Bike ride Laarne


Onze fietstocht bracht ons vanuit Destelbergen (bij Gent) over landelijke wegen, langs diverse heiligdommen en een brouwerij, tot bij het Kasteel van Laarne. Via de boorden van de Schelde keerden we terug naar ons uitgangspunt.

Het Kasteel van Laarne is één van de mooiste en best bewaarde waterkastelen van ons land. Omstreeks 1200 werd er een houten paalconstructie opgetrokken. Kort daarop hoogde men de grond op en kwam er een nieuwe, sterkere opbouw. Pas circa 1300 verrees het eerste stenen gebouwtje waaruit later het huidige poortgebouw ontstond.

In de loop der eeuwen werd er duchtig verbouwd en in de 17de eeuw was het slot uitgegroeid tot een aantrekkelijke adellijke zomerresidentie of maison de plaisance. Vandaag ademt het nog steeds de grandeur van die tijd. Uitzonderlijke meubels, wandtapijten, schilderijen en de vermaarde Europees zilvercollectie van Claude Dallemagne zorgen voor een onvergetelijk bezoek. (bezoek zeker de link hiernaast)

Het Restaurant annex Feest- en vergaderzaal van Kasteel Van Laarne zijn gevestigd in de bijgebouwen van het Middeleeuwse kasteel. In de keuken van Bart Gossye vindt men traditie, vakmanschap, pure smaken, productkennis en creativiteit.


Net buiten Destelbergen kwamen we voorbij aan het Bergenkruis. De eerste vermeldingen dateren van 1911 en staat bekend als één van de oudste en bekendste bedevaartplaatsen van het Bisdom Gent.

De benaming Bergenkruis komt van “Berghine”, “Berghine mersh” en “Bergenmersch” (wat later kortweg Bergen werd). Dit waren de oude benamingen voor de gemeente Destelbergen.


Vroeger één van de grootste en modernste tuinbouwbedrijven rondom Gent, nu een brouwerij / horecazaak en feestzaal. De brouwerij laat u kennis maken met een verrukkelijk maar verraderlijk Haeseveld-bier van 11vol%alc.

Lees hier meer over de geschiedenis van de gebouwen en de brouwerij. Naast het domein bevindt zich ook nog een klein openluchtmuseum met een Gallische hoeve (bezoek enkel met gids).


Ook de Berlindekapel was tot in de jaren 1960 en plek voor volksdevotie waarvan de oorsprong teruggaat tot in het jaar 1623 toen Jan De Croock betaald werd voor ‘t maecken van een vrauwen huuseken hanghende ande berre linde (het maken van een “vrouwenhuisje” hangende aan de berre linde) dit werd dan uiteindelijk de Berlindekapel.

Rond 1673 kwam er een verzoekschrift voor een volwaardige kapel die na uitbreiding in 1774 haar huidige vorm kreeg.


Bij de Berlindekapel kwam ik voor de eerste keer in ons land een mini-bib tegen zoals je die in Nederland wl meer ziet.

Eén van mij volgers Liesbethblogt.nl, schrijft hier geregeld over en ze weet zeer mooie exemplaren te ontdekken, je kan er hier enkele van de zeer véle ontdekken.


Afsluiten doen we met een blik op de Schelde bij Wetteren. Ook hier zijn oude industriegebouwen omgevormd tot woonpanden en zowel langs als over de rivier ligt een pracht van een fietspad.

De Schelde bij Wetteren

Wat verder langs de Schelde, in de richting van Melle, stuiten we op iets heel bijzonders: een oude Boeing 707 !

Noodlanding of juist een opleidingscentrum ?

Of het de piloot zelf was die hier zijn toestel neerzette, dat betwijfel ik.
Wil je meer weten over dit toestel ? Wel je zal héél verrast zijn als je dit artikel leest:

https://radio2.be/oost-vlaanderen/van-sekteleider-tot-president-de-boeing-van-kwatrecht

Hiermee ronden we het korte overzicht van de high-lights van onze fietstocht rondom Laarne af.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

80 gedachtes over “Bike ride Laarne

 1. Dit was een prachtige fietstocht. Het eerste stenen gebouwtje is dus in de loop van de eeuwen wel wat over de top geworden. Maar wel mooi.
  Als je dorst hebt kun je dus beter niet aan dit bier gaan. 😜
  Het idee van de minibieb is dus overgewaaid naar jullie.
  Fijne dag verder.

  Like

  1. Dat biertje hou je inderdaad beter voor nà de fietstocht 🙂 Er zijn meer prachtige gebouwens die ooit heek klein begonnen zijn hoor. Alleen de bibliotheken, die zijn op de terugweg en worden alsmaar kleiner LOL. 😉 Groetjes, Rudi

   Geliked door 1 persoon

 2. Je suis sous le charme du château de Laarne au milieu de la verdure et entouré en partie d’eau.Les contrastes sont vraiment top.La Berlindekapel immaculée est très jolie aussi car à taille humaine si tu vois ce que je veux dire.
  Tu dois avoir des jambes bien musclées en parcourant tous ces chemins à vélo. 😉
  Bon après-midi,Rudi.

