Silsom Insects (2)


We sluiten de reeks van het Silsombos af met een paar prachtige vliesvleugeligen en helemaal op het einde vertel ik jullie iets over een beeld en een legende. Reden genoeg om dit blogje met de nodige aandacht helemaal tot op het

einde door te lezen ! Onze gasten vandaag zijn libellen en juffers die me steeds weer aan elfjes doen denken.

De Bruine korenbout vrouwtjes (en jonge mannetjes) hebben een oranjebruin achterlijf met zwarte wigvormige lengtestreep. De blauw berijpte mannetjes (op de foto) kunnen gemakkelijk aanzien worden voor Oeverlibellen (zie verder) of Platbuiken (zie vorig blog). Oeverlibellen hebben géén zwarte vlekken in de vleugel en Platbuik juist hele grote. Korenbouten hebben wat kleinere zwarte vlekken in de vleugelbasis (duidelijk op de foto hier onderaan).

De larven overwinteren twee keer en leven diep ingegraven in modder. Ze sluipen uit van eind april tot begin juni. De foto gans bovenaan toont een verstrengeling tussen een mannelijke en een vrouwelijke Bruine korenbout. Algemeen voorkomend in België, wat zeldzamer in Nederland.


De Gewone oeverlibel, waarvan hierboven reeds sprake vanwege de mogelijke verwarring met de Bruine korenbout, is snel te herkennen: de mannetjes door de vleugels zonder zwarte vlekken en het blauwe berijpt achterlijf waarvan de segmenten gele buitenrandjes randjes hebben. De vrouwtjes door het gele achterlijf met twee golvende, zwarte lengtestrepen. Het borststuk is duidelijk minder behaard dan bij de korenbouten.

De larven leven in de modder en overwinteren twee of drie keer. Uit sluipen gebeurt van begin mei tot half augustus. Algemeen voorkomend in België en Nederland.


De Vroege glazenmaker heeft een oranjekleurig achterlijf en borststuk. Het achterlijf heeft fijne zwarte lijntjes en vlak achter het borststuk bevindt zich een gele stip. Tot slot vallen de grote groene ogen heel erg op. Kan verward worden met de Bruine glazenmaker en de zeldzame Zadellibel, die eveneens een bruingekleurd achterlijf hebben.

Levenscyclus: Eén of twee jaar. De (eerste) winter wordt doorgebracht als larve, in plaats van als ei zoals bij de meeste andere glazenmakers. Uit sluipen gebeurt vanaf eind april tot eind juli. Was voorheen zeldzaam maar sinds 1999-2006 belangrijke toename van de aantallen.


Van de libellen gaan we nu naar een tweetal juffers. De eerste is een Pantserjuffer (waarschijnlijk de Gewone pantserjuffer) die tevens de meest voorkomende is. Hier kan de Tangpantersjuffer voor verwarring zorgen. Vaak komen ze samen voor in hetzelfde leefgebied waarbij de Gewone pantserjuffer meestal in de meerderheid is.

De overwintering gebeurt als ei. De eieren komen in het vroege voorjaar uit, waarna de larve-fase binnen de twee maanden worden afgerond. De larven sluipen uit van half mei tot eind augustus. Het is een zeer algemeen voorkomend juffer.


De larven overwinteren één of twee keer. Uit sluipen gebeurt in een relatief lange periode: van begin mei tot in augustus. Algemeen voorkomende soort, vaak op zandgronden. Weinig mobiel, ze slijten hun leven vaak in de omgeving van het voortplantingswater.


Tot slot genieten we nog even na van de parende Bruine korenbouten. Wat was ik blij dat ik dit schouwspel mocht vastleggen. Mijn dag was helemaal goed dus.

