The surprise, as promised


Met deze derde en laatste blog over onze Nationale Plantentuin van Meise, neem ik jullie doorheen het serrecomplex. Daar wacht ons, naast een aantal bloeiende tropisch planten ook nog iets heel bijzonder…. Nieuwsgierig geworden ?

Laten we eerst rustig genieten van een aantal kleurrijke bloesems en van de prachtige kas met de Victoria Waterlelies waarvan de bladen een doorsnede hebben van méér dan 2 meter probleemloos een pasgeboren baby kunnen dragen.

De indrukwekkende koepelvormige kas met Victoria waterlelies (Victoria amazonica).

De Victoria waterlelie is de grootste waterlelie ter wereld. Door de 5-10 cm hoge rand kunnen de bladeren een gewicht tot wel 40 kg dragen. De tot 40 cm grote bloemen bloeien twee nachten: de eerste nacht zijn ze wit en verspreiden ze een ananasachtige geur om kevers te lokken voor de bestuiving. De volgende ochtend gaan de bloemen dicht, waardoor de kevers voor een dag worden opgesloten en zich helemaal kunnen gaan bedekken met stuifmeel. De tweede nacht gaan de bloemen weer open, waarbij ze roze gekleurd zijn. De kevers vol stuifmeel verlaten de bloem en bestuiven andere bloemen. De ochtend daarna zinken de bloemen onder water, waarna de zaden tot rijping kunnen komen. Tijdens de bloei worden de bloemen door de plant verwarmd, waardoor zij een hogere temperatuur bereiken dan de omgeving: een bijzondere eigenschap voor planten. De plant groeit van oorsprong in stilstaand water in het Amazonegebied.


Hier de beloofde verrassing:

De Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum)

De machtige bloeiwijze van de reuzenaronskelk

Wat u hier ziet is de bloeiwijze (waarvan we nu enkel het bovenste grijsachtige stukje zien) Het groene gerimpelde gedeelte is een schutblad. Dat laatste opent zich ongeveer 2 weken na het verschijnen van de bloeiwijze en verspreid een indringende onaangename geur (lees: stank). Dit lokt zweetbijen die de bloemen bestuiven. Eerst openen de mannelijke bloemen, één dag later volgen de vrouwelijke. De vruchten staan zoals bij elke aronskelk op een centrale as en bevatten elk twee zaadjes.

De cyclus van de reuzenaronskelk: een bloem of één enkel blad ?

Zoals je op de cyclus hierboven kan zien, kan er ook een bladschede verschijnen waaruit één enkel metershoog blad ontwikkeld met een duidelijk gevlekte bladstengel. Het is dus géén boom wat we zien. Een gedeelte van zo’n blad zie je op de eerste foto hierboven in de rechter bovenhoek.

Zaailingen en het ontspruiten van de bladschede van een reeds wat oudere plant zien we op de foto hier onderaan. Een zaailing doet er 3 tot 10 jaar over om tot een volwassen plant uit te groeien en tot bloei te komen.

Zaailingen en een bladschede van een oudere plant.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de bloei van deze reuzenaronskelk,
scan dan de QR-code in de afbeelding hier onderaan of surf naar de website www.plantentuinmeise.be

Belangrijk:

Momenteel is een bezoek aan de plantentuin en de serres enkel mogelijk na voorafgaande reservatie en dit vanwege de corona pandemie. Laat u dus niet verrassen door onaangekondigd naar het domein te trekken.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

82 gedachtes over “The surprise, as promised

  1. De gros coups de coeur pour l’Oiseau de Paradis et “la Serre aux Nénuphars”.L’arum géant est une curiosité qui peut figurer dans des domaines tels qu’à Meise.
    Bon après-midi,Rudi.
    P.S.:Tu connais le nom des fleurs de la première photo(orange).

    Geliked door 2 people

  2. dat is zeker een verassing Rudi
    het is genieten weer hier bij je van de schitterende opnamen van al dat moois
    de Victoria waterlelies ken ik van Blijdorp , maar die Reuzenarondskelk zag ik zo nog niet
    schitterend mooi

    Geliked door 2 people

      1. mogge Rudi
        ja zo’n plant/bloem is zeker een publiekstrekker , de stank moet je maar op de koop toenemen hihi
        inderdaad een gedicht vol wijsheid hé
        we zijn ook het beste af , als we met de voeten op de grond blijven

        fijn weekend groet

        Geliked door 1 persoon

  3. Je hebt er weer een mooi kleurig blogje van gemaakt.
    Je gaat wel meteen voor de overtreffende trap van wat we gewoon zijn met die enorme bladeren van de Victoria waterlelies en die reusachtige aronskelk. Afgaande op je omschrijving van de geur, bekijk ik hem liever op digitale wijze, 🙂

    Geliked door 2 people

  4. Die reuzenaronskelk is altijd weer de moeite waard om te zien…
    of te ruiken 🙂
    De waterlelies zijn ook schitterend, als je (veel) geluk hebt, dan kan je zien (én fotograferen) hoe kleine baby’s eventjes op deze drijvende planten worden gezet 🙂
    De Plantentuin is steeds weer de moeite waard !

