Nord of Antwerp


Ten noorden van Antwerpen rukt, zowel op de rechter- maar vooral op de linker Schelde-oever de industrie verder op. Een reeks kleine natuureilandjes liggen ten midden van industrieterreinen en drukke snelwegen. Maar toch weet de

natuur er te overleven. Grote waterpartijen blijven elk jaar opnieuw tal van vogels op hun toch doortocht aantrekken.

In dit blog neem ik u mee vanuit Antwerpen naar een paar rustige plekjes die enkel door vogelaars en havenarbeiders gekend zijn.

Vanaf de aanlegsteiger bij het Steenplein (bij het gekende kasteel Het Steen) kan je sinds enkele jaren de Waterbus nemen richting Hemiksem (in zuidelijke richting) of richting Doel (in noordelijke richting). Ik koos voor de laatste en liet me over het water tot bij de DEME terminal van Zwijndrecht brengen.

Hoewel de roots van DEME in België liggen, heeft het bedrijf een sterke aanwezigheid opgebouwd op alle zeeën en continenten van de wereld. Met hun vloot van meer dan 100 schepen, en een breed scala aan hulpapparatuur wist DEME in 2019 een omzet van 2,62 miljard euro te realiseren.

 • DEME is actief op gebied van Dredging en Offshore activiteiten. Bodemsanering is een kernspecialiteit van DEME. In deze sector hebben ze een leidende positie .
 • DEME is betrokken bij maritiene infrastructurele en civiele werken die de baggeractiviteiten van het bedrijf aanvullen en versterken.
 • DEME is een wereldwijde leverancier van oplossingen voor de offshore olie-, gas- en hernieuwbare energie-industrie (o.a. bouw van windmolenparken).
Kallo – Fort Sint-Marie

Amper 2 kilometer verder zie ik van de industrie totaal niets meer. Ik fiets langs de rand van de natuurgebieden “De Put van Fien” (momenteel niet toegankelijk wegens broedtijd), het Groot Rietveld en het Rietveld van Kallo. Nog net iets verder ligt het Fort Sint-Marie waar een oase van rust me verwelkomt. Het fort zelf is nog steeds militair domein maar je kan wel bij de fortgracht. Tal van libellen waren aanwezig maar ik liet ze ditmaal aan me voorbij gaan.

Vanaf het fort rij ik nog even verder in de richting van de Kallosluis en de Golfclub van Beveren. Ook hier passeer ik nog een natuurgebied: “De Lisdodde” gelegen langs de oevers van de Melkader (hotspot voor libellen). Op de ruige terreinen vallen me hier het Slangenkruid en de massa’s Koningskaarsen op.
Koningskaars is een tweejarige plant uit de Helmkruidfamilie en is in de zomer en nazomer een opvallende forse verschijning. De planten vallen op door hun grote hoogte dichte grijze beharing. Een enkele keer worden ze met hun aarvormige bloeiwijze tot wel 2 meter hoog.

Voor zij die de route zelf ook willen rijden of gewoon meevolgen:
klik op het plannetje en bekijk (of download) de grote versie.

Vanuit Kallo rij ik weer richting Antwerpen maar kies uiteraard voor fietsknooppunten zodat ik de drukke verkeersaders kan ontwijken. Zelfs waar momenteel de grootse verkeerswerken gaande zijn aan E17 en de E34 wordt je als fietser op een veilige manier naar de overzijde gebracht (knooppunt 46).

Niet ver van deze fietsersbrug ligt nog een ander zeer gekend natuurgebied, met name Blokkersdijk. Het ligt gewrongen tussen de Schelde en de snelweg E34 (Antwerpen – Knokke).

Eens je het gebied betreedt, vergeet je al snel de drukte die zich in je rug afspeelt. Een oase van rust en gele bloemen ontplooide zich voor mijn ogen.

Op de achtergrond zie je het Sint-Annabos, eveneens een groene buffer tussen de Schelde en de snelweg.
Op de eerste foto hier bovenaan zien we de appartementsgebouwen van Antwerpen Linkeroever boven de bomen verschijnen.

Blokkersdijk is heel gekend bij vogelaars. De hut van Paul wordt er dan ook druk bezocht tijdens de vogeltrek. Paul Gerené was jarenlang medeconservator van Blokkersdijk en een verwoed vogelaar en natuurbeschermer.

Voetnoot:

Blokkersdijk heeft twee toegangen, met name de ingang aan de kant van de E34 (bij de Hut van Paul) én de ingang vanuit het Sint-Annabos. Volg vanaf het Sint-Annastrand de Scheldedijk richting noord tot bij de Tophatgracht (ingang bij gemaal) of loop nog een stukje verder tot net voor de plek waar de Scheldedijk stopt (ingang voert direct naar een vogelkijkhut).

Tot hier dit korte verslag van een fietstocht in de verzengende hitte van de vorige week.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

84 gedachtes over “Nord of Antwerp

 1. volkstuinvanbemar

  Soms heb je van die kleine gebiedjes waar de natuur onverstoorbaar zijn gang gaat, soms midden tussen de industrie!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je kan er ook komen door gebruik te maken van de Waterbus (tot Zwijnaarde of Kallo Sluis)
   Vandaar is het nog wel even wandelen tot bij de natuurreservaten. Alles hangt er natuurlijk van af welke afstanden je (nog) aan kan hé. Link van de Waterbus staat in dit blog en met Google maps vind je moeiteloos de natuurgebieden.

   Like

 2. Wij hebben recent de rechter Scheldeoever gefietst, maar die industrie is niet echt mijn ding, al was daar wel een prachtige graffity wall van 900 meter lang aan de Scheldelaan.
  Eén kleine correctie: MAS betekent Museum aan de Stroom (niet aan de Schelde).

  Geliked door 2 people

   1. Die graffity was prachtig. Echte kunstwerkjes zaten ertussen.
    Geen idee over Fort Sint-Filips. We zijn daar wel voorbij gereden maar niets bijzonders opgemerkt.

    Geliked door 1 persoon

 3. Prachtige en unieke plaatsjes weet jij wel te ontdekken waarbij je als fietser ongestoord en gemakkelijk bij kan geraken. Schitterend knap gepresenteerd en uitgewerkt Rudi, een prezier om te lezen, de foto’s te bewonderen en me gek gapen op die fietsbrug 😉

  Kon reeds regelmatig lezen dat fietsen je wel ligt, en dan wil ik je graag een vraag stellen.
  Mijn partner kocht via een promotie een elektrische fiets te Gent Dampoort, en wil die gaan halen met de trein en terugkomen via een fietssnelweg Gent-Antwerpen Weet of ken jij de route of knooppunten? En hoe geraak ik aan de informatie

  Fijne nieuwe maandag toegewenst!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je kan de nodige info vinden op: https://fietssnelwegen.be/
   Er is een fietssnelweg (F4) tussen Antwerpen en Gent.
   Hopelijk kan ik je daar mee helpen.
   Verder zijn er ook nog de fietsknooppunten (zie dit blog) maar via de F4 zal het wel wat sneller gaan 🙂
   Succes met de nieuwe e-bike en met de terugrit huiswaarts 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Ja daar bij de Blokkersdijk was het echt prachtig met al die gele bloemen langs de oevers. Pikkant detail: Blokkersdijk ligt wel op een boogscheut van de firma 3M die momenteel erg in het nieuws is in verband met de PFOS verontreiniging 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. In exchange for expansions, the industrie has to give certain areas free where they will never build. In this way, small reserves are protected. Greetz, Rudi

   Like

 4. een mooie fietstocht in het havengebied Rudi

  en er is altijd wat te zien..

  die natuurgebieden moet je wel weten te vinden..

  die fietsbrug vind ik op zichzelf al de moeite waard

  een interessant logje

  prettige dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Willy 🙂 Ik ben echt genieuwd naar het moment dat de werken in Antwerpen klaar gaan zijn. Door de corona kwam ik bijna een jaar lang niet meer op de andere Scheldeoever. Als ik zie wat men er nu allemaal al neergezet heeft … best indrukwekkend hoor. Blijkbaar gaat de verkeersstroom er ook nog redelijk vlot (gelukkig maar).

   Like

 5. Een mooi breed scala aan foto’s. Het middelste deel waar groen en rust heersen, spreekt me het meest aan. Maar ook dat soort infrastructurele werken vind ik vaak interessant. De fietsbrug vind ik een indrukwekkend ding.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Jan, voor mij primeert de natuur evenzeer hoor maar het andere vond ik indrukwekkend genoeg om er ook een woordje over te vertellen. Fijne, hoewel regenachtige, namiddag nog.

   Geliked door 1 persoon

 6. Une balade très intéressante et variée, entre nature et tourisme industriel.
  Retour à des températures plus supportables pour les prochaines virées !
  Bon après-midi

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien niet meteen de eerste plek waar je zou aan denken en toch….. er is duidelijk natuur aanwezig hoor. Veel mensen vermijden deze plekken en dat maakt dat er heel veel rust heerst.

   Geliked door 1 persoon

 7. I’ve actually been to Antwerp before and I really liked the hot chocolate there – in NL we just have warmed up Chocomel. I especially liked the pictures that you shared of the yellow flowers in the Blokkersdijk nature reserve. The water, flower, and birds seems like the perfectly peaceful atmosphere. I’m glad that you enjoyed it 😊

  Like

  1. Thank you so much for your reaction 🙂 Belgian chocolate (hot or cold) is very well known and delicious… I like it too. Blokkersdijk is one of the oldest nature reserves near the harbour of Antwerp. in this season the yellow flowers are realy massive.

   Geliked door 1 persoon

 8. ha die Rudi
  ik denk dat is een eind varen met die waterbus naar Zwijndrecht , maar daar zijn er dus 2 van 🙂
  prachtige tocht heb je mooi in beeld en woord gebracht
  de natuur heeft mijn voorkeur , maar havens en hun bedrijvigheid toch ook wel

  ik zou kiezen voor Hollandse nieuwe en ik vermoed jij ook :0

  Like

  1. Je vaart in amper 45 min van Antwerpen naar Doel en in ongeveer dezelfde tijd naar Hemiksem. Het is in wezen maar één lijnverbinding hoor die de ganse dag van Noord naar Zuid vaart met om het half uur een boot in beide richtingen. Uiteraard ga ik ook voor de natuur en voor de Hollandse nieuwe 🙂

   Geliked door 1 persoon

   1. ja die schepen varen razend snel , ik zag ze wel bij Rotterdam en Dordrecht , is een reguliere waterbus verbinding
    ja natuur en haring zijn favoriet hé 🙂
    zelfs mooier dan welk gedicht ook

    rustdag groet

    Geliked door 1 persoon

 9. Heerlijke foto’s maar in zulke temperaturen hoef ik dat niet te doen. Het is lang geleden dat ik Antwerpen zag, de skyline ken ik alleen van ertussen lopen mooie plek zeg.

  Like

 10. In het Antwerpse gaan fietsen heeft een groot voordeel… Het is er overal plat 🙂
  De stukken natuur vind ik mooi om te zien én om erdoor te rijden. De stroken met de stad en industrie liggen me niet zo. Die waterbus eens nemen lijkt me een leuke start om een fietsdagje met een handvol groepje vrienden te organiseren. Bedankt voor de tips én het plan.

  Like

  1. Ha ha ha… ja plat is het hier wel (op een paar bruggen na). Als jullie een keer de Waterbus willen nemen, dan raad ik je wel eerder aan om ze in zuidelijke richting te nemen. Kruibeke is een prima uitgangspunt voor een rit richting Rupelmonde of/en Temse. Die trip voert je doorheen een zeer mooi natuurgebied dat deel uit maakt van het Sigma plan.Met fietsnet.be kan je probleemloos je eigen route samenstellen. Mooie fietstocht gewenst !

   Like

 11. Indrukwekkende blog. Ik wist niet dat er rond Antwerpen zo veel natuurgebieden lagen. Goed voor de Antwerpenaars die zo snel de drukte van ’t Stad en de ongezonde havenlucht kunnen ontvluchten. Genoten van je foto’s en het verhaal.

  Geliked door 1 persoon

  1. Echt grote aaneengesloten natuurgebieden hebben we hier in het Antwerpse niet. Het is eerder een lappendeken van kleine gebiedjes die door Natuurpunt beheerd worden. Ook in de Antwerpse haven is dit dus het geval. Veel is het niet maar altijd beter dan niets hé 😉

   Geliked door 1 persoon

 12. Tes photos me rappelle le jour où j’ai visité Anvers, surtout la photo intitulée “Zicht op het Zuiderterras”. Je me souviens avoir fait (presque) la même photo. 🙂
  Bonne semaine, Rudi.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo zijn er hier wel meer verborgen pareltjes waar enkel Antwerpenaars weet van hebben hoor 🙂 Enfin, nu ken je er alvast ook ééntje hé. Groetjes en nog een fijne dag gewenst.

   Geliked door 1 persoon

 13. Gwen

  Wat een mooie rondleiding. Prachtige plekjes natuur en mooie foto’s ervan.

  De koningkaars duikt hier elk jaar op in Ons Toentje. We hebben dit jaar een enorm grote.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Gwen. De koningskaars is echt een indrukwekkede plant waar je moeilijk omheen kan. Heb ook de indruk dat ze dit jaar massaal tevoorschijn komen. Waarschijnlijk het gevolg van voldoende regen na een paar droge jaren.

   Like

 14. Die waterbus is wel een gouden vondst.
  Het is wel een serie met hele verschillende werelden geworden. Wat een contrast tussen die drukte, industrie, wegennet en de stilte en het uitzicht in de natuur. Wel fijn dat er zo dichtbij Antwerpen dergelijke plekjes zijn.

  Like

  1. Het is juist dit contrast dat ik een beetje in de kijker wou zetten….al toonde ik niet veel van de industrie buiten de DEME terminal 😉 Nog een hele fijne dag gewenst Jetske.

   Geliked door 1 persoon

 15. I think that it is really good that cyclists have been given a bridge to cross the huge roadworks. I am not sure that that would happen here.

  You have found some lovely spots to cycle to.

  Geliked door 1 persoon

  1. Thank you so much. They do a lot for bikers in our country. The last 10 years the amount of separated bike lanes (and even “bike highways”) has grown very fast.

   Like

  1. Er is de laatste jaren een enorme expansie geweest van de havenactiviteiten op de linker Schelde-oever. Het is deels rondom deze nieuwe terreinen dat mijn fietstocht liep. Havenuitbreiding op de rechter Schelde-oever was niet meer mogelijk wegens plaatsgebrek. Goederenverkeer neemt gestaag toe om aan de behoefte van onze welvaartsstatus te voldoen….

   Like

 16. klopt helaas Rudi
  ze hebben geen groot gebied nodig , maar het enige beest in de dierenriem , neemt zelfs dat nog weg 😦
  ik hoop dat de foto’s een aardig beeld geven van een fijne dag

  Like

 17. Kasia

  Spannend, dass diesmal auch etwas Industrie mit dabei ist. Wie ich gehört habe, ist eine Einreise in die Niederlande inzwischen ohne Probleme möglich. Da werden Ihre Tipps in jedem Falle sehr hilfreich sein 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Für Belgien,(momentan Grün) gibt er keine Problemen zum Enreisen. Für die Niederlande, am besten bei google nachschauen. Kurze Einreisen (max 48 st.) ist kein Problem. Ich war mit mein Fahrrad immer in Belgien auf diesen Tour.

   Geliked door 1 persoon

 18. ellyvandoorn

  Ik dacht dat is wel heel wat anders dan natuurfotografie maar ik had het mis. Ik reed ook wel rondom Antwerpen maar wist niet dat het daaromheen zo mooi was. Jij hebt het allemaal weer prachtig is beeld gebracht. Maar ook de beelden van de industrie en infrastructuur zijn heel mooi. En dat in die hitte pfff

  Like

  1. Op de fiets valt de warmte altijd wel beter mee dan wanneer je te voet onderweg bent hoor. Mijn lens was vooral op het groen gericht, de industrie heb ik bewust wat meer buiten beeld gelaten 😉 Fijn weekend gewenst Elly.

   Like

 19. Pingback: South of Antwerp – Nature Photography

Reacties zijn gesloten.