Kasia

  Like

 6. Zoals veel militaire installaties in ons land, hebben die uiteindelijk tot niets gediend.
  Maar de natuur en het leven in de natuur is er veel beter van geworden nadien, en dat is zeker een dikke pluim waard 🙂
  Weer een leuke tip voor een dagje uit Rudi !

  Like

  1. Vooral jammer van al de energie die er ingestopt is hé…. allemaal voor niets ! Enfin, wij genieten nu van de stukjes natuur. Dat is dan weer de mooie kant van het verhaal 🙂
   Fijne dag nog.

   Like

 7. Het was mooie geschiedenis om te zien. Natuur moeten wel heel blijven. Wat heb jij toch wat gezien. Oorlog vind zo vreselijk. Nooit meer oorlog….. Deze buurt zijn wij nooit geweest. Je hebt wel uitje kunnen maken.

  Like

  1. Het zijn inderdaad de trieste getuigen van een droeve periode. Ze doen ons hopelijk inzien hoe belangrijk vrede is… Nu is het er zalig wandelen en dat is dan de mooie kant van het verhaal.
   Fijne dag nog Yova.

   Like

 8. Rudy

  Een zeer mooi stukje geschiedenis Rudi, is ook zeer mooi van natuur. Dat is weer iets om te onthouden om eens heen te gaan, wanneer moet ik nog zien

  Like

 9. Er zijn nog wel meer voorbeelden te vinden van zinloosheid op dat vlak…. Het enige voordeel is dat het nu voor ons ofwel plekken zijn voor bezinning of plekken om te genieten van de natuur er omheen.

  Like

 10. De forten wil ik ook nog eens bezoeken maar niet voor de vleermuizen, daar heb ik schrik van en ook niet om te paintballen, daar heb ik nu niets meer mee 🙂 . Maar de natuur en de omgeving wil ik best wel eens bekijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.