    Geliked door 1 persoon

  5. Kasia

    Die Wasserlilien sind für mich besonders faszinierend. Sie fangen die Käfer und sperren sie für eine Nacht ein, um sie anschließend, nach getaner Arbeit, wieder frei zu lassen. Was für ein ausgeklügeltes System!

    Geliked door 1 persoon

  6. Dit zijn meer planten voor exotische bestemmingen. Daarom is het wel mooi dat je ze ‘gewoon’ laat zien vanuit België. Inderdaad heel indrukwekkend en mooi de enorme leliebladen en de reuze aronskelk. Dat was een mooie verrassing die ik niet had kunnen bedenken.

    Geliked door 1 persoon

    1. Het is inderdaad niet mijn bedoeling om me te verdiepen in exotische planten, de beelden kaderden enkel binnen het verhaal van mijn bezoek aan de serres. De waterlelies zorgden wel voor een leuk achtergrondverhaal en de aronskelk is wel iets uniek natuurlijk. Fijn dat je er van genoten hebt. Maak er nog een fijn weekend van Jetske 🙂

      Geliked door 1 persoon

    1. Dank je Nicole, dat deel van de serres is echt heel apart en niet alleen vanwege de waterlelies maar eveneens door alle andere planten die er omheen groeien. Architecturaal gezien is het ook een prachtstuk. Fijn weekend verder.

      Like

  7. Ik vind deze koepeltuin echt schitterend om te zien. Wat hebben daar grote kelken. Dit zie je niet vaak. Mooie planten bloemen om te zien van jou mooie foto’s. Echt super daar. Jammer dit voor ons te ver is. Echt genieten. Ook indrukwekkend! Fijn weekend.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je Yova en ik begrijp dat de afstand wat te groot is, maar ik neem aan dat er in Nederland ook wel mooie botanische tuinen bestaan. Daar kan je dan wel naar toe als je zin hebt. Fijn weekend verder, Rudi

      Like

    1. Blij dat ik je weer iets nieuw mocht bijbrengen Henk. Als je ooit de kans krijgt om die grote stinkerd te gaan bewonderen…. zeker eens doen hoor, het is echt de moeite. De geur moet je er wel bij nemen (maar er zijn ergere dingen in het leven). Fijne weekend nog.

      Like

  8. Merci Rudi pour cette fabuleuse découverte , c’est un jardin extraordinaire riche en couleur , mon gros coup de ♥ pour les nénuphars et cet arum , je vais suivre ton lien et allez voir ça de plus près .Bon dimanche

    Geliked door 1 persoon

  9. I taught there for three years in an American school. Great opportunity to travel and learn about the culture. The tropical environment produces such colorful flowers and flowering trees, and rainforest.

    Like

    1. Thanks Ruth for this information. I visited your about section of your website and found out about all the places in which you lived and worked. The rainforest, must be a wonderful place. I only know it from documentaries on Nat. Geo. or Discovery Channel.
      Many greetz and have a nice day,
      Rudi

      Geliked door 1 persoon

  10. Wauw, deze planten zijn werkelijk adembenemend. Mijn favorieten waren de waterlelies, ze zagen er groot genoeg uit om op te zitten! Ik heb nog nooit zoiets als de Reuzen Aronskelk gezien, wat een raar uitziende plant! (Sorry, mijn Nederlands is niet perfect, ik ben het nog aan het leren. Je blog is handig voor mij om te oefenen)

    Like

    1. Eerst en vooral bedankt voor het volgen van mijn blog 🙂 ik kan je verzekeren dat je nederlands zeer goed is. Hoe komt het dat je Nederlands sturdeert ? Gezien je blog in het Engels mag je ook in het Engels reageren hoor.
      De bladeren van de waterlelies zijn inderdaad héél groot en dragen probleemloos een pas geboren kind (en waarschijnlijk zelfs nog meer).
      De aronskelk is een bijzonder iets. Sinds jaren staan er een aantal exemplaren in onze plantentuin te Meise (bij Brussel). Af en toe komt er eentje tot bloei en dat trekt veel bezoekers.
      Bedankt voor je reactie en weet dat er ook een Google Translate functie aanwezig is op mijn blog, voor het geval dat het Nederland toch te moeilijk wordt.
      Vriendelijke groeten,
      Rudi

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.