South of Antwerp


In tegenstelling tot vorige keer, trek ik deze keer naar de Antwerpse zuidrand (eveneens gelegen op de linker Schelde-oever). Ik fiets vandaag samen met u van Kruibeke naar Rupelmonde, de stad van Mercator.

Onze tocht begint in Hoboken waar we het veer naar Kruibeke nemen. Dit veer was van grote betekenis toen de scheepswerf van Hoboken zijn hoogdagen kende en hier heuse zeeschepen werden gebouwd. Nu draait alles er op een lager pitje, maar het veer is gelukkig gebleven.

Op de foto gans bovenaan kijken we uit op het vroegere Cockerill Yards met daarachter de bebouwing van de stad Antwerpen. Sinds 2018 is hier Smulders Projects Belgium actief. Ze bouwen funderingen voor windmolens die in zee worden geplaatst.

Hier zien we de Meiresluis met daarnaast “De watervallen van Kruibeke“, de instroom die er voor zorgt dat het scheldewater vrije toegang heeft tot een overstromingsgebied van 600 ha dat gekend staat als De Polders van Kruibeke. Het geheel maakt deel uit van het Sigmaplan dat bescherming moet bieden tegen toekomstige overstromingen. Tevens ontstond hierdoor een zeer uniek natuurgebied langs de Schelde.

Het volledige natuurgebied loopt eigenlijk vanaf het Fort van Kruibeke tot aan de stad Rupelmonde. Hier zien we “Het Kortbroek“, een waterpartij met vlonderpad. Libellen en reigers ga je er steevast tegenkomen. Tevens is het een leefgebied van grotere zoogdieren als de ree, de bever en de otter die er frequent voor komen.

Voor wie vanuit Bazel de Verkortingsdijk op wandelt, loopt door een gaanderij van vijf zigzaggende bogen: “De verzonken toren van Van Vaerenberg“. Deze constructie verbindt het dorp opnieuw op een symbolische manier met de Polders, een ideale toegangspoort tot de natte elzenbroekbossen.

Een eindje verder komen we bij de Rupelmondse Kreek. Deze waterpartij is nog steeds een overgebleven herinnering aan de overstroming van 3 maart 1715 waarbij de dijken bij Rupelmonde doorbraken en alle polders onder water kwamen te staan. Pas in 1718 geraakten de dijken terug hersteld. Jammer genoeg waren er nadien nog tal van andere dijkbreuken in de buurt.

Uiteindelijk arriveren we in Rupelmonde waar Mercator ons vanop zijn sokkel opwacht. Gerardus Mercator was cartograaf, instrumentmaker en graveur, afkomstig het Waasland. Hij was de eerste die een hoekgetrouwe kaartprojectie toepaste die later naar hem genoemd werd: “de mercatorprojectie”.

Naar aanleiding van de vijfhonderdste geboortedag van Mercator, werd ook een beeld van de ‘Jonge Mercator‘ gemaakt. Het is een blijvende herinnering aan Mercator als kind in Rupelmonde, gemaakt door kunstenaar Jozef De Laet uit Kruibeke. Het beeld staat symbool voor hoe elk kind zich, net zoals Mercator, kan ontwikkelen tot een wereldburger.

Rupelmonde is sinds 2002 ook de plek waar het lichtschip “De West-Hinder 1” zijn rustplaats kreeg. Sinds 1864 werden voor de kust lichtschepen ingezet om met hun lichtbaken enkele Vlaamse zandbanken aan te geven voor het verkeer op zee. De lichtschepen werden in 1994 uit dienst genomen en vervangen door goedkopere elektronische lichtplatformen.

Terugkerend naar het veer van Hoboken weet ik nog een reiger en een ooievaar te verrassen. Een mooie afsluiter van een heerlijke trip door een uniek natuurgebied en toch in de schaduw van de wereldstad die Antwerpen is.

Vergeet niet om de prachtige video van de Polders van Kruibeke te bezoeken !

