Weeds… No !


Maar al te gemakkelijk nemen we het woord “onkruid” in de mond maar bestaan onkruiden wel. De naam onkruid geven we meestal aan die planten welke niet in ons kraam passen omdat ze veel beter gedijen dan de gewassen die

we zelf willen telen. De Brandnetel is er ongetwijfeld één van. Maar geef toe, is deze netel geen plaatje waard als we hem wat beter bekijken. Trouwens nutteloos is hij zeker niet. Van de jonge brandnetelscheuten kan je lekkere soep maken.

Wie het woord distel hoort, grijpt als snel naar de onkruidverdelgingsmiddelen (ppfftt wat een woord). Voor je ze de volgende keer met gif besproeid, kijk dan eerst eens naar de schoonheid van deze Melkdistel alvorens je zijn lot bezegeld.

Ook het Groot springzaad (behorend tot de balsemienfamilie) kan de onder-begroeiing in een bos sterk gaan domineren. Ze vormen dan ware lichtgroene velden van waartussen de gele (soms wat rood aangelopen) bloemen hun kopjes opsteken.

Als we het Vergeet-mij-nietje tegenkomen, dan zijn we misschien iets terughoudender. Maar waarom steelt dit kleinood meteen onze harten terwijl we zo meedogenloos zijn voor sommige andere bodembewoners…

Dus lieve mensen, laat voortaan deze Wikke (lid van de Vlinderbloemigen) in je tuintje maar lekker met zijn ranken de hoogte in gaan. Hij trekt immers de nodige bijen en andere aan die zorgen voor de bestuiving in je groenten- en fruittuin.

Wees lief voor de natuur en probeer ook hier het juiste evenwicht te vinden tussen alle soorten op aarde.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

82 gedachtes over “Weeds… No !

 1. One (not very serious) definition the the weed is “a plant which grows where the gardener doesn’t want it”. Anyway, they are beautiful. Even the common dandelion looks great in blossom, that is until the seeds start flying in all directions.

  Geliked door 3 people

  1. Weeding is still something else than eradicating it…. so if the dandelion seeds in your garden are too numerous, you can always weed a few plants and you have some left to enjoy 😉
   Have a nice and sunny sunday Starszy.

   Like

 2. ha die Rudi
  ik ben het geheel met je eens , in mijn opvatting bestaat er geen onkruid
  en je bracht enkelen heel mooi in beeld , schoonheden zijn het
  velen zelfs ook geneeskrachtig

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

   1. ha die Rudi
    wie weet komt de prik die we nu krijgen wel vanuit een of ander kruid
    jij ook bijna aan de beurt dus
    arm is ietsje gevoelig , verder niks aan de hand
    morgen door de duinen naar het strand 🙂

    Like

    1. Wie zal het zeggen Karel, maar als het plantaardig is, dan is het goed hé 🙂 Geniet van je wandeling door de duinen en op het strand morgen.

     Like

 3. Mooi informatief logje met opnieuw fraaie foto’s. Verschillende van de bovenstaande planten hebben onze tuin in de loop der jaren weten te vinden. En ze mochten allemaal wortel schieten. Onkruid bestaat in onze ogen niet, lastige vervelende planten wel, maar dat is wat anders. 🙂
  Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

 4. Onkruid bestaat in mijn ogen niet…
  Netels en distels zijn de enige planten die ik verhinder dat ze gaan overwoekeren, de rest krijgt allemaal een eerlijke kans . Van brandnetels kan je ook lekkere thee maken, wist je dat ? Bij reuma pijn helpt het brandnetel zuur echt goed, dus zo waardeloos zijn die planten niet 🙂 Momenteel groeien er enkele honderden vergeet-mij-niet plantjes in onze tuin, wat we heel mooi vinden, zelfs kattestaarten (afstammeling van de oeroude varens) krijgen bij ons een kans 🙂 . (als ze overwoekeren zijn we genadeloze planten killers ! 😉 ) Onkruid… het zijn stuk voor stuk mooie en zeker fotogenieke planten ! Met wat onderhoud heb je er veel plezier van.

  Geliked door 1 persoon

  1. Sommige moet je echt wel in de hand blijven houden Dirk, zeker in je tuin 🙂 Ik sprak enkel over brandnetelsoep omdat ik die al een aantal keer gegeten heb. Thee heb ik nog nooit gedronken maar misschien dat dit met de jaren wel eens van pas kan komen, wie weet 🙂 Ik neem aan dat je met kattenstaarten het heermoes bedoeld, dat zijn inderdaad planten die afstammen van de soorten die in de oertijden onze aarde al bevolkten. Trouwens in Meise (serres) staan reuze grote exemplaren. Leuk dat iedereen hier de wilde planten weet te waarderen…. ik denk dat voortaan de verkoop van de onkruidverdelgers sterk de dieperik in gaat…. 😉

   Geliked door 1 persoon

 5. Kasia

  Meine Mutter wollte neulich, dass wir alles “Unkraut” in ihrem Garten jäten. Da hat mir schon leicht das Herz geblutet. Ich persönlich mag die Gärten wildromantisch und die Schönheit wilder Blumen und Kräuter hat mich schon immer fasziniert. Sie sind bestens an unsere Bedingungen angepasst und bilden wichtige Ökosysteme. Im Grunde sind sie damit wertvoller als die hochgezüchteten Baumarktblumen mit eingebautem Verfallsdatum, von denen wir wollen, dass sie bei uns wachsen und gedeihen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Guten Morgen Kasi. Mit diesen Worten sagst du die ganze Wahrheit. Unsere Natur gibt uns so viel und dennoch gehen wir lieber ins Gartencenter, um diesen Reichtum durch Pflanzen zu ersetzen, die in unseren Gärten oft nicht gedeihen.
   Der Versuch, die Natur zu kontrollieren, ist nie eine gute Idee. Das sehen wir auf vielen Ebenen….

   Geliked door 1 persoon

 6. We encourage many of the plants you’ve shown here. Some folks call them weeds. Since we started taming the invasive blackberry vines (with a machete, never poison), quite a few lovely natives seem to be returning. It takes some effort, but the results are satisfying.

  Geliked door 1 persoon

 7. ik heb heel mijn leven van alle planten gehouden en ze evenveel aandacht gegeven Veel van de planten die soms scheef bekeken worden zijn erg nuttig. De smalle of brede wegbree is het beste middel tegen beten en steken onderweg en er staat wel altijd een plantje in de geburen. Ik ben allergisch aan steken van bijen en insecten. Eerste zorg onderweg. .Blad wrijven over plek en het betert en jeukt niet meer..Werkt ook als je ,je geneteld hebt.

  Like

 8. volkstuinvanbemar

  Onkruiden in onze tuin is ondenkbaar voor mijn man, die is er altijd druk mee. Zelf heb ik er minder last van.Onze tuin is nu bedekt met vergeet-me-nietjes. Maar ook boterbloemen en madeliefjes bloeien welig.Het ligt er ook aan wat er komt groeien en waar of ze mogen blijven of niet. Brandnetels zijn waardplanten voor vlinders, maar mogen niet in mijn tuin omdat mijn plukgrage kleindochters er regelmatig in grepen, verwijder ik ze nu wel.Hondsdraf en dovenetel bloeien nu ook door mijn hele tuin

  Like

  1. Ach op die paar brandnetels komt het nu ook niet op aan…. en het is voor het goede doel hé. Het is je vergeven 🙂 ha ha ha Trouwens je maakt het ook weer helemaal goed met de andere wilde gasten die mogen blijven.

   Like

 9. Mooie serie heb je gemaakt, met duidelijke uitleg en info
  en sommige onkruid kan wel erg overwoekerend zijn
  en dan moet je er toch echt wat aan doen om het niet uit de hand te laten lopen
  en uitroeien valt niet mee, het komt hardnekkig steeds weer terug hier bij mij althans 🙂

  Like

  1. Er zijn wel een paar planten die echt een nachtmerrie kunnen worden en daar mag je best wat aan doen hoor, dat spreekt voor zich 🙂 We moeten niet heiliger zijn dan de paus, zo lang we maar respect hebben voor alle andere in het wild voorkomende soorten. Fijne zondag nog Bram.

   Geliked door 1 persoon

 10. op zichzelf bestaat onkruid niet Rudi

  maar je heb wel planten die de andere overwoekeren, en die moet je dus wel inperken…

  gelukkig is men deze anders gaan bekijken, ik denk maar de mooie bloeiende bermen die we nu hebben

  een interessant logje met fraaie macro’s

  prettige zondag

  Like

 11. Al wat voor de doorsnee tuinfanaten als ongewenst wordt beschouwd is het kruid dat zoveel meer te bieden heeft dan afgedankt op de composthoop te verdwijnen. Op mijn tuinterrasje zaai ik brandnetel voor de lieveheerbeestje, met succes.
  Schitterende log Rudi met prachtfoto’s.

  Like

  1. Heel erg bedankt en volgens mij ben je de enige die ik ken die brandnetels zaait… maar ik vind het wel heel apart. Lieveheersbeestjes kom ik trouwens in de vrije natuur heel vaak tegen op brandnetels. Zo’n gek idee is het dus zeker niet ! Bedankt voor je complimentjes en nog een fijne dag gewenst.

   Geliked door 1 persoon

   1. Hahaha dat geloof ik best dat je je wenkbrauwen optrekt, doch ik lust graag netelsoep en op deze manier is die echt biologisch en kan ze zonder spoelen gebruikt worden.
    Lieveheerbeestjes zoals jezelf aangeeft hebben wij gisteren eveneens met grote getallen aangetroffen op hun waardeplant.
    Groetjes, en fijne nieuwe week,
    Marc

    Like

 12. Leuk stukje ! En nee , onkruid bestaat niet , de natuur laat het zijn gang gaan maar begrenst dat ook alweer . Braam en Brandnetel waardplanten voor vele insecten en hun ontwikkeling . Dat weten veel mensen nog niet . En net als bij jou heb ik ook als reden een website te onderhouden om bij mensen meer bewustwording te kweken , om vooral te laten zien hoe mooi ons kikkerlandje wel niet is !

  Like

  1. Onkruid is een benaming bedacht door de mens en getuigt van minachting voor wat de natuur elk jaar opnieuw voortbrengt. Onkruid is ook geen plant die je in de Nederlandse Flora tegenkomt 😉 Stel je voor…. dan zou onkruid ook nog een wetenschappelijke naam hebben LOL

   Like

 13. If we would just leave things alone then maybe there would be no “weeds”. But we don’t and so plants end up where they don’t belong, have no predators, and take over. And as some say, a weed is just a plant whose value hasn’t been discovered yet. Actually, value is entirely a human concept and in nature everything has its place.
  Lovely pictures, Rudi.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.