Spring at Vordenstein


Domein Vordenstein te Schoten (bij Antwerpen) is een ideale bestemming voor een halve-dag uitstap. Wandelen in de natuur, fauna en flora ontdekken en nadien zalig genieten van een fris drankje met uitzicht op de oranjerietuin.

De Gewone vogelmelk (Ornithogalum umbellatum) komt nu terug algemeen voor in onze streken. Voorheen was de plant beschermd in Nederland Kenmerkend zijn de witte stervormige bloemen die samen een lang gesteeld bloemscherm vormen. De bloemen sluiten ’s nachts en ook bij regen. Vogelmelk is een bolgewas.


Waterdrieblad

Het Waterdrieblad (Menyanthes trifoliata) is een opvallende verschijningen met zijn de witte bloeiwijzen. De uit drie deelblaadjes bestaande bladeren lijken op het water te drijven. De soort wordt zeldzamer door ontginningen en ontwateringen van moerasbossen. De plant behoort tot de watergentiaanfamilie.


De Echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi) komt voor in natte hooilanden, langs sloot- en waterkanten en in moerassige en venige vegetaties. Hij bloeit in de tweede helft van de lente, begin van de zomer en soms opnieuw in de herfst met fraaie en vrolijk gekleurde bloemen. Door overbemesting in het kader van de intensieve landbouw en veeteelt is er van deze plant verdrongen naar sloot- en waterkanten, als de bodem daar tenminste niet te voedselrijk is.


Vogelwikke

De Vogelwikke (Vicia cracca) met zijn veelbloemige bloemtrossen heeft een lange steel en veerdelige bladeren die eindigen in een rank, waarmee de planten zich omhoogwerkt in de graslandvegetatie. De plant is algemeen voorkomend en je kan hem op zowat elke plaats tegen komen.


De Hondsroos (Rosa canina) en de Klaproos (Papaver rhoeas) , twee rozen en toch ook weer niet… Echte rozen behoren tot de Rosaseae (rozen zijn struiken) terwijl de klaproos behoort tot de Papaveraceae (papavers zij kruidachtige planten). Twee totaal verschillende families die niets met elkaar gemeen hebben dus.


Winterpostelein

De Winterpostelein  (Claytonia perfoliata) is een eenjarige plant. Vroeger was de soort opgenomen in de posteleinfamilie (Portulacaceae). De soort groeit van nature in Noord-Amerika. Via Cuba is de plant naar onze streken gekomen. De soort wordt hier verbouwd als winterharde postelein, maar komt in al deze landen ook verwilderd voor.


Engelwortel

Dit is de Engelwortel (Angelica archangelica), een reus onder de schermbloemigen en volledig ongevaarlijk vergeleken met de Reuze bereklauw. Het is een plant die voorkomt op zeer voedselrijke grond aan waterkant kan tot 2,5 meter hoog worden.

De plant is vanouds beroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt gekweekt van Midden-Duitsland tot in Toerkestan. Uit de zaden en de wortels wordt een zoetgeurende olie geperst, die wordt gebruikt in de cosmetische industrie, in likeurstokerijen en bakkerijen. De stengels en bladstelen worden om hun zoete, geurige smaak gekonfijt.


Vlaanderen kent tal van Natuurgebieden die het bezoeken waard zijn.

Een wandeling doorheen het Domein Vordenstein is steeds een klein avontuur. Hoewel het hier gaat om een landschapspark rond één van de “Huysen van Playsantie” die onze provincie rijk is, valt er altijd wel een en ander te ontdekken. Is het niet dat je de verrassingen in het bos vindt, dan ga je ze zeker aantreffen in de indrukwekkende oranjerietuin die volledig door vrijwilligers wordt onderhouden.

Klik op onderstaande button en ontdek tal van
nieuwe ideetjes en links
die de zomer van 2021 meer kleur geven
!


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

77 gedachtes over “Spring at Vordenstein

 1. Noem het zoals je wil maar de gewone vogelmelk is een juweeltje om te zien, dus niks gewoons aan haha…leuk samen buiten zijn en tuinieren. Je hebt mooie exemplaren op de kiek gezet.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 2. A very interesting blog with some lovely photos! I did not realise that the flower stems of Angelica grew that tall, or what parts of the plant were used. The information on the Vogelmelk was also interesting, especially reading that it was protected in Netherlands.

  Geliked door 1 persoon

 3. ha die Rudi
  wat een schitterende opnamen van al die schoonheden , ik zag er enkele van op m’n wandelingen en dat maakt je blij

  rustige middag groet

  Geliked door 1 persoon

   1. ja dat zijn de krenten in de pap op een wandeling Rudi
    klopt ik liep een aardig stukje , en was verbaasd over mezelf
    de berging van dat vliegtuig zal zeker worden opgenomen en uitgezonden
    had wel leuk geweest om ff te kunnen spieken hé 🙂

    Geliked door 1 persoon

 4. Je hebt een prachtige reeks zomerbloeiers verzameld. Ik zal ze straks eens vergelijken, het zou best eens kunnen dat we de gewone vogelmelk sinds kort in de tuin hebben.
  Van je serie ken ik het Waterdrieblad niet uit eigen waarneming, geloof ik, maar die vind ik wel erg mooi.

