Silsom Insects (1)


In deze tweede reeks laten we onze blikken glijden over een aantal insecten die ik op mijn wandeling doorheen het Silsombos tegen kwam. Uiteraard leeft er in dit bos heel wat meer dan wat ik jullie hier toon. Na een strenge selectie

van mijn fotomateriaal hield ik deze collectie over. Ik wens jullie veel kijk- en leesplezier.

De bessenwants is Ć©Ć©n van de meest voorkomende grotere wantsen. In kleigebieden is ze eerder zeldzaam . Deze wants leeft vooral in allerlei kruidenrijke biotopen zoals o.a. bloemrijke graslanden. Kenmerkend is de wijnrode kleur en het opvallende driehoekig bruin-groenig schildje op de rug dat eindigt in een witte punt . Hij overwintert als volwassen individu en je kan ze gedurende een groot deel van het jaar (april tot november) als volwassen dier aantreffen.


De Citroenvlinder, met zijn voorvleugellengte van 27-30 mm, is te herkennen aan de voorvleugel die een wat puntige hoek maakt (duidelijk op de linkse foto – rechts zie je een licht gehavend exemplaar). Aan de achtervleugel bevindt zich halverwege de achter-rand een duidelijk wat uitstekend puntje (duidelijk op de rechtse foto). Het vrouwtje is bleekgeel of soms bijna wit het mannetje is duidelijk geel van kleur. De onderkant van de vleugels zijn groenachtig van kleur.

Van februari tot juni kunnen we de tweede generatie van het vorige jaar nog waarnemen. Hij overwintert dus als volwassen exemplaar. Vanaf eind juni verschijnt de eerste generatie van het nieuwe jaar.


De Weidebeekjuffer is een echte vlieger en kan tot ver van het water aangetroffen worden. het mannetje heeft in de vleugels een donkerblauw gekleurde band, die de basis en de top vrijlaat. Het vrouwtje (op de foto) heeft groenige vleugels, die iets doorzichtig zijn. Weidebeekjuffers komen voor aan vrij zuurstofrijke en meestal niet beschaduwde beken en rivieren, je ziet hen zelden bij stilstaand water.


In het derde en laatste deel krijg je nog een paar andere juffers en libellen te zien.
Hopelijk ben je ook dan weer van de partij.

Ben je te ongeduldig geworden en wil je zelf op pad in het Silsombos,
dat kan natuurlijk ook, ik geef jullie alvast het plannetje van de wandeling mee.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

80 gedachtes over “Silsom Insects (1)

    1. Als je maar genoeg foto’ s neemt zitten er na zware selectie wel een paar geslaagde bij hĆ©…. Laatst had ik meer dan 300 foto’s waarvan ik er geen 20 over hield šŸ™‚ Een mens wordt hoe langer hoe kritischer na verloop van tijd.

      Geliked door 1 persoon

  1. Mooie verzameling met insecten. De bessenschildwants komt me niet 1,2,3 bekend voor. Het is wel een opvallende wants.
    De citroenvlinder is vaak een onrustige vlinder zeker als deze met het bepalen van het territorium bezig is, het is dan ook knap dat je deze hebt vastgelegd.
    De weidebeekjuffer vind ik een van de mooiste juffers.

    Like

    1. Bedankt jetske. Deze wants is nochtans algemeen voorkomend hoor. De citroenvlinder staat wel niet zo fraai op de foto, maar zoals je zegt…. hij zit zelden stil, laat staan dan nog in een mooi pose :-). Fijne maandag nog !

      Geliked door 1 persoon

  2. Het was weer geen straf om een stukje virtueel mee te wandelen. De bessenwants heb ik zelf nog nooit op de foto kunnen zetten, dus dat is weer meegenomen.
    Ook je tweede derde foto van de platbuiklibel vind ik de moeite waard.

    Like

  3. paracelsus

    Bijzonder schitterende fotografie met voortreffelijke macro’s, en altijd keurig begeleidt met de juiste informatie met betrekking tot het insect. Heel aangenaam om lezen, al dacht ik dat de groene juffer een Houtpantser was waar jij een weidebeekjuffer vermeld. Doch ik zocht het even op, en wat blijkt dat je gelijk hebt, de vrouwtjes tonen geen blauw/groene vlekken op de vleugels šŸ˜‰

    Fijne avond Rudi

    Like

    1. Voor de naamgeving vertrouw ik grotendeels op Obsidentify maar ook die gaat wel eens de mist in hoor…. Ik ga me niet uitgeven voor een groot kenner van fauna en flora, fotografie is voor mij het belangrijkste maar al doende leer ik ook veel bij over de natuur.

