Lillo – a unique village


Ooit was Lillo een dorp aan de Schelde gelegen ten noorden van Antwerpen. Het verdween bijna volledig door de uitbreiding van de haven. Er bleef enkel een kleine pittoreske woonkern (met een 30-tal inwoners) over die zich binnen

de muren van het Fort van Lillo bevindt – het énige fort met woonhuizen op het fortdomein. De forten van Lillo en Liefkenshoek (op de andere Scheldeoever) waren van groot belang voor de militaire controle over de scheepvaart op de Schelde. Samen waren ze in staat om de toegang tot Antwerpen volledig af te sluiten.

Wie Lillo met de waterbus bezoekt, meert aan bij de stijger die je hierboven ziet. Deze ligt bijna recht tegenover het fonkelnieuwe Deurganckdok (daar waar je de 3 hoge masten ziet op de foto onderaan). Via de achterliggende Kieldrechtsluis hebben de schepen toegang tot de nieuwe haveninstallaties op de linker Scheldeoever. Net iets ten noorden van het Deurganckdok ligt het verlaten spookdorp Doel waar ik het in een andere blog reeds over had.

Van de Scaldis Yacht Club in Lillo zijn de ramen dichtgespijkerd en de toegangsdeur is al lang niet meer open geweest.

Het oude haven is er nog steeds. Ze valt twee keer daags, bij laag water, bijna volledig droog . Twee bootjes lagen nog geduldig aan wal te wachten op hun kapitein, Popeye was het ondertussen maar op het droge gaan zoeken.

Ook het oude douanegebouw heeft ooit andere tijden gekend, wetende dat we hier in Lillo nog maar een enkele kilometer verwijderd zijn van de Belgisch-Nederlandse grens. De kerncentrale van Doel, op de andere oever lijkt van hieruit heel kortbij te staan. Ooit was er tijdens de weekends een toeristische veerdienst tussen Lillo en Doel maar dat is ondertussen ook verleden tijd. Nu kan je wel van Lillo met de waterbus overzetten naar Fort Liefkenshoek.

We verlaten de waterkant en nemen een kijkje in wat er nog rest van het stukje dorp dat gelegen is binnen de omwallingen van het oude fort uit 1580. We lopen de Vestingstraat in en stuiten op de wapenschilden van de diverse dorpen die in de Scheldepolders liggen: Zandvliet- Berendrecht – Lillo – Hoevenen, Stabroek, Oorderen en Wilmarsdonk. De twee laatsten zijn totaal verdwenen. Enkel het kerkje van Wilmarsdonk staat nog verscholen tussen een paar bomen, te midden van de haveninstallaties.

In deze straat bevindt zich tevens het Poldermuseum van Lillo aan en de woning van de oudste Belgische inwoner.

Wat verder komen wij bij het dorpsplein met de kerk en het gemeentehuis. Voor wie een frisse pint zoekt, is dit tevens de “place to be”.

Vanaf het dorpsplein lopen we verder naar de Kazerneplaats wat ons duidelijk maakt dat we ons nog steeds binnen de muren van een oud napoleontisch fort bevinden. Het is wel heel bijzonder dat er zich een woonkern binnen een oude militaire site bevindt. Hoe dan ook, de bewoners wisten er toch een zekere gezelligheid aan te geven.

Ronddwalen door dit dorpje dat een heel aparte charme uitstraalt is zeker een aanrader. Groot is het niet want je wandeling vanaf de aanlegsteiger door het dorpje en terug is amper 2,5 km. In het buskruitmagazijn naast de kerk kan je nu terecht om een poppentheater te bezoeken.

Fotografen kunnen er zeker ook hun hartje ophalen want er zijn tal van leuk en soms verborgen hoekjes te vinden…

Wie zelf Lillo wil ontdekken of meer informatie zoekt,
maak dan gebruik van onderstaande button.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

Advertentie

85 gedachtes over “Lillo – a unique village

   1. ha die Rudi
    nee alles heeft zijn eigen schoonheid , is niet te vergelijken
    jij fietste ff het rondje mee zag ik wel , ja dat gebied is bij mij al bekend sinds ik kan fietsen ergens midden / eind jaren ’50 kwam ik daar al , en stond dat bord van Abraham er 🙂
    dat rondje verveeld nooit

    fijne middag groet

    Geliked door 1 persoon

 1. J’apprécie surtout les maisons blanches ornées de fleurs.Quant à la caserne,il était utile de la transformer en habitations,il n’y a pas de honte à cela.L’endroit semble très calme et verdoyant.
  Je ne connaissais pas et le bateau Popeye ajoute une note colorée à l’endroit. 😉
  Bon dimanche Rudi.

  Like

  1. Il s’agit en effet d’une petite oasis de verdure au milieu des activités portuaires, bien qu’on le remarque à peine au centre. Les habitants essaient de faire quelque chose de beau dans leur maison. D’ailleurs, l’ensemble du site est classé depuis 1981. Le village/forteresse continuera donc d’exister encore longtemps 🙂

   Geliked door 1 persoon

  1. Wat me vooral zou storen, zijn de toeristen die er in het weekend toestromen (ook al zijn het er misschien maar een paar tientallen). De rust zou me echter wel bevallen, de aanwezigheid van de chemische industrie op korte afstand dan weer een pak minder.

   Geliked door 2 people

  1. Alles hangt af van het moment hé… ook al was ik er op een zondag, veel bezoekers waren er niet. Enkel wat fietsers en natuurlijk, zoals verwacht, lopen velen niet verder dan tot op het kerkpleintje waar de terrasjes zijn – LOL

   Geliked door 1 persoon

 2. Opnieuw een zeer interessant bericht Rudi. Wat een plek! Daar wil ik gaan kijken. (Met de boot!) Hier in Groningen hebben we ook zo’n bewoond(e) fort/vesting, Bourtange, ooit gebouwd als verdedigingswerk tijdens de 80-jarige oorlog. De wallen zijn gerestaureerd en binnen de (het) vesting/fort wordt gewoond. Het is net als Lillo heel klein, maar het blijven boeiende plaatsen.

  Like

  1. Wat interessant Peter dat jullie ook zo’n fort hebben. Nu had ik de naam Bourtange al wel eens gehoord, bleef het voor mij verder onbekend. Ik ga het zeker een keer googlen. Dat er in Nederland nog heel veel verdedigingswerken van de 80-jarige oorlog zijn, wist ik dan weer wel.
   Fijne zondag nog 🙂

   Like

 3. volkstuinvanbemar

  Leuk om te lezen! Ik ben jaren terug met vrienden van ons eens in Lillo geweest, de vriend met wie we gingen noemde het steevast Lullo, zo is het me dan ook altijd bijgebleven.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heel leuke informatie over dit, mij totaal onbekend dorpje.
  Wonern in die oude kazerne, dat moet wel heel speciaal zijn vermoed ik.
  Wat ik ook denk is dat de weinige mensen die in dit heel rustig dorpje wonen, niet echt gediend zijn van de aanwezigheid van nieuwsgierige toeristen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Zoveel toeristen komen er niet meer hoor, veel fietsers die van daaruit vertrekken (zoals ik dus ook deed) en hooguit wat mensen die er (bij mooie weer) een terrasje doen en eens door het straatje flaneren. Een toeloop kan je het er echt niet noemen en al zeker niet buiten de weekends.

   Like

 5. Waar is die tijd van de boerentram die er nog reeds.
  Super interessant en informatieve log Rudi, je hebt er prachtig werk van gemaakt. Het fotoalbum is ook een mooie verrijking, te lang geleden dat wij er nog zijn geweest.

  Fijne zondag,
  Marc

  Like

    1. Ook een optie Marc. Let in dat geval dan ook op de grafitti muur recht tegenover de Total raffinaderijen vlakbij de Kruisschans en de Boudewijnsluis (tussen de sluizen en de gesaneerde site van Fort Filip). Een muur van meer dan 1 km die staat aan de kant van de Schelde. Je vind het zeker wel op Goolgle maps (al geeft met Fort Filip er niet meer aan… het bevindt zich in de 90° bocht ongeveer 2 km voor de sluizen – komende van Antwerpen centrum).

     Geliked door 1 persoon

 6. De uitgestorven haven van Lillo staat in schril contrast met de enorme kranen op de achtergrond.
  Weer een soort van openlucht museum dus waar mensen wonen.
  Dit was weer een bijzondere uitstap met een mooie en informatieve fotoserie en verhaal.
  105 jaar, pffff, wat heeft ze veel meegemaakt.
  Was het daar zo rustig of heb je de mensen uit je foto’s kunnen houden?
  Het dorpje oogt heel rustig, maar de activiteiten en de geur van de nabijgelegen haven ontgaat je daar vast niet.

  Like

  1. Inderdaad een plek van contrasten Jetske 😉 Waarschijnlijk heeft de 105 jarige veel veranderingen zien gebeuren, maar wie nu geboren wordt en ook 105 zou worden, wat gaat die persoon nog allemaal meemaken hé…. Er waren wel wat mensen hoor maar hoofdzakelijk fietsers die na aankomst met de waterbus snel aan hun fietstocht begonnen. Lillo is na al die jaren voldoende gekend bij de mensen. Er zijn natuurlijk altijd wat “vaste klanten” die er voor de weinige horeca komen maar die zie je niet veel wandelen…. Dus het was heus niet moeilijk om mensen uit de foto’s te houden, ook al bezocht ik Lillo tijdens het weekend. Ook al is de haven voelbaar aanwezig, binnen het fort merk je er visueel niets van.

   Geliked door 1 persoon

 7. Que d’évolutions ! Une ancienne forteresse devenue un endroit tout à fait charmant, et son environnement où la nature ne reprend ses droit qu’avec le rythme des marées.
  Très belle balade, variée et pleine de jolies surprises.
  Bonne journée Rudi

  Like

 8. Dit was een omgeving die voor mij helemaal onbekend is en vond het fijn om met je schrijven en de fotografie het nu ook wat te leren kennen en te zien. en wat mooi dat de oude kazernegebouwen zo een mooie nieuwe bestemming hebben ontvangen. Het lijkt mij zo te zien ook een mooie omgeving om er te wonen want het straalt ook sereniteit uit.

  Like

  1. Het heeft een zekere charme, dat is zeer zeker waar, doch…. je mag de onmiddellijke nabijheid van het havengebied niet uit het oog verliezen, ook al zie je dat niet meteen vanuit de fortomwallingen. Bedankt voor je reactie en nog een fijne avond gewenst.

   Like

 9. Fascinating – the residences inside the old fortress certainly do look nice, and have no military feeling at all. So many interesting things here – the water crossing, the old customs house, the plaque for Mrs. Eyer A., etc. This is the kind of place American tourists aren’t likely to find. THank you! (And your photos are terrific, as usual).

  Like

  1. Dat is het heel zeker ook al is het een postzegel groot, maar de trip met de waterbus in combinatie met Lillo (en eventueel ook Fort Liefkenshoek op linkeroever) is best een leuk uitje voor een zonnige zomerdag 🙂

   Like

 10. Pingback: [Reblog] Lillo – a unique village - Eva Boonman Designs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.