The Island of Surprices


Na al op menig Zeeuws eiland te hebben rondgefietst, waren we meer dan aangenaam verrast toen we voet aan wal zette op Goeree-Overflakkee. Het eiland is niet alleen een paradijs voor fietsers maar in de maand juni is het ook

een ideale plek om wilde orchideeën te spotten.

Onze trip startte in de buurt van Scharrendijke bij het begin van de 6,5 km lange Brouwersdam, oorspronkelijk gebouwd om de eilanden Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee met elkaar te verbinden. Ondertussen is deze plek uitgegroeid tot een ware hotspot watersportliefhebbers.

Voor wie meer info wil over de Brauwersdam met zijn vele sport- en recreatiemogelijkheden kan kan hier terecht.

Eens we de dam overgestoken zijn worden verrast door het zeer landelijke karakter en de mooie huisjes die langs de rand van de weg ingepland staan. Geef toe, die stelen toch meteen je hart, nietwaar ?

Een eind verder komen we te midden van de duinen terecht, een open landschap dat ons tal van verrassingen zal brengen…

Eerst is er de vuurtoren Westhoofd die in 1948 in gebruik genomen is. Hij kwam in de plaats van de vuurtoren die de Duitsers op de laatste oorlogsdag opbliezen. De huidige vuurtoren is 56 meter hoog en heeft een licht van 5,2 miljoen candela.
De kerktoren van Goedereede, nu een museum, fungeerde hier eeuwenlang ook als baken voor de scheepvaart.

Vervolgens kijken we, zo ver het oog reikt, uit over graslanden waar momenteel (juni) de orchideeën echt in grote getallen voorkomen. Het gaat hier om de Rietorchis. Deze groeit in allerlei graslandtypen, in tril- en brakwatervenen, in begraasd of gemaaid rietland, langs greppels en kwelsloten, in duinvalleien, buitendijkse waarden en moerassen, op zandplaten, opgespoten terreinen en afgravingen, bermen en langs spoorwegen. In Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden is de Rietorchis zeer frequent voorkomend. Ze staan er soms met honderden bij elkaar !

We slingeren letterlijk verder door de duinen en langs kleine waterpoelen vol waterlelies en massa’s klaprozen.

Tijdens een korte stop viel ons oog plots op dit kleine juweeltje tussen het gras: de Bijenorchis. Dit is een 20-50 cm hoge plant, waarvan de lip van de bloem enigszins op een bij lijkt. De soort bloeit in mei en juni. Ondanks dat ze in België en Nederland zeer zeldzaam is, troffen we ze hier toch in de duinen van dit Zuid-Hollandse eiland aan. Wat een verrassing !

Met een grote bocht verlaten we de duinen en fietsen nu richting Goedereede waar een beeldwerk van de Mandendrager er ons aan herinnerde dat dit dorp ooit een vissersdorp was. Nu is het totaal afgesloten van de zee en ligt de vissershaven bij de Haringvlietdam.

Voor een tussenstop met een deugddoende verfrissing moeten we echter wachten tot in Stellendam waar we aan de opvallende witgeschilderde molen Korenlust voorbij komen.

Na de dorstigen gelaafd te hebben zetten we onze tocht verder naar Ouddorp, één van de fraaiste dorpen op Goeree-Overflakkee dat vanop grote afstand te herkennen is aan de kerktoren. Wij worden eerder gecharmeerd door het kleine haventje met gezellig Café/Restaurant “De Reddingsloods” (erg rustig én met een schitterend uitzicht vanop het terras over het Gevelingenmeer).

De laatste kilometers brengen ons onder de late avondzon weer terug via de Brouwersdam naar onze wagen. Een zalige tocht vol natuur- en andere ervaringen die ik jullie zeker kan aanbevelen.

Onder het goedkeurende ook van een zeemeeuw sloten we deze mooie dag af.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Advertentie

96 gedachtes over “The Island of Surprices

  1. Before I go to Zeeland, I always check the wind. If more than 2 – 3 BF (beaufort) I cancel the trip. So there was only a soft breeze that day 🙂 To asure you, the roads always lead to somewhere (you can drink or eat) – LOL 😉

   Geliked door 2 people

 1. Nederland is hét fietsland bij uitstek, zoveel is zeker. Alleen moet je soms rekening houden met een fikse zeebries en als je dan windop moet pedalen… 🙂
  Brouwersdam is me heel bekend. Als je graag lange sluitertijdenn fotografie doet, dan is Brouwersdam dé plaats bij uitstek. Langs beide kanten van de dam kan je de mooiste landschappen fotograferen. Je moet alleen wat geluk hebben met het weer (en dan nog hé)

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig viel de wind mee Dirk want vanaf windkracht 2 à 3 zie je me er niet meer 🙂
   Fietsen en je bezig houden met serieuze fotografie vind ik lastig, zeker als je niet in je eentje op pad bent 😉 Een deel van de foto’s is daarom ook gewoon met mijn smarthone gemaakt. Lange sluitertijden en grijsfilters gaat dus voor een andere keer zijn, vrees ik. Groetjes, Rudi

   Geliked door 1 persoon

  1. De orchideeën zjin een plantenfamilie op zich, er zijn dus héél veel soorten en een aantal hiervan komen voor in onze streken. Ze behoren echter wel allemaal tot die grote familie waar ook de tropische soorten toe behoren.

