Wie van de drie


Tot 1979 werd de Groene kikker als één enkele soort gezien. Intussen zijn de groene kikkers die vandaag in onze vijvers kwaken meerkikkers, poelkikkers of bastaardkikkers. Daarnaast bestaat er nog een hele rits aan

genetische variaties. De bastaardkikker het onrechtstreekse gevolg van een kruising tussen een poelkikker en een meerkikker. Niets is dus noch wat het lijkt.

De meerkikker of grote groene kikker (Pelophylax ridibundus) leeft in waterrijke gebieden, de poelkikker of kleine groene kikker (Pelophylax lessonae) kiest voor de drogere gebieden waar vennen en poelen voorkomen. Door hun verschillend leefgebied kwamen kruisingen zelden voor, doch bestaan doen ze wel ! Zo ontstonden de hybriden.

Hybriden brengen doorgaans onderling geen levensvatbare nakomelingen voort. Doch als zo een hybride paart met een meerkikker of met een poelkikker, dan komen er wél nog nakomelingen. Deze laatsten zijn de bastaardkikkers of de middelste groene kikker (Pelophylax esculentus).

In de natuur zien we populaties van de bastaardkikkers samen met de meerkikker of samen met de poelkikkers. Maar het wordt nog ingewikkelder: Populaties van bastaardkikkers komen soms ook als enige soort voor. Bleek dat ze zich (met tripoïde soortgenoten) onderling ook kunnen voortplanten. Dit levert dan weer nieuwe bastaard-varianten op. Raak je er ondertussen nog wijs uit ???

Dus als je nog eens gekwaak hoort in een vijver of sloot, probeer dan even aan dit verhaal terug te denken alvorens je roept: “Kijk een groene kikker” De hamvraag is eerder: “Wie van de drie ?” en zelfs dan nog….

Je mag ons ook gewoon bewonderen en leuk vinden…
Geniet in het voorjaar van onze concerten…
Doch, denk goed na alvorens je één van ons kust….
Je weet nu ook waarom !

Schema van de onderlinge kruisingen:


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

81 gedachtes over “Wie van de drie

  1. Hallo Hedwig,
   Frösche sind schöne Tiere, die man beobachten kann, aber während der Paarungszeit sind wir ziemlich beschäftigt … (lesen Sie “laut”). Ich denke, viele von uns sind sich der Kreuzungen nicht bewusst. Deshalb fand ich es interessant zu erwähnen. Praktisch, um Tante Google in Bereitschaft zu haben. 😉
   Viele Grüssen,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig heeft het niks met virussen te maken…. Maar wanneer iemand de kikkers gaat zoenen…. dan sta ik er niet meer voor in dat het vanaf nu nog steeds prinsen zijn die ontwaken – LOL

   Like

  1. Ja het is wel een beetje complex…. onthouw gewoon dat er naast beide “zuivere soorten” een aantal onderlinge “kruisingen” bestaan waardoor het soms moeilijk is om met zekerheid te zeggen wie we daar zien kwaken 🙂

   Geliked door 1 persoon

 1. Heu, ik had altijd al een broertje dood aan al die kruisingen, het resultaat dát vond ik wel de moeite waard.
  En of het nu een meerkikker of een poelkikker is, geen idee. Je foto’s, díe zijn zeer geslaagd. Ook je informatie heb ik met veel interesse gelezen. Ik probeer het deze keer wél te onthouden.😀

  Like

   1. 😆 Merci Rudi !!
    Il y a eu toute une histoire en Dordogne, de gens se plaignant de la mare aux grenouilles des voisins, avec procès sur procès et obligation de reboucher la mare.
    https://www.francebleu.fr/infos/societe/dordogne-la-mare-aux-grenouilles-de-grignols-aura-disparu-lundi-soir-1615150216
    Ces gens-là devraient aller s’installer en ville, les chants des mobylettes et des klaxons y sont plus mélodieux !!
    Bon week-end… ici il pleut, c’est la fête à la grenouille ! 😉

    Like

    1. C’est le summum de l’intolérance! Déplacer le “problème” ailleurs (si on peut appeler ça un problème, c’est juste la nature.) J’avoue que c’est un concert assez bruyant, mais je pense qu’il existe d’autres solutions. Attrapez les grenouilles et relâchez-les ailleurs. Cela rapprocherait le quartier au lieu de le rendre hostile.

     Geliked door 1 persoon

   1. ja hoor laat iedere kikker zijn lied maar laten horen , en hoe die dan heet is mij om het even 🙂
    ik ben blij dat jij als fotograaf mijn foto’s prachtig vind , en je bent een olifanten liefhebber
    het was een schitterende dag

    Geliked door 1 persoon

  1. Hebben we dat niet allemaal ooit gedaan Henk ? Alleen zou ik het nu niet meer doen… Ik herinner me ook nog de kleine plastiek bakken in de schoollocalen waar de kinderen de evolutie van ei tot kikker (of pad) konden volgen. Maar wat gebeurde er nadien met de inhoud hé….

   Like

 2. Weer wat geleerd over kikkers Rudi, maar of ik dat ga onthouden ???
  Ik hoor ze regelmatig, maar krijg ze bijna nooit te zien,
  soms heel even maar dan duiken ze weer weg, dus geen foto 🙂
  Knap dat jij er wel een prachtige serie van hebt kunne maken

  Like

  1. Ach, ik kan ook niet alles onthouden wat ik hier lees, hoe interessant het ook is. De grote lijnen blijven meestal wel hangen 🙂 De kikkers zijn gefotografeerd vanuit een schuilplek bij het water en dat scheelt natuurlijk. Bedankt voor je reactie Bram en nog een fijne zondag gewenst.

   Geliked door 1 persoon

 3. Kasia

  Hm, ja, das ist wirklich komplizierter als es scheint. Vor allem für jemanden (wie mich), der sich einfach nur denkt, oh, guck mal, ein Frosch 😉 Spannend, danke für die Hintergrundinfos 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.