After the rainstorm


Het beeld van donkere, dreigende luchten blijft maar aanhouden. Gelukkig zijn er ook spaarzame droge momenten waarop de zon zelfs af en toe doorbreekt. Dit zijn de ideale momenten voor een korte ontdekkingstocht in een

natuurgebied dicht bij de deur. Geloof me, voor wie goed kijkt valt er héél wat te ontdekken. Zo kwam ik heel wat insecten tegen op mijn pad. Namen blijven onder voorbehoud. Zij die een foutje ontdekken of een aanvulling kunnen geven, mogen het me laten weten… dan voeg ik de informatie graag toe. Alvast bedankt voor je medewerking.

De eerste is natuurlijk een gemakkelijke. Naast een kleine kolonie bladluizen zien we hier één van hun belangrijkste belagers: het onzelieveheersbeestje. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten bladluizen. De rijk gedekte tafel heeft hun blijkbaar ook geïnspireerd tot meer dan alleen maar eten…. Twee gezonde beestjes dus.

Bladluizen hebben naast vijanden ook vrienden: de mieren. Terwijl de luizen zich voeden met het plantensappen vscheiden ze de overtollige suikers (gekend als honingdauw) weer af. Daar zijn de mieren verzot op. Ze melken als het ware de luizen en beschermen daarbovenop hun veestapel.


Graag verwijs ik naar een bevriend blogger én tuinliefhebber die hier een interessant artikel over schreef:
https://volkstuinvanbemar.nl/luizen-lieveheersbeestjes-en-mieren/ (blog met Google Translate widget !)


Ook deze kevers hadden duidelijk lentekriebels (foto 1). Naar mijn gescheiden mening gaat het hier over het Elzenhaantje (Angelastica alni). Dit kevertje is het belangrijkste blad-etende insect op de els, de populier, de hazelaar en de wilg. Ze overwinteren in de bodem of onder bladeren en afgestorven plantenresten.

Ook deze rupsen zaten duidelijk aan de feesttafel. Hier de rups van de Grote wintervlinder (Erannis defoliaria). Deze vlinder is een dag-actieve nachtvlinder uit de familie van de spanners. De waardplant (de eik) kan soms echt kaal gevreten worden door de rupsen maar ze komen ook op andere loofbomen voor.

Wat ik zeker weet, is wat deze twee aan het beoefenen zijn. Op het eerste zich lijken het mij langpootmuggen maar verder waag ik me er niet aan. Er bestaan heel veel soorten !

Om je een indruk te geven van het gebied waar ik doorheen getrokken ben, sluit ik af met een paar foto’s. We bevinden ons hier in de noordrand van de gemeente Kontich. Het terrein gelegen strekt zich uit langs de snelweg van Antwerpen naar Brussel. Lokaal staat het bekend als “De vuile plas”.

Volgende keer nog wat meer over de fauna en flora in deze kleine wildernis….


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

79 gedachtes over “After the rainstorm

  1. De diverse insecten laten op je mooie foto’s zien dat het wel degelijk lente is. 🙂 Langpootmuggen – ik weet niets van zespotigen, maar díe heb ik voor mijn gevoel al een hele tijd niet meer gezien. Terwijl vroeger, ’s avonds in mijn slaapkamertje, dat breekbare geritsel en gezoem. Ik heb er altijd een zwak voor gehad.

    Like

  2. Ha ik geloof je op je woord en ja ook voor deze is de lente begonnen
    Ja door de nattigheid is ver weg niet aan te raden, maar de droge momentjes brengen ook al genoeg om te zien.
    Groetjes

    Like

  3. Et bien,j’ai appris bien des choses sur les insectes et tu as réussi à prendre en photo des accouplements de ces minuscules petites bêtes.Je ne connaissais pas le coq d’Elzen ni la chenille du grand papillon.
    Merci Rudi pour cet article très instructif et très imagé. 😉
    Bonne soirée.

    Like

    1. Non seulement vous, mais aussi moi-même, apprenons beaucoup en allant dans la nature. Je ne sais pas tout non plus, mais après quelques recherches, je découvre généralement ce que j’ai capturé sur la photo.

      Geliked door 1 persoon

  4. You are right Rudi, there is lots to see when the rain stops, but you have to be quick, the dry spell doesn’t last long! It’s lovely to look closely and see what is happening on the leaves of plants, full of life as your photos show. I like that beetle.

    Like

  5. O wat een pracht kwam je tegen op je pad Rudi
    en wat een mooie paadjes ook , lijken haast wel singletrails van mountainbikers , ik heb het hopelijk mis
    zo moet ik ook eens op pad , niet om het wandelen , maar puur en alleen om het oefenen in fotograferen

    nee ik houd ook liever de voeten op de grond ipv op stelten
    maar die mooie dames konden het goed , lopen er op , blommekes fotograferen laten ze aan jou

    Like

      1. ha die Rudi
        ik ben blij te horen dat er niet veel bikers komen 🙂
        ja ik ga de droge en warmere dagen genieten hoor

        wegdromen bij mooie beelden is altijd fijn
        ik las al dat er ideetjes zijn opgedaan 🙂

        koers groet

        Geliked door 1 persoon

  6. Vooral je foto’s van de lieveheersbeestjes en de elzenhaantjes vind ik mooi.
    Insecten zijn hier nog steeds een schaars goed. Vorige week vrijdag heb ik er een paar gezien, maar hier in de tuin is het nog een stille bedoening.

    Like

  7. Zeer geslaagde insecten macro’s. Stuur maar een beetje opklaringen door! Hier groeit niets en vliegt niets, de mezenjongskes hebben het niet gehaald. Met nachtelijke temperaturen van lager dan 10° is het bibberen geblazen.

    Like

  8. De dreigende luchten levert je wel een mooie foto op, zoals de eerste. Het is tegenwoordig een verademing dat het even droog is en je dan naar buiten kunt. Ik ben er gisteravond nog even op uit geweest met de camera’s. Ik was er zo klaar mee met dat binnen zitten.
    Dit is een mooie collectie insecten. Prachtig vind ik de wereld die door de macrofotografie zichtbaar worden.

    Like

    1. Dank je Jetske. Soms moet je de moed bij elkaar rapen en ondanks het minder goede weer toch op pad gaan hé. Iedereen snakt nu stilaan naar beterschap. Fotograferen kan eigenlijk altijd wel maar er zijn natuurlijk grenzen… je wil je materiaal ook niet in gevaar brengen. Soms moet je het hebben van de korte en vooral droge momenten.

      Geliked door 1 persoon

  9. Deze log is interessant om te lezen hoe beesten hoe heten. Echt geweldig om in de natuur te wandelen. Beestjes is zeker mooi om te zien van jou foto’s. Echt scherpe foto’s geworden.
    Wandelen doe wij ook niet zover. Mooi om dichtbij kunnen fotograferen. Echt genieten!!

    Like

  10. Kasia

    Es ist interessant, dass sich Ameisen Blattläuse halten wie wir Schafe oder Ziegen. Die Viehzucht gab es schon lange, bevor der Mensch sie entdeckt hat 🙂

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.