  Like

  1. Merci Andrée. La distance n’était pas si mauvaise… seulement 43 km. Habituellement, mes balades à vélo sont un peu plus longues. Jambes musclées vous dites….? Je n’ai pas remarqué quand j’étais debout devant le miroir LOL. 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Vooral je foto’s van dat kasteel vind ik erg mooi. Dat is echt een kasteel zoals je je dat als kind als voorstelde. Een slotgracht hoorde er zeker bij. 🙂
  Leuk om te zien dat de kleine bibliotheekjes ook bij jullie in de steden en op het platteland verschijnen.

  Like

  1. Blijkbaar beginnen de mini-bibs hier ook op te duiken…. het was wel het eerste dat ik tegen kwam hoor. Het kasteel is wijd en zijds bekend en ook een geliefde locatie voor feesten en trouwpartijen (of gewoon huwelijksreportages).

   Geliked door 1 persoon

 4. volkstuinvanbemar

  Kastelen blijven altijd leuk om te fotograferen en interessant kwa geschiedenis. Dat vliegtuig heeft een keurige landing gemaakt…….

  Like

 5. een prachtige fietstocht in mijn onmiddellijke buurt Rudi

  die bedevaartsplaats en de brouwerij kende ik evenwel niet

  zo zie je maar

  knappe foto’s en interessante informatie

  een logje zoals ik het graag heb

  groeten

  Like

 6. ha die Rudi
  een schitterend foto verslag van je fietstocht , veel mooie info ook
  daar kan je wel wat dagen vertoeven , zeker als je overnacht bij die brouwerij 🙂
  vliegtuig is ook een mooi verhaal hihi , snap niet waarom het weg moet trouwens , staat niemand in de weg toch
  ja het AWD is wel aardig bekend , maar ligt wat uit de weg voor jullie , ik kom er nu een aantal jaren x/jaar , als de kust mij aantrekt is dit 1 van de vaste stekken
  ben blij dat de foto’s Burgerszoo in de smaak vielen , dan je wel
  nu zo lekker de vermoeide beentjes omhoog en een rustig tv avondje

  Like

  1. Dank je Karel voo je reactie. Jammer genoeg was de brouwerij gesloten wegens de bekende reden…. we hebben dus niets kunnen proeven. Je hebt het verhaal van het vliegtuig dus gelezen… straf hé ! Jammer dat de ADW zo ver zijn, anders was ik er al lang naar toe gekomen. Rust nu maar lekker uit van je bezoek aan de zoo. Dat ga ik ook doen, zo meteen. Door het mooie weer kunnen reacties op lezers wel iets langer uitblijven dan voorheen. Bdankt voor je begrip.

   Geliked door 1 persoon

   1. mogge Rudi
    ja 34 jaar werken op Schiphol , krijg je iets met vliegtuigen 🙂
    voor het pintje nog eens terug dan 🙂
    het AWD is zeker de moeite waard , maar echt te ver voor jullie
    ik had gister de rustdag , vandaag een korte etappe op het Noord Hollandpad

    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

 7. 59gajo

  Zo dicht bij me in de buurt…. en nog nooit geweest! Schitterende reportage met erg mooie foto’s…. ik laad de fiets accu alvast op!🙂

  Like

 8. Bedankt voor de link, ik weet dat er nog weinig in Belgie zijn gun jullie ook van die mooie kastjes! Mooie fietsroute is dat geweest zeg, dat kasteel is echt een plaatje net zoals je foto’s. Mooi daar en wederom iets voor mijn lijstje, ik moet echt die kant weer eens op.

  Like

 9. Het ‘Zilver’ kasteel zoals ook wel eens wordt gezegd en waar wij ooit eens langs reden en even halt hielden om een bewonderende blik te werpen op dit waterslot. Spijtig was het toen niet geopend en waarschijnlijk was het eveneens buiten het seizoen.
  Maar met jou schitterend en overzichtelijk goed geïnformeerde log is het een plezier om lezen. Heb het alvast genoteerd in de overvolle agenda bij to do’s… Fietsen over zulke afstanden is niet aan mij besteed, al is max 20 km misschien net haalbaar 😉
  De foto’s zijn voortreffelijk knap en mooi in beeld gebracht… Top Rudi
  Vriendelijke groet,
  Marc

  Like

 10. Kasia

  Ein Bier mit elf Prozent ist schon sehr heftig. Wenn man nicht damit rechnet und sich nur “ein oder zwei” Bierchen genehmigt, kann man schon überrascht sein.
  Die Idee, aus alten Fabrikgebäuden Wohnräume zu machen gefällt mir ausgesprochen gut. Es sind ungewöhnliche Wohnorte und man muss nicht direkt alles abreißen.

  Like

  1. Da das Wirtshaus bei der Brauerei geschlossen war, konnten wir das Bier nicht probieren 😦 Die Häuser in den alten Industriegebäuden haben sicherlich einen ganz besonderen Charakter, aber oft auch einen ganz besonderen Preis 🙂

   Geliked door 1 persoon

 11. I hope you were alright riding back on your bicycle after that “treacherous” beer! So many lovely old structures in your country. The little free libraries are popular here in the States also. There is one near my brother’s house in Toronto as well. A great new tradition.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.