Blind & Deaf


Niet één maar twee maal bedrogen ! Ze is niet blind en meer nog, zij is helemaal géén bij !

De Blinde bij (Eristalis tenax) is een (zweef)vlieg en dat zien we eerst en vooral aan de aan de ogen. De benaming “blind” kreeg ze omdat ze ons misleidt met haar voorkomen dat erg aan een bij doet denken. Blind heeft hier dus niets te maken met niet kunnen zien.

Voorkomen
De Blinde bij is wereldwijd verspreid en komt voor in allerlei soorten biotopen.

Levenswijze
Ze vliegt op bijna alle bloemtypen waarvan de nectarbron niet te diep verborgen ligt. Ze bijna geen eisen qua biotoop. De larve is de bekende rattenstaartlarve of rotje en komt voor in allerlei stilstaand water. De larve verdraagt een zeer hoge, organische vervuiling en komt ook voor in gierkuilen en vroeger in mestlatrines op zeeschepen.


We worden wel meer misleid, niet enkel met het begrip “blind” maar ook met het begrip “doof”. De Dovenetel (Lamium album) is helemaal niet “doof” (een beetje vreemd trouwens voor een plant). In tegenstelling tot de Brandnetel (Urtica dioica) heeft de Dovenetel geen irriterende brandharen – hij “netelt” dus niet en dat wordt hier dus bedoeld met “doof”.

Geloof dus niet altijd wat een volksnaam je vertelt,
vertrouw wel op de latijnse (soort)naam
.

Dioica betekent “van twee huizen” en dat is wel correct.
(de plant is tweehuizig, mannelijke en vrouwelijke bloemen staan op resp. op M en V planten)

Alba betekent “wit” vanwege de kleur van de bloemen en ook dat klopt.
(er is ook een Paarse dovenetel met uiteraard paarse bloemen)


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

71 gedachtes over “Blind & Deaf

  1. Da ist dir ein wunderschönes und stimmungsvolles Foto einer “Blinde bij” gelungen!
    Es ist immer wieder herrlich, zu sehen, wie fleißig, geschickt und dynamisch die Insekten sind.
    Ich liebe unseren Planeten Erde!
    Sonnige Abendgrüße von Rosie

    Geliked door 1 persoon

      1. ja zo is het precies , ik zelf vind het mooi om info op te zoeken , maar vergeet ook weer veel hoor 🙂
        dank je voor de fijne reactie op m’n foto’s , kwam veel moois tegen vandaag , en met wat geluk had ik de vlinders en libellen ook goed op de foto , wat je zegt die zijn altijd druk

        rustige avond groet

        Geliked door 1 persoon

  2. paracelsus

    Dat ze niet blind zijn zou mij toch verbazen hoor Rudi, want onlangs vloog er een los mijn turend oog in 😉 …misschien was ik niet voorzichtig genoeg.
    Af en toe je laten netelen zou goed doen voor de bloedsomloop, de tintelingen vind ik wel fijn aanvoelen. Maar goed dat je de nuances legt in de misleidende woorden tussen doof en blind met de verklaring naar hoe en waarom.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dank je Marc. Wat dat netelen betreft, ooit maakte mijn grootvader een goedgelovige ziel wijs dat hij voor zijn reumha problemen de beste oplossing was om zijn lange pyjamabroek vol met brandnetels te steken en dan te bed te gaan. Hij had nooit verwacht dat die man het zou geloven en toch….. hij deed het !! De reactie nadie op café kan je je wel voorstellen zeker… poor man 😉

      Geliked door 1 persoon

      1. paracelsus

        Lach jij maar ongelovige 😀 😀
        Ik lat me expres netelen op de plaatsen waar ik momenteel hevige pijnen ondervind van mijn reumatoïde reuma, het doet echt deugd.
        Maar wat je grootvader vertelde, ook dat wist ik op te vangen. 😉

        Geliked door 1 persoon

        1. Nee hoor, ik lach niet met je stelling, brandnetels hebben inderdaad hun effect ! Geef toe, de manier waarop mijn grootvader advies gaf tussen pot en tint, was toch wel wat overdreven hé….
          Fijne dag nog 😉

          Geliked door 1 persoon

        2. paracelsus

          Tuurlijk is dat fel overdreven, ocharme degene die erin trapte 😅 zowat hetzelfde als jeukpoeder in iemands slip strooien 😆😆

          Ook een mooie dag voor je

          Geliked door 1 persoon

  3. I should look for this hoverfly – it certainly does a good job at masquerading! Your photo on the pink cosmos is excellent. I agree about Latin names. We have a nice wild Lamium family plant here, Cooley’s hedge nettle. It has a similar look to its relatives, doesn’t have stinging hairs, and has pretty, deep pink flowers. (Stachys cooleyae)

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja het is jammer dat het dragen van klederdrachten verdrongen is tot erfgoedmusea zoals hier in Bokrijk bij Hasselt. Daar zie je nog de typische kempische klederdrachten (blauwe kiel, rode sjaal met witte bolletjes en zwart petje). Elders zie je het héél zelden nog tenzij op een ambachtenmarkt.

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.