      Geliked door 1 persoon

      1. paracelsus

        Wel dat treft dan Rudi, ook ik laat mij graag verrassen door dezelfde app, al durft die soms wel behoorlijke kemels schieten šŸ˜‰ … is meestal zo van de baan door meer gedetailleerde foto’s te maken.
        Vind het wel tof dat je op deze manier open staat om wat bij te leren qua inhoud van de foto. Duimpje omhoog.

        Like

    1. Dank je Marylou en ik laat je met alle plezier mee wandelen hoor. Als er een foutje staat in de naamgeving van Ć©Ć©n van mijn blogs, stel ik een correctie altijd erg op prijs zoals je weet. Fijne maandag nog.

      Like

  4. ha die Rudi
    ja een top dag hadden we , en die vogeldemonstratie was onvoorstelbaar mooi
    en een leuke afsluiter met de papegaai die een oeroud briefje van 5 aannam en door de gleuf in de ton deed šŸ™‚
    ja met deze zon heb ik m’n pet weer mee šŸ™‚
    en dat glas met sneeuwuil er op is een mooi geschenk , zal morgenochtend eens proeven šŸ™‚

    rustige maandag groet

    Like

    1. Roofvogeldemonstraties zijn altijd adembenemend Karel, voor mij is het ook altijd een hele beleving om die roofvogels door de lucht te zien zweven. Misschien ook deels omdat het altijd een wens van de mens geweest is om zelf ook te kunnen vliegen…. Als ik ook terug mag komen in deze wereld, dan wil ik wel een roofvogel zijn šŸ™‚

      Like

  5. Ha zelf op pad gaan zou mij niet deze beelden opleveren…
    Mooi zijn ze geworden en vind de info die je erbij plaatst heel leerzaam
    Kijk uit naar deel 3 want het mooiste bewaar je natuurlijk voor het laatst šŸ˜‰
    Groetjes

    Like

  6. Prachtige foto’s en informatie, heb wel wat over de insecten wereld geleerd Rudi.
    Verder niet veel toe te voegen aan al deze mooie reacties op je blog šŸ‘

    Groet, Bram

    Like

    1. Wel, als ik dat kan bewerkstelligen, dan is mijn doel helemaal bereikt hoor. Ik merk in het algemeen wel dat meer en meer mensen zich beginnen te interesseren voor de natuur rondom hen heen. Een positieve evolutie waar ik graag aan bijdraag.

      Like

  7. Hallo, allereerst bedankt voor de mooie reacties die ik mocht ontvangen op de natuur blog en heb daar ook reactie achtergelaten voor jou. jij hebt ook een mooie website en heb je bij mijn leeslijst toegevoegd op beiden van mij. en de fotografie is heel erg mooi. De bessenwants heb ik zelf nog niet ontmoet maar wel enige citroenvlinders maar die waren mij te snel af om te fotograferen. ik gebruik slechts de kleine Canon Axus185 omdat ik deze beter kan hanteren. Helaas dit jaar nog weinig vlinders gezien en ook de libellen nog niet. Je hebt deze echt heel mooi in beeld ontvangen. Ik ga ook eens rondkijken hier want de natuur is mijn passie met alles wat er in leeft.
    Natuurgroetjes, Tine

    Like

    1. Heel erg bedankt Tine voor je leuke reactie en voor het toevoegen. Het is me ook al opgevallen dat er niet veel vinders te bespeuren zijn maar libellen heb ik al wel veel gezien. Er volgt trouwens vandaag nog een libellen en jufferblog die vanaf 12.00 u online zal staan. Citroenvlinders zijn vaak heel druk en lastig om vast te leggen, laat staan op een mooie manier. Dan moet je echt geluk hebben… wat hier zeker niet het geval was.
      Kleine of grote camera maakt niet veel uit, fotograferen is vooral leren kijken en voelen. Zelf fotografeer ik met een Nikon D5600.
      Groetjes en nogmaals dank, Rudi

      Like

  8. Pingback: Silsom Insects (2) – Nature Photography

  9. volkstuinvanbemar

    Wat een mooie reeks maakte je in die drie delen! Je moet bijna met een vergrootglas rond hebben gelopen lijkt mij om al die beestjes te vindenā˜ŗ

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.