Hopelijk werd de laatste reeks over het Silsombos en haar insecten niet te zwaar vanwege de uitvoerige beschrijvingen. Om luchtig te eindigen, laat ik je kennis maken met iets waar je zelf naar op zoek kan gaan:

Zoek mee naar de “Zwarte Madam”

(Madam is Vlaams dialect voor “Mevrouw”)

Maak de wandeling door het bos (zie plattegrond),
vind de Zwarte Madam,
maak een foto en….
>>>
stuur ze naar picpholio@outlook.com <<<

De ingestuurde foto’s zullen na de zomer gepubliceerd worden mét
vermelding van je (blog)naam en link naar je website.

Nadien kan je terecht in Bar Bruis (het bezoekerscentrum), tevens prima startpunt voor de wandeling
( Lelieboomgaardenstraat 60 – 3071 Erps-Kwerps – vlakbij wandelknooppunt 86 )
Gesloten op MA en DI


De “Zwarte Madam” en haar legende

Al is er aan de “Zwarte Madam” geen kapel toegewijd, toch heeft ze altijd tot de verbeelding van inwoners van Nerokkerzeel gesproken. Daarom mag zij hier in dit blog zeker niet ontbreken. Verschillende sagen doen de ronde over het hoe en waarom van dit Mariabeeld, dat in de bosrijke omgeving van Kasteel Ter Balk zijn plaats heeft gevonden. Er hangt inderdaad een mysterieuze sluier over dit beeld en gebied waarin het staat opgesteld. Volgens historicus Vannoppen van Erps-Kwerps controleerde de Zwarte Madam de Molenbeek die hier stroomt tussen Nederokkerzeel en Erps-Kwerps. In de nabije omgeving ligt de “Steinen Goot”, een soort stenen goot gelegen op de plaats waar de Weesbeek onder de hoger vloeiende Molenbeek door stroomt). Het oorspronkelijk ijzeren bruggetje is een bekende pleisterplaats.

De volksmond meent te weten, dat er bij dit ijzeren bruggetje, om middernacht stemmen te horen waren en dat er mensen op onverklaarbare wijze in de Molenbeek werden gelokt om er de dood door verdrinking t vinden.
Volgens een andere bron zouden leden van de familie Wittman, eigenaars van kasteel Ter Balk, het Mariabeeld hebben opgesteld om te waken over de omgeving. Het verhaal gaat ook, dat de zuster van de kasteelheer haar hele fortuin had beloofd aan haar neefje, zoon van kasteelheer, indien hij priester zou worden. Deze was echter enig kind en tegelijk ook stamhouder. Vader Wittman zou daarom een Mariabeeld, met het gezicht in de richting van Leuven, hebben laten plaatsen met de wens, dat zoonlief, die in een Leuvens klooster verbleef, zijn roeping niet zou volgen. Zijn verlangen werd vervuld, zijn gebeden verhoord, maar naar de erfenis kon hij fluiten.

Aan allen die op zoek gaan…. een goede jacht gewenst !

Voor niet-wandelaars is er Bar Bruis, met gezellig terras midden in de rustige natuur.
(Lelieboomgaardenstraat 60 – 3071 Erps-Kwerps) – Gesloten op MA en DI


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

102 gedachtes over “Silsom Insects (2)

  1. Stuk voor stuk prachtige foto’s van de verschillende soorten libellen en waterjuffers. De meeste soorten heb ik in de ons omringende natuurgebieden wel kunnen fotograferen in de afgelopen 15 jaar.
    In onze tuin moet ik me behelpen met minder soorten, maar je kent het spreekwoord ‘Wie het kleine niet eert …’ Nadat ik vorige week een paar vuurjuffers bij de vijver heb kunnen kieken, verscheen er gisteren verschillende keren een heidelibel die zich netjes liet portretteren.

