July macro – Part 5


We richten onze blikken vandaag nogmaals op de wereld van de libellen. Soms doen ze me zelfs een beetje denken aan de oude dubbeldekkers uit de glorietijden van vroege luchtvaart. Als het op het vliegen aankomt, winnen ze echter

met vlag en wimpel ! De schoonheid die we hier zien is de Viervlek libel (Libellula Quadrimaculata), een echte libel uit de familie van de korenbouten. Ze is algemeen voorkomend in grote delen van Europa en Noord-Amerika (behalve in het zuiden van Italië, Griekenland, IJsland en het noorden van Noorwegen).

Dit exemplaar keerde steeds weer terug naar een korte twijg dicht bij de grond, iets wat het fotograferen moeilijk maakte. Ik was dus genoodzaakt om me langs de waterrand plat op de buik te leggen Wonder boven wonder was mijn rare verschijning géén reden om een andere rustplek te kiezen. Oef, acrobatie werd tenminste beloond…

De viervlek vliegt van eind april tot begin september. De larven overwinteren soms één maar meestal twee of drie keer. Uitsluipen gebeurt van eind april tot half juli. Ze leven bij niet te grote, vaak zure wateren zoals vennen, duinplassen, hoog- en laagveen.

De achterste vleugels hebben een donkere vlek in de basis en de aders in de donkere vlekken zijn opvallend geel. Halverwege de voorranden van de 4 vleugels staat een 2e donker vlekje, dat niet voorkomt bij andere libellensoorten.

In het begin van de 20e eeuw zijn zwermen beschreven van miljoenen viervlekken die over Nederland trokken. Zulke hoge aantallen worden tegenwoordig niet meer gezien, maar het is nog altijd een wijdverspreide en vaak talrijke soort in het hele land.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

90 gedachtes over “July macro – Part 5

 1. dat is zeker een schoonheid Rudi
  je hebt er moeite voor gedaan om het zo mooi in beeld te krijgen , nu dat is je weer gelukt hoor
  de modernisering van de landbouw en helaas ook het gifgebruik heeft hen en alle anderen doen afnemen 😦

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Die zie je inderdaad vrij veel in tegenstelling tot andere soorten. Vooral aan de kleine vijver van het Vordensteinpark is het een lieve lust, net zoals de veelvuldigheid aan voortreffelijke macrofoto’s in je blog.
  Uniek om zien Rudi, echte toppers.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is een pracht exemplaar, ook je foto’s zijn prachtig. Dat ze iedere keer opnieuw naar hetzelfde takje komt is eigen aan libellen. Doen ze altijd, zo krijgen wij, fotografen, de kans om ze ons in stelling te brengen en ze mooi te fotograferen. Daar ben je dan ook op je buik liggend goed in geslaagd! De viervlek libel die ik bewust heb opgemerkt was trouwens op de Hoge Venen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Greta en ja, die vasthoudendheid aan hun rustplek is voor ons een groot voordeel. Hopelijk kiezen de volgende exemplaren een iets hogere stengel uit want ik ga niet elke keer mijn plunje in de wasmachine keilen hoor 🙂

   Geliked door 2 people

 4. Mooie beelden Rudi.
  Inderdaad niet alleen de viervlek maar alle libellen zijn lastig te fotograferen, vooral overdag.
  Dus, je acrobatiek in deze heeft zeker geloond.

  Om libellen te fotograferen ga ik altijd voor dag en dauw erop uit.
  Grote kans dat zij dan wel blijven zitten en met geluk ook nog eens met dauwdruppels op de libel.

  Fotogroet uit Houten,
  Hans

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad Hans, voor dag en dauw is een ideale moment, al heb ik het tot hiertoe nog nooit gedaan. Misschien moet ik het toch maar eens gaan overwegen.
   Nog veel fotografie-plezier,
   Rudi

   Like

  1. Eigenlijk verwondert me dit een beetje…. de laatste dagen was het natuurlijk niet echt het geschikte weer om libellen te spotten maar er is beterschap op komst. Misschien de komende dagen nog eens goed rondkijken bij beken en plassen 😉
   Succes,
   Rudi

   Like

 5. Ik probeer me een voorstelling te maken van miljoenen viervlekken tegelijkertijd … Pfff, ik zie hetzelfde als een sprinkhanenplaag.
  Misschien maar beter zoals het nu is, zo kun je je tenminste goed richten op een enkeling die mooi op de foto wil want dat is je heel goed gelukt.

  Like

 6. ha die Rudi
  valt die regen niet altijd uit de hemel 😁
  maar wat er allemaal in Limburg hier en bij jullie en ook in Duitsland gebeurt , is vreselijk 😦
  ben blij dat m’n foto’s wat afwisseling bracht na die vreselijke beelden

  rustige avond groet

  Like

  1. Ja het is heel erg als je de beelden op TV ziet…. stel je voor dat je daar woont en je hele benedenverdieping zit onder de waterspiegel… nog niet te spreken over de schade en de wachttijd op het geld van de verzekering !

   Like

 7. ha die Rudi
  ik ben blij dat de foto’s een aardig beeld van de wandeling door die mooie dierentuin geven
  ja er komen vreselijke beelden voorbij op de tv , het is niet te bevatten wat er in die gebieden zich voor leed afspeelt , en het is ook niet zo 123 maar voorbij 😦

  Like

 8. schitterende foto’s heb je gemaakt van die libellen, ik zie ze hier maar heel weinig, of ook zoek op de verkeerde plaatsen, maar ze willen helaas nooit poseren voor mij, maar geniet van jou foto’s

  Like

  1. Dank je Bram. De beste momenten zijn vroeg in de ochtend als het nog te koud is om te vliegen. Dan kan je ze het best benaderen. Soms zijn ze dan ook nog bezet met dauw. Zelf heb ik tot hiertoe alleen overdag op libellenjacht geweest en dan is de combinatie van geduld en geluk zeker gewenst 🙂 Normaal zou het nu de komende dagen zeer goed te doen moeten zijn om libellen en juffers te spotten, de temperaturen stijgen weer en we zitten midden in hun seizoen.
   Succes en nog een fijn weekend gewenst,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.