  Geliked door 1 persoon

 5. Kasia

  Vielen Dank für die interessante Pflanzenkunde. Das Angelika-Kraut ist mit Riesenbärenklau auf den ersten Blick durchaus zu verwechseln. Ich fotografiere auch gerne verschiedene Pflanzen und Blüten, die ich nicht kenne, aber meistens kann ich sie dann nicht zuordnen.

  Like

  1. Ornithogalum komt van Ornithos (Latijn) en betekent “vogel”, en Gala (Grieks) wat “melk” betekent.

   Er zij twee verklaringen voor de toch wel opvallende naam Vogelmelk:

   De naam komt van een citaat van de Duitse antropoloog en schrijver Wolf-Dieter Storl “De tere, stralend witte bloemen, die zich alleen openen wanneer de zon schijnt, in de schaduw blijven ze dicht – hebben iets lichts, iets etherisch, dat doet denken aan een vogel die de zwaartekracht overwint, en zijn zo puur als vers gemolken melk”. (Storl).

   Een citaat van Anne Tanne.be. Het sap binnen in de stengel is iets visceuzer (dikker) dan water. Volgens sommige mensen doet de consistensie ervan denken aan eiwit. En naar dit eiwit zou de naam Vogelmelk verwijzen (een “soort” melk voor de ongeboren vogel)

   Like

 6. Een prachtige verzameling bloemen heb je hier verzameld. De meeste ken ik meer of mindere mate. Echter het waterdrieblad kan ik me niet heugen. Ik vind het wel een hele mooie bloem.

  Like

 7. Heel mooi en prachtige bloemen. De winterpostelein blijft bij ons altijd maar verder groeien en bloeien. De hele moestuin staat er vol van, dus altijd een slaatje voorhanden.

  Like

   1. Go, er staat wel meer dan postelein in de tuin. Met 27 verschillende kruiden, die ook gebruikt worden, een vijver een stukje wilde tuin en bij-vriendelijke bloemen, ontbreekt het gelukkig niet aan aan diversiteit😉😘

    Like

 8. That is a wonderful collection of spring flowers, Rudi. The only one I recognized as being here in New England was the Angelica which is not native to us. We grow species in our yard, whose name I think is Angelica nigra, that is a very dark purple and attracts bees and wasps.

  Like

  1. Thanks Steve for your reaction and interest you showed. I think that there are a lot of plants that growe here in Belgium who are not native in New England. That’s the diversity of nature 😉

   Geliked door 1 persoon

 9. Vordenstein park is in vele opzichten een verademing om te kunnen vertoeven omdat het nooit een eenzelfde uitzicht heeft. De ploeg vrijwilligers doen daar hun uiterste best om het landschap binnen de ommuurde tuin steeds een andere look te geven. Ook daarbuiten is het best gezellig wandelen, waarbij ook in het grote bos mooie bijzonderheden aan vegetatie kunnen gespot worden. Laatst zag ik daar een wielewaal en high in the sky een buizerd.
  Het is genieten steeds ik je log begin te lezen die vergezeld is met betoverend mooie fotografie.
  Knap wek Rudi.

  Like

  1. Ja, zo is dat… het is in zijn geheel een prachtig park en ik kom er graag. Vooral vind ik de waterpartij in de orangerietuin heel leuk vanwege de vele waterjuffers en libellen die je er kan spotten. Leuk te lezen dat je mijn blogs je interesse wekken en wat de foto’s betref… ik probeer om er iets moois van te maken al lukt het niet altijd even goed 🙂 Fijne dag nog !

   Geliked door 1 persoon

   1. Daar kan ik je geen ongelijk in geven Rudi, want die vijver is een feest om naar te kijken hoeveel verschillende libellen, juffers en andere vliegwezen daarrond hangt. Zal er eens heengaan binnenkort.
    Mooie vrijdag voor je.

    Geliked door 1 persoon

 10. ha die Rudi
  ja tussen de vele mooie aquariums is veel te lezen en te leren
  daar speelde ook dit filmpje af en ik nam dat ff op om jullie te laten schrikken 🙂
  foto’s maken met de camera is moeilijk , glas niet te schoon , niet er te dicht bij kunnen komen en dan de weerspiegeling , echt fotografen nachtmerrie 🙂
  morgen een video welke ik gister maakte met de mobiel , ja 14 korte tot 1 gemaakt , ik ben er zeer tevreden over 🙂

  Like

 11. Delightful! It’s fun to see the little Winterpostelein – it grows here, too, and I love their odd form, with the flowers springing from the round leaves. 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.