    Die speurtocht laat ik aan me voorbij gaan. 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja Jan, ze zijn erg mooi hé die libbelen en juffers, ik raak er ook nooit op uitgekeken. Gelukkig hebben ze de weg naar je vijver ondertussen gevonden, zodat je er toch nog van kan mee genieten. Speuren lukt dus ook best in je eigen tuin 🙂

      Geliked door 1 persoon

  2. Zei het al lest best…wat een prachtige opnames en en info is wel lang maar toch lees ik het graag.
    Jou doen ze denken aan elfjes…ik zie er helicopters in…
    Ha je wil geen foto die ik maak grijnzzzz
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  3. Wonderful shots, Rudi, of such a wide variety of dragonflies and damselflies. I really appreciate the fact that you included the Latin names for the species, because there are different common names for many species in different countries. Although Google translate does a pretty good job with normal text, it had a tougher time with the common names of the species and the literal translations were a little confusing at times. 🙂

    Geliked door 1 persoon

  4. Hallo Rudi, Supermooie foto’s. Ik noem ze altijd de balletdansers en danseressen want ze kunnen zo mooi balanceren. De verstrengeling is heel erg mooi zeg. Maar de speurtocht is mij wat te ver om te doen maar wel een leuke uitdaging voor wie het wel wilt gaan doen. Het lijkt mij daar ook wel een hele mooie omgeving maar niet dicht in buurt. Het is wel mooi om het door je fotografie en schrijven het ook zo te leren kennen.
    Groetjes van af de andere blogsite ditmaal.

    Geliked door 1 persoon

    1. Heel erg bedankt Tine en ja, ook ik vind ze gewoon fascinerend om naar te kijken. Het lijken net elfjes. Zelf heb ik vaak hetzelfde probleem met de afstand hoor wat betreft de dingen die ik lees en interessant vind op andere blogs. Gewoon kijken geeft ook al een zekere voldoening hé. Groetjes, Rudi

      Like

  5. Een top blog, Rudi! Zeer mooie foto’s van de parende korenbout, waarbij de voorlaatste foto voor mij een pareltje is, de vleugels zijn beter gedetailleerd. Maar ook alle andere foto’s zijn stuk voor stuk meesterwerkjes. En dan al die kennis die je ons meegeeft over libellen en juffers, heerlijk!👏🏽

    Geliked door 1 persoon

  6. een topreeks met interessante weetjes Rudi

    ik kan die” beestjes” wel niet uit elkaar houden….

    misschien komt dat omdat ik er het materieel niet heb om macro’s te maken

    de voorlaatste macro is hier mijn favoriet

    prettige dag

    Geliked door 1 persoon

  7. Kasia

    Ich liebe Legenden und Mythen. Ich muss gestehen, ich habe etwas schneller bis zu der Stelle vorgescrollt, wo die Legende beginnt. Was für eine Spannende Geschichte. Danke fürs teilen 🙂

    Geliked door 1 persoon

  8. paracelsus

    Merkwaardig knappe macro fotografie met oog voor details en ook in de uitvoerige beschrijving van de verscheidene soorten onderling.
    Heel speciaal je challenge om op zoek te gaan naar de zwarte madam, doch daar ga ik mij niet in verdiepen… ook niet zo tuk op zwarte katten 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat zijn ze heel zeker Nicole maar bedenk dat libellen dan nog relatief grote insecten zijn. Quasi dezelfde structuren zou je zien in de vleugeltjes van de allerkleinste vliegende insectjes hoor 🙂

      Like

  9. ha die Rudi
    warmte kan ik wel aardig tegen , maar dit benauwde weer is voor een longpatiënt niet best , en dan midden in de stad , nee ik pik wel een andere dag
    dat is een voordeel met een abonnement

    fijn weekend groet

    Geliked door 1 persoon

  10. Wat een geweldig serie en foto’s van deze insecten.
    Ik ben al blij als ik er soms een zie vliegen hier in de buurt,
    maar zoveel voor de lens en zo mooi is mij nog nooit gelukt, helaas..
    geniet daarom maar van dit blog en de mooie foto’s

    Geliked door 1 persoon

    1. Wat een mooi compliment, zeker als het van jou komt Bram. Bij het maken van deze foto’s had ik wel een hele grote portie geluk dat in mijn voordeel speelde hoor… De goden waren me die dag erg gunstig gezind 🙂 Fijn weekend nog en nogmaals dank.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.