La douce France – 3


Île de Ré is zeker één van de eilanden die je zeker op het programma moet zetten wanneer je in La Rochelle logeert. Het eiland is vanaf het vaste land via een 2.5 km lange tolbrug te bereiken.

Door te klikken op alle foto’s die volgen,
kan je de beelden in groot formaat bekijken.

Het eiland is 26 km lang en tussen 70 meter en 5 km breed met een kustlijn van ca. 100 km lang. Typisch voor Île de Ré zijn de witte huisjes met het groene houtschrijnwerk en oranje dakpannen daken, de nog steeds ambachtelijke zoutwinning, de lokale wijnbouw en de visserij. De zoutwinning is van oudsher een van de belangrijkste economische activiteiten op het eiland.

Op weg naar het kustdorp La Flotte komen we voorbij Le Fort La Prée. Het fort is te bezoeken met een gids. Veel krijgen we er niet van te zien maar de kust is er wel mooi en je hebt er ook een zicht op de tolbrug. Via de link naar het fort (hierboven) kom je meer aan de weet over het fort.

Iets voorbij het fort, stuiten we op de ruïnes van de Abbaye Notre Dame des Châteliers. Het bouwkerk in gotische stijl en dateert waarschijnlijk uit het einde van de dertiende eeuw of het begin van de veertiende eeuw, en kan deel hebben uitgemaakt van de wederopbouwcampagne na de Engelse plundering van 1294. Er is bijna niets meer over van de oude kloostergebouwen, die verschillende keren werden verwoest en uiteindelijk in de 17e eeuw werden ontmanteld om Fort la Prée te bouwen.

Uiteindelijk bereiken we La Flotte en Ré. Oorspronkelijk was het een vissersdorp. Nu is het een must voor wie Île de Ré bezoekt. In de Middeleeuwen bloeide in La Flotte de cultuur van de wijnbouw mede door de aanwezigheid van de monniken van de abdij van Châteliers.

Het volgende dorp dat we bezoeken is Saint-Martin-de-Ré, eveneens gelegen aan de oostkust van het eiland. Saint Martin de Ré is de hoofdstad van het eiland Ile de Ré. Met zijn bijzondere verdedigingswerken van Vauban staat het zelfs op de Werelderfgoedlijst. Het dorpje is in de zomer een levendige plaats waar vele toeristen komen. Op de terrasjes rondom de haven is het in de zomermaanden gezellig druk.

Opvallend is deze winkel die waarvan wordt beweerd dat het de enige winkel in Frankrijk is die volledig is toegewijd aan TINTIN. Voor wie hem niet kent, hier de link: TINTIN.

Tot slot nog een paar sfeerbeelden. Ook hier is de fietsverhuur alom aanwezig.

We houden nog even halt bij de Plage du Gouin in de buurt van het dorpje Loix dat te midden van de zoutpannen ligt. Van deze laatste jammer genoeg geen foto’s. Mijn diverse pogingen leverden me geen enkel bruikbaar resultaat op. Enkel dus een paar foto’s van deze mooie en weinig bezochte plek.

Afsluiten doe ik met een beeld van de Phare des Baleines op het meest noordelijke punt van het eiland. Eigenlijk staan er op deze kaap twee torens, de oude ronde Phare des Baleines (uit 1682) en de nieuwe achthoekige Grand Phare (uit 1854). De foto is ontleend aan het web gezien de deze plek niet hebben kunnen bezoeken wegens tijdsgebrek. Toch wou ik jullie deze speciale spot niet onthouden. Lees gerust meer over de Phares via de link hierboven.

Foto is ontleend aan het web.

Alvorens we Île d’Oléron zullen bezoeken, wacht je nog een verrassing in Rochefort (F).


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

65 gedachtes over “La douce France – 3

 1. Die oude kerk ruines zijn schitterend, alleen daar zou ik al een hele dag kunnen fotograferen. Stel je voor dat je hier kan werken met een model ? Zalig moet dat zijn. Het is raar dat er een Kuifje winkel is in Frankrijk, want Hergé had toch de Belgische nationaliteit ?
  Je voorlaatste foto (met die scheve boom) vind ik top !

  Like

  1. Die abdijruïne was inderdaad heