July macro – Part 1


Het minder stabiele weer en het gebrek aan zon is voor velen misschien geen leuke gedachte. Voor wie zich in de vrije natuur met macro- of detailfotografie bezig houdt, zijn dit echt ideale omstandigheden…

Hier bovenaan zie jede rups van de Sint Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae). Je treft ze momenteel massaal aan op het Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris). Deze plant is giftig voor het vee ! Voor koeien en paarden kan het eten van deze plant dodelijk zijn. Dit gebeurt vooral wanneer de plant mee tussen het gedroogde hooi geraakt. De waarschuwende bittere smaak verdwijnt namelijk bij het drogen.

De sint-jacobsvlinder is een dagactieve nachtvlinder die vliegt vanaf april tot half augustus. De vlinder valt vooral op wanneer hij opvliegt en zijn roodgevlekte vleugels onze aandacht trekken. Doordat de rupsen zich voeden met het sint jacobskruid (hun waardplant) en de gifstof in hun lichaam opslaan, zijn ook de vlinders giftig en dus oneetbaar.


Het Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus) is een soort die leeft in allerlei beschutte, vrij vochtige graslanden en ruigten. Hij vliegt van begin juni tot half augustus. Kenmerkend is de donkere geurstreep op de voorvleugel die je hier vooral op de rechtervleugel duidelijk ziet. De vlinders voeden zich met nectar van onder andere gewone braam, dophei en akkerdistel. De waardplanten zijn grassen zoals breedbladige zwenkgrassen en beemdgrassen, kweek, witbol en pijpenstrootje.


De Geringelde smalboktor (Rutpela maculata) is een middelgrote tot grote boktor (13-20 mm). Dekschilden zwart met patroon van gele banden en vlekken. Sprieten afwisselend zwart en geel geringeld. Poten geel met meestal zwart uiteinde aan de achterscheen en -dij. Je vindt deze boktorren vooral langs bloemrijke bos- en akkerranden en is met name in vochtige loofbosgebieden algemeen.


Hier handelt het zich hoe dan ook over wantsen, meer bepaald één van de nimfen-stadia. We zien ook duidelijk de witte eitjes op een smalle grasspriet. Met het blote oog zag ik enkel zwarte stipjes die me aan jonge bladluizen deden denken, doch bij het inzomen met mijn telelens ging er een hele andere wereld open.

Tot zover deze klein greep uit de wereld van de insecten die je momenteel op je wandeling kan tegen komen.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

91 gedachtes over “July macro – Part 1

  1. I know… that’s one of the reasons I made this blog, te make people more aware.
   Same, I think for your train posts.
   Most of the people just ride trains… but there is so much more….
   Keep on the good work Starszy,
   Rudi

   Like

   1. mogge Rudi
    inderdaad die zijn ietsje kleiner hé , maar zeker niet minder mooi 🙂

    ook ik hod meer van de wal als van de zee
    in de tour hebben de jongens vandaag rustdag , en na gister ook heel hard nodig

    ja de foto’s geven wel een aardig beeld van m’n dagje Burgerszoo hé
    morgen wordt een middagje fietsen op de nieuwe fiets , kan ik het mooi wat leren kennen

    geniet de dag

    Like

    1. De renners in de Tour zien echt wel af dit jaar…. Hopelijk gaat het mogen beter op jouw nieuwe aanwinst. Ben al benieuwd naar het beeldmateriaal 🙂

     Like

 1. ellyvandoorn

  Wzt een mooie macro s vooral de wantsen vind ik bijzonder. En ik verbaas me over de energie die je erin stopt en ook nog bijzonderheden erover vertelt.

  Like

 2. Kasia

  Die Regenzeit hat schon ihre Reize. Alles sieht grün und saftig aus und die Wildpflanzen wuchern üppig vor sich hin. Deine Bilder geben einen Einblick in diesen natürlichen “Urwald”. Mein Partner und ich haben uns jetzt eine App besorgt, um die verschiedenen wild wachsenden Pflanzen besser zu bestimmen. Damit kann man Stunden verbringen und es wird nicht langweilig 🙂

  Liebe Grüße
  Kasia

  Like

 3. Mooie macroserie.
  Het verhaal van het Jacobskruiskruid, de rups en de vlinder vind ik altijd bijzonder en een vernuftig voorbeeld in de natuur.
  De nimfen van de wantsen kende ik niet zo. Mooi om hier te zien.

  Like

  1. Thank you so much for your appreciation. As a hobby photographer, I just try to make the best out of it 🙂 Have a lovely sunday and thanks for visiting my blog.
   Kind regards,
   Rudi

   Like

 4. Vreemd toch dat het vee er dood aan kan gaan en de vlinder vrolijk verder vliegt…na het eten van…
  En ja door de lens kijken geeft andere beelden.
  Vind deze serie mooi en dus geniet ik van de foto’s en informatie
  Groetjes en fijne zondag

  Like

  1. Het zijn de rupsen die door het eten van… het gif in hun lichaam opslaan. De vlinders die er uit ontstaan zoeken vooral nectar in diverse bloemen. Beide zijn ze dus giftig voor insecteneters.
   Leuk dat je altijd zo kan genieten van de foto’s en de bijhorende teksten.
   Ook voor jou nog een hele fijne zondag gewenst.
   Groetjes,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

 5. De getoonde macro’s zijn een voor een indrukwekkend mooi! Wat is er toch veel mogelijk met macro-fotografie. Jij geeft me de nodige inspiratie mee voor de rest van de zomer!

  Like

  1. Als dat het geval is Cor, dan ben ik daar echt héél blij mee 🙂
   De natuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie, niet enkel voor macrofotografie trouwens.
   Fijne avond nog,
   Rudi

   Like

 6. Pingback: Acrobatic moves – Picpholio Nature Photography

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.