Om u een indruk te geven van de uitgestrektheid van het gebied, kan u hier onderaan het kaartje bekijken. Het geeft u een indruk van de grootte van de groene zone die langs de linkerkant van de Schelde ligt. Het veer van Hoboken (op de rechterover) naar Kruibeke (op de linkeroever) ligt nét buiten de bovenrand van het beeld.

Bron: Google maps

Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Advertentie

64 gedachtes over “South of Antwerp

    1. Une région bien verte qui abrite de nombreux volatiles. Le ciel bleu fait ressortir la végétation et les statues de Mercator. Serait-ce à lui que l’on doit le fameux “Mercator” à Ostende?
     J’aime beaucoup la tour engloutie de Van Vaerenberg.
     Merci Rudi,pour cette balade très agréable.

     Like

 1. Dat is inderdaad een mooie omvangrijke groene buffer langs de stad. Je hebt er in woord en beeld weer een mooi toeristisch blogje van gemaakt. Het videootje is een mooie aanvulling op het geheel, mooi breed scala aan dieren zit er ook!

  Like

 2. Wat lees en zie ik dit graag. Zeker omdat we binnenkort (eind september – oktober) gaan wonen met zicht op de Westerschelde, waar de schepen van en naar Antwerpen voorbijvaren. Langs de kust is het zo’n 25 km fietsen tot Paal en dan ben je bijna in Doel. Je doet me al dromen van tochten in de buurt van Antwerpen.

  Like

  1. Oh dat wist ik dus niet… jullie gaan verhuizen dus. Paal is me ook bekend hoor, het is een erg gezellige plek er er is een leuke zaak (“Paviljoen ’t Schor”) waar we graag komen met de fiets.
   Wat verder ligt het Verdronken Land van Saeftinghe en Prosperpolder… daar zit je ook midden in de natuur langs de oevers van de Schelde.

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een weidse uitzichten over het water…heerlijk
  De verzonken toren van Van Vaerenberg vind ik mooi om te zien en als bonus had jij die grote vogels zelfs in vlucht 🙂
  Mooi om te zien
  Groetjes

  Like

 4. ook voor mij onbekend gebied…Rudi

  in Rupelmonde heb ik wel eens gewandeld, vooral de getijden molen herinner ik me er van..

  een informatief logje met mooie foto’s en die filmbeelden zijn ook de moeite waard

  prettige dag

  Like

  1. De molen in Rupelmonde staat er momenteel een beetje verwaarloosd bij en water is er amper nog te zien (vandaag geen foto). De video waarvan ik de link plaatste, vond ik echt een visitekaartje voor deze streek.

   Like

  1. Dank je Jetske maar om die laatste drie te spotten…. wie wil dat niet hé.
   Dat gaat niet eenvoudig zijn, vrees ik.
   Zelf had ik het gebied nooit zo mooi kunnen promoten op een manier zoals het in de video gebeurt 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Dat was zeker een aangename en interessante fietstocht. Heeft je ook schitterende foto’s opgeleverd. De verzonken toren van Van Vaerenbergh, de ooievaar (hij heeft toch niets gebracht?😬) en reiger zijn voor mij de meest sprekende foto’s.

  Like

  1. Het is er inderdaad een paradijs. Deze keer was ik er met de fiets onderweg en dan beleef je het wel wat oppervlakkiger. Ik ga er zeker ook nog eens te voet rondzwerven 😉
   Fijne dag nog, ondanks de regen…

   Like

  1. I’m sure you will be welcome in the Netherlands, but this is Belgium (the small country just south of the Netherlands) 🙂 But I admit, Antwerp is close to the border…. Greetz, Rudi 😉

   Like

 6. I really like reading your posts – you take us on a very peaceful and beautiful journey through the country with some beautiful sights along the way. I really like dragonflies and herons – waterlife is one of my favourite parts about visiting bodies of water. I also really enjoyed seeing the sunken tower of Van Vaerenburg.

  Geliked door 1 persoon

  1. I’m so happy that you like my posts 🙂 Most of the time it’s about nature but now and then there will be also other items too. Dragonflies are also one of my favorits.
   Many greetz and have a lovely evening,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.