   Geliked door 1 persoon

 2. O wat een pracht Rudi
  een schitterend verslag in woord en beeld
  vanwege dat covid kon ik er niet heen dit voorjaar en vorig jaar voorjaar
  maar een deel van jullie rit ligt op mijn wandelpad ongeveer
  heb het allemaal nog te goed
  bedankt voor dit heerlijke voorproefje

  Geliked door 1 persoon

    1. ne Rudi dat doe ik niet , maar het zal mei Zeeland worden en juni Ameland , zoals ik het ooit had gepland , voor de vakantie drukte 🙂

     leuk filmpje hé van de ravottende Gorilla’s
     ik had een fijne wandeldag
     en zal zo in de ruststand

     fijne avond groet

     Geliked door 1 persoon

 3. Alhoewel ik een behoorlijke hekel heb aan lange afstandsfietsen heb ik toch wel danig genoten van deze bijzonder schitterende trip vanachter mijn computerscherm. Een hele verademing om zien hoe prachtig de natuur toch wel is, en hoe zalig het toch is dat je kan fiets tussen de duinen.
  De fotografie is betoverend om te aanschouwen met de omschrijving erbij.
  Top Rudi.

  Like

 4. Kasia

  Was für eine schöne, weite und offene Fläche. Bestimmt wundervoll zum wandern. Bei der Bienenorchidee habe ich zunächst an eine Schnecke gedacht 🙂

  Like

 5. Je verraste mij hier letterlijk met die mooie foto’s en natuur. Helaas je moet rond Antwerpen. Kan die kanker niet weg gesneden worden? Of een etage lager komen te liggen dat wij doorkunnen de fiere Vlaamse wat???? Dat weet ik niet ze
  Ik wil naar NL!

  Like

  1. Richting Zeeland kan ook via Terneuzen (boven Gent), via de nieuwe tunnel. Zo kan je ook verder richting Goes en verder noordelijk tot Rotterdam. Dat bespaart je de verkeersdrukte rond Antwerpen (al valt die in het weekend ondanks de werken nog héél goed mee).

   Geliked door 1 persoon

 6. Dat was dus een gouden greep om daar heen te gaan om te fietsen. Het heeft je een mooie fotoserie gebracht. De bijenorchis is heel mooi.
  toevallig dat ik vanavond tegen mijn man zei dat ik nog wel een keer weer naar Zeeland wil.

  Like

 7. I actually visited Zeeland once on a school trip! A lot of the islands around the area are very beautiful and are often visited by seals. We saw a lot of windmills and lighthouses there so I wasn’t surprised to hear of you coming in contact with the Western Cape Lighthouse. It looks beautiful!

  Like

  1. De fietspaden in Nederland zijn al jarenlang beter, breder en ook beter onderhouden, al heeft België de laatste jaren wel serieuze inhaalbewegingen gedaan. Veel fietspaden doorkruisen er ook belangrijke natuur-, heide- en duingebieden, iets wat wat in België veel minder zien.
   Sinds het invoeren van de fietsknooppunten (die nu ook tot over de Franse en Duitse grens heen gaan, is er voor de fietser veel veranderd in positieve zin. Fietsers worden op deze manier weggehouden van de drukke verkeersaders en als fietser zelf ontdek je rustige wegen die je waarschijnlijk anders niet zo snel gevonden zou hebben.

   Like

 8. mogge Rudi
  ja een fijne en mooie wandeling
  ben blij dat je de foto’s mooi vind en ze een goed beeld geven van de wandeling
  ja ik wil graag weten wat ik zoal tegen kom , zoals bij de grenspaal van 2 dorpen , wat je zegt een echte blikvanger
  je zag die struisvogel al dronken liggen hihi

  koers groet

  Like

 9. Wat een mooie en leuke herkenbare log is dit geworden van Goeree
  Zulke mooie, nee prachtige foto`s heb je gemaakt.
  En bovenop die uitkijktoren was ik nog nooit, wel vele malen onderlangs gefietst.
  De volgende keer is Goedereede, het stadje `ansich`, ook echt een aanrader.
  Er loopt nog een fietspad/weggetje net onder de duinen van Ouddorp naar Goedereede,, evenwijdig aan het strandfietspad,dan kom je langs de speeltuin `de Flipjes`.

  Like

 10. This sounds liek a truly wonderful day, and of course I’m very jealous to see your photos of the orchids you found. I’m glad the character of this place has been preserved so well and I hope you have many more days like this. 🙂

  Like

 11. Hi there, You have done an incredible joƅ. I’ll definitely digg
  it and personally recommend to my friends.
  I’m confident they’ll Ƅe benefіted frߋm this site.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.