Just nót the smallest


Binnen de provincie Antwerpen is Gestel, deelgemeente van Berlaar, het op één na kleinste dorpje van onze provincie. Het telt slechts enkele tientallen huizen en is een erg schilderachtig gelegen langs de rivier de Grote Nete.

De oudste vermelding van Gestel dateert van 1261. Veel zal het dorp niet gegroeid zijn want het huidige aantal inwoners ligt amper rond de 170 personen.

Aan de Rameyenstraat vindt je het schilderachtige dorpsplein midden tussen de kerk, de pastorij, een schandpaal en een paar eeuwenoude hoeves. In december 2017 werd Gestel uitgeroepen tot stiltegebied, het negende in Vlaanderen. Het landschap met zijn weilanden, akkers en beemden is al eeuwen onveranderd.

Blikvanger is zeker de Sint Lambertuskerk met bijhorend kerkhof. Toegang via mooi ijzeren hek met onder meer symbool der gerechtigheid. Ook opvallend grafmonumenten is de Grafkapel van de familie de Bieberstein Le Grelle, Gedenkteken Boerenkrijg (1798-1898): engel met geheven linker arm en lauwerkrans, op blauwe bol met sterren en de Calvarie met grijswit geschilderde beelden op sokkel; vermelding “D.O.M. Florent Legrelle de Rameyen” en jaartal 1877.

De schandpaal op de eerste foto dateert uit de periode van de Boerenkrijg. Hier onderaan de gedenkplaat aan de kerkgevel.

Voor wie in de buurt van Berlaar komt, is het zeker lonend om
een kleine omweg te maken naar dit charmante plekje !


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

67 gedachtes over “Just nót the smallest

 1. dat is zeker een omweggetje waard Rudi
  schitterende gebouwen en vast ook de landelijke omgeving is schitterend
  en ja de stilte , dat moet heerlijk zijn
  ik heb Boerenkrijg ff opgezocht , vreselijke tijden waren dat
  dank voor deze mooie foto’s en geschiedenis les

  Like

 2. Het is een een schitterend mooi en zeer gezellig klein dorpje van de provincie Antwerpen, dat op een zeer geslaagde wijze is gerenoveerd in zijn oorspronkelijke vormen.
  Jij hebt dit weer heel keurig en met de meeste zorg uitgewerkt tot een pareltje van een blog, vergezeld van voortreffelijke fotografie. Heel aangenaam om te bewonderen, al hoewel wij het ooit al eens hadden bezocht bij het wandeltraject ‘Gestelpad’. voor hen die interesse hebben in de gegevens: https://www.berlaar.be/sites/berlaar/files/gestelpad.pdf

  Fijne avond,
  Marc

  Like

  1. Graag gedaan Marc en leuk dat je nog een kleine toevoeging deed door middel van het wandelpad. Vanuit Gestel kan je ook heel mooi wandelen naar de Kruiskesberg en verder door naar de herberg ” ’t Schipke” langs de Grote Nete (maar dat weet je waarschijnlijk reeds).

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel, merci.
   Ben je eigenlijk Nederlandstalig ? Ik stel gewoon de vraag omdat je blog Franstalig is….
   Êtes-vous réellement néerlandophone ? Je pose juste la question car votre blog est en français….
   bav,
   Rudi

   Like

    1. Alors mon sentiment était juste… 😉 Que serions-nous sans “Google tanslate”…
     J’aime aussi l’utiliser moi-même car ma connaissance du français, de l’anglais et de l’allemand ne va souvent pas assez loin… Pardonnez-moi les erreurs que j’ai sans doute déjà commises.
     Cordialement,
     Rudi

     Geliked door 1 persoon

   1. mogge Rudi
    nu zijn er de nieuwe maatjes , maar ze zijn er de rest van het jaar ook hoor mmmm
    die Zwanenbloemen staan in de slootkanten hoor met hun voeten in het water
    ja het zijn denk ik ook meetpunten van het 1 of ander , heb een mailtje gestuurd naar lui die het misschien zouden weten , ben benieuwd of ik iets terug hoor
    herdenkingskruizen staan er veel , helaas , maar het is mooi dat deze mensen niet worden vergeten
    zo’n grenspaal is minder vaak te zien , mooi dat deze mocht overleven

    geniet de dag

    Geliked door 1 persoon

 3. What a beautiful small village. The architecture is beautiful. The landscape is beautiful. Quiet is beautiful…and rare. Here in the U.S. very little stays the same and sometimes it seems things change just to change and not for good reason.

  Like

 4. Een heel mooi dorpje en praktisch niets verandert als je foto’s van vroeger ziet. Kerkje is erg geliefd bij trouwers. Alles is er klein en gezellig en kent daarom heel veel bezoekers. Heel knap voorgesteld Rudi

  Like

 5. Kasia

  Es gibt sie, diese schönen, kleinen Dörfer, die sich selbst nach Jahrhunderten fast nicht verändern. Das Leben plätschert vor sich hin, Menschen kommen, Menschen gehen… und das Dorf dämmert in seinem Dornröschenschlaf…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.