Wild orchids and more


Vandaag neem ik jullie mee naar het Silsombos, gelegen tussen Nederokkerzeel en Erps-Kwerps in de vallei van de Weesbeek en de Molenbeek. Ondanks dat we ons hier quasi onder de aanvliegroutes van onze nationale

luchthaven van Zaventem bevinden, is dit bos toch een zeer waardevol natuurgebied. Volgens Belgische normen is het een relatief groot gebied bestaande uit vochtige bossen en mooie wilde akkers vol bloemen en grassen.

Naast het feit dat de bloem van de Keverorchis een beetje op een popje lijkt, is ook het blad zeer kenmerkend. Elke plant heeft twee  stevige bladen. Deze zijn eirond tot breed eirond, vlezig, vrij donkergroen, glanzig, met uitspringende nerven en ze worden 5-20 cm. 

Waar het vochtig is, lijkt het me dan ook logisch dat je deze vertegenwoordigers van het trage verkeer ontmoet. Ik wist ze met enig tegenlicht voor de lens te krijgen. Links zie je de Gewone barnsteenslak. Het exemplaar rechts viel door Obsidentify niet te herkennen, het bleef bij “Tuinslak onbekend”.

De Roodkopvuurkever is een algemeen voorkomende helderrode kever (10-15 mm) met zwarte sprieten en poten. Hij onderscheidt zich van de wat zeldzamere Pisaura coccinea (Zwartkopvuurkever) door de rode kop.

De Kraamwebspin of Grote wolfspin maakt geen web, maar is een actieve jager die met behulp van de gifkaken en poten de prooi vastgrijpt (deze zie je duidelijk op de 2e foto).  De spin komt vaak voor in open habitats met eerder hoge kruidenvegetatie zoals wegbermen, ruigere graslanden, bosranden, maar soms ook in de tuin op bijvoorbeeld langer gras.

Paardenstaarten (Equisetum)

In de vochtige bossen gedijen de Paardenstaarten, ik zag ze tot bijna een meter hoog uit de bodem oprijzen. De naam Equisetum is afgeleid uit het Latijn, equuspaard en saetaborstel , dus (zo ongeveer): paardenstaart. Net zoals onze varens zijn het sporenplanten. Eigenlijk zijn het levende fossielen… In het steenkoolmoeras dat zo’n 320 miljoen jaar geleden grote delen van Europa bedekte, groeiden reusachtige paardenstaartbomen. De fossiele resten vinden we vaak terug boven en onder de steenkoollagen die tot in 1974 op grote schaal in de Limburgse mijnen gewonnen werden. 

De grote stinkzwam is een paddenstoel die leeft van de afbraak van dood plantaardig materiaal in de nabijheid van hout dat al vrij ver is vergaan. Wanneer de paddenstoel verschijnt, ziet hij eruit als een kogelrond of ellipsoïde “duivelsei”(zie slijmerige deel onderaan op de foto links). Dit duivelsei kan een diameter van ongeveer 5 centimeter bereiken en fungeert onder andere als een tijdelijk opslagmedium van koolhydraten voor de latere groei van de paddenstoel. Na enige tijd ontwikkelt het “ei” zich tot een fallusvormig vruchtlichaam, dat bestaat uit een witte steel van max. 20 cm hoog en 2-3 cm breed en een hoed van ongeveer 5 cm hoog en 2.5 cm breed. De hoed is bedekt met een olijfgroene tot zwartgroene, stinkende en slijmerige massa waarin zich de sporen bevinden. De aasgeur van de paddenstoel trekt vliegen en kevers aan, die zich met het slijm voeden en het aan hun poten meenemen. Binnen enkele uren wordt de hoed van de paddenstoel daardoor helemaal kaalgelikt. Er is reeds waargenomen dat het vruchtlichamen van de stinkzwam dwars door het asfalt kan breken en daarbij enorm veel kracht kunnen ontwikkelen.

Tot hier het eerste deel over de ontdekkingen in het Silsombos.
In het tweede deel maken we verder kennis met de rijke fauna en flora
.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

78 gedachtes over “Wild orchids and more

  1. Je me suis régalée avec toutes tes photos,Rudi.Les orchidées sont une belle découverte et les insectes aussi.J’adore la prêle très aérienne qui s’étale un peu comme un éventail ou la roue que fait le paon.Pas de champignon pour moi,merci. 😆
    Bonne journée et bon week-end.

    Geliked door 2 people

      1. Merci Andrée. J’étais très heureux avec les orchidées, mais il y a d’autres qui n’étais pas encore présent pour le moment. (un printemps trop froid ?) Je te comprend concernant ce champignon 😉 Bon week-end !

        Geliked door 1 persoon

  2. Prachtig daarin het Silsonbos.Ik was er enkele jaren geleden ook voor de wilde orchissen die daar erg goed gedijen. Paardenstaarten zijn zo groot en eens je die ergers gezien hebt,vergeet je die nooit meer..Voorts zag je nog

    Geliked door 2 people

      1. Ik vat mijn reactie op beide samen in dit antwoord. Het Silsombos is zeker een bezoek waard al trof ik er momenteel nog niet veel orchideeên aan. Misschien iets te vroeg vanwege het koudere voorjaar… ?? De paardenstaarten waren er wel massaal aanwezig. Hopelijk zat ik goed met mijn naamgevingen op basis van Obsidentify…. Ook voor jou een heel fijn weekend gewenst Marylou.

        Like

    1. Als dat de reden zou zijn… wel dat ze dan de aanvliegroutes maar niet te snel veranderen 🙂
      Ik kan je geruststellen dat het reuze meevalt hoor, je hebt er amper geluidsoverlast als je op wandel bent. Het geluidsniveau van de vliegtuigmotoren is héél véél verbeterd tegen vroeger. Maar daar weet jij natuurlijk alles van. Fijn weekend nog Karel.

      Geliked door 1 persoon

      1. mogge Rudi
        ja ik heb in 34 jaar op Schiphol heel wat vliegtuigen gehoord 🙂
        rondom vliegvelden is vaak een zone verboden voor de mens en dat is goed voor de natuur

        ik ben blij dat je hebt kunnen genieten van mijn filmpje
        en zowaar m’n stem hebt kunnen horen , die is ook luid genoeg hoor 🙂

        ja dat dierentuinbezoekvirus houd ik nog wel ff vast hihi
        zeker een gezond virus en ook een mooie om het fotograferen beter te leren

        fijn weekend groet

        Geliked door 1 persoon

  3. Mooie serie, vooral de orchissen zijn weer fraaie blikvangers. De eerste twee ken ik, maar die grote keverorchis is nieuw voor me. Daar zou ik mogelijk zo aan voorbij gelopen zijn.
    Ook je foto’s van de plaatselijke fauna mogen weer gezien worden.
    Maak er een mooi weekend van.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik betwijfel dat jouw scherp ook de keverorchis niet zou opmerken hoor…. toegegeven het is een groene bloem, maar toch…. het ovalen blad valt wel erg op. Bedank voor de complimentjes en ook voor jou een zeer fijn weekend gewenst Jan.

      Geliked door 1 persoon

  4. Gelukkig schijnt de natuur geen last te hebben van de aanvliegroute. Je laat hier een mooie verzameling orchissen zien. Ik wist niet dat er in de (bijna) zomer ook nog stinkzwammen zijn te zien. De barnsteenslak is ook een mooie.

    Like

  5. De wilde orchideeën staan overal in bloei en het is altijd een belevenis om er naar op zoek te gaan, welke soorten dit jaar bloeien en welke verdwenen zijn. De onbekende tuinslak is een pareltje, mooie scherpte/diepte. Een uitzonderlijk mooie serie van onze wilde orchideeën.Ik heb ervan genoten!

    Like

    1. Dan je wel Greta. Jammer dat ik die “onbekende” niet op naam kon brengen. Ergens had ik on alle stilte gehoopt om er meer soorten van orchideeën te vinden, maar misschien was het nog net iets te vroeg, zeker na het kille voorjaar. Groetjes en nog een heel fijn weekend gewenst.

      Geliked door 1 persoon

      1. Vorige week stonden ze nog volop in bloei in Petit-Lanaye, wat laat is. Hier in het Hohnbachtal stonden ze in mei in volle bloei en zijn nu volledig uitgebloeid. Andere grond, andere leefomstandigheden..
        Ook een fijn weekend, Rudi.

        Like

  6. paracelsus

    Een fraaie collectie aan orchissen, de gewone barnsteenslak vind ik enige in hun vorm. Roodkopvuurkever kwam ik ook de jongste tijd regelmatig tegen. Maar dat jij nog deze soort zwam tegen komt deze tijd van ’t jaar vind ik bizar.
    Schitterende log Rudi 😉

    Like

  7. Kasia

    Extrem spannend zu sehen, was sich alles in solchen Habitaten verbirgt. Von der Wolfsspinne habe ich schon mal was gelesen. Der Stinkpilz ist faszinierend, ebenso wie die riesigen Uhrzeitwälder aus Stachelhalmkraut. Danke fürs mitnehmen!

    Like

  8. So many great finds here – the orchids are beautiful. You’re lucky to have a palce where you can see and phtoograph wild orchids. The snails are fun, too – I think most people don’t even notice them. And the mushroom! 🙂

    Like

  9. Bonjour Rudi , très jolies photos , j’adore les orchidées sauvage , elles sont tout simplement magnifiques depuis 2020 il ne m’a pas été donné le temps de les photographier car c’est souvent sur la route des vacances que je les immortalise , en Lozère les prairies ont gardé leur aspect sauvage , l’homme n’a pas encore tout détruit avec les cultures intempestives ( pesticide et engrais etc… ) 😥
    Amitiés
    Maguy

    Like

    1. Heureusement, il existe encore des endroits où le paysage culturel n’a pas encore pénétré et où la nature n’est ni la « vraie nature ». Merci pour votre intérêt et vos compliments sur les photos. J’espère que vous trouverez bientôt le temps de sortir parmi les orchidées sauvages.

      Like

  10. paracelsus

    Genieten is het steeds weerom van de pracht en praal in macro.
    Vind het toch wel raar dat ik niet al uw nieuwe berichten door krijg!

    Fijne avond.

    Like

    1. Dat verwondert me hoor. Heb hier nog eens nagekeken en jij volgt wel degelijk mijn blog. Heb je in de reader onder “beheren” de optie voor e-mail verwittiging ingesteld ? Zo ja, dan zou je bij elke nieuwe post ook een mailtje moeten ontvangen vanuit mijn blog.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.