Leiden – deel 1


Het oude stadscentrum van universiteitsstad Leiden wordt gekenmerkt door een vrolijke gezelligheid. Fietsen en boten voeren er de boventoon als vervoersmiddel. In deel 1 brengen we een bezoek aan de Hortus botanicus,

gelegen binnen de muren van de universiteit. Het perfect onderhouden park en serrecomplex wist ons erg te verrassen.

De Hortus botanicus in Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Met de aanleg werd begonnen in 1590 en in de eeuwen erna verder uitgebreid. Het was hier dat Carolus Clusius de eerste grote tulpencollecties van Europa kweekte terwijl Philipp Franz von Siebold er ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China introduceerde. Momenteel beslaat de Hortus zo’n 4 ha in totaal.

De kassen, daterend uit 1938, herbergen collecties van vleesetende planten, tropische gewassen, orchideeën alsook de beroemde Victoria amazonica waterlelies.

Het park zelf is niet enkel een veilige haven voor een aantal oude bomen maar ook voor een uitgebreide collectie aan varens. Ook andere niet inheemse planten, waaronder tal van Chinese medicinale planten, gedijen er goed. Het is er zalig om door het groen te slenteren en te genieten van de diversiteit aan kleuren en geuren.

Het park wordt omringd door een prachtige Bloemengracht waar toeristen vanop bootjes de Hortus bewonderen.

De vernieuwde koepels van de Leidse Sterrewacht staan na een grote restauratie in 2011, terug te blinken in het zonlicht. Het is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld.

Ben je moe geworden van je wandeling door de serres en de tuinen ? Bij het Hortus Grand Café kunt u terecht voor een heerlijke kop koffie, thee met een taartje, lunch of borrel. Het groene terras van het Hortus Grand Café is een unieke plek om te genieten van uw hapje of drankje.

Wil je zelf de Hortus botanicus bezoeken,
gebruik dan de onderstaande link voor alle nodige info
.

In mijn volgend blog neem ik jullie mee naar het centrum van de stad Leiden.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

95 gedachtes over “Leiden – deel 1

  1. ha die Rudi
    Leiden als stad , staat op m’n lijstje om er een stadswandeling te maken

    je gaf een heel mooi voorproefje zo met je mooie foto’s en de goede uitleg
    dank je wel
    rustige avond groet

    Like

  2. Leuk dat jij Holland bezocht hebt en Leiden is zeker een prachtige stad met heel veel cultuur historie en is erg fotogeniek. Dat laat jij wel zien met jouw foto’s. Bedankt weer voor het delen met de rest van de wereld. Fijne dag…

    Like

    1. Dank je Hans. Ik kom trouwens graag in Nederland. Wat ik hier toon is slecht een peulschil maar er komt nog een deel 2 in de dagen die volgen. Ook dat deel zal verre van volledig zijn….
      Ook voor jou nog een fijne dag gewenst,
      Rudi

      Like

    1. Dank je wel Walter voor dit compliment. Jammer dat je zelf geen website of blog hebt (tenminste, dat denk ik toch… want er zit geen link achter je naam).
      Hoe dan ook stuur ik je mijn vriendelijke groeten en weet dat je altijd welkom bent,
      Rudi

      Like

  3. Hoi Picpholio,
    allereerst bedankt voor je bezoekjes aan mijn blog en voor je reacties 🙂
    (ik heb je alvast geantwoord in het blog “wie weet een oplossing” De rest moet nog maar ik loop nogal; op achter.
    Ik zie een heel mooi blog met tal van prachtige foto’s en ook mooie info. Zo ook dit blog over Leiden en zijn bezienswaardigheden 🙂 Echt heel leuk en ook heel waardevol.

    Groetjes, Helma

    Like

    1. Nogmaals dank Helma, Leiden is me op alle vlakken zeer goed bevallen. Een leuke stad om in rond te dwalen vol met verborgen hoekjes en natuurlijk niet te vergeten de universiteit en de Hortus.
      Nog een fijne avond gewenst,
      Rudi

      Like

  4. Wow, that brings back memories. Back in the 80’s, my first trip outside the US was to Rotterdam, and I visited the Molen de Valk in Leiden. Wish I’d had time for this fascinating Hortus botanicus, as I love botanical gardens and collections. Good reason to go back!

    Like

    1. Dat is zeker zo Nicole, al kunnen we ons een wereld zonder auto’s amper voorstellen, toch ik het zalig om ze niet continu onder ogen te krijgen…. dan is er rust en lijkt het of de wereld een versnelling lager schakelt.

      Like

  5. ja Rudi
    soms zit het mee soms ff wat tegen , ik koos een ander leuk ritje
    en trof het met al ik ontmoete , mooie kunst , maar wat je zegt , dat hert was helemaal tof 🙂

    fijne avond groet

    Like

  6. Kasia

    Ein botanischer Garten ist ein toller Ort zum Entspannen. Meist verbringe ich darin viel Zeit mit schlendern und lesen. Oft sind die Pflanzen sogar zweitrangig, die entspannte Stimmung zählt 🙂

    Like

    1. Das ist es auf jeden Fall 🙂 Leiden ist eine Stadt, die mir sehr gefallen hat. Sowohl der Hortus (Garten) als auch die Stadt selbst sind wirklich einen Besuch wert. Vielen Dank für Ihren Kommentar und einen schönen Nachmittag. Grüße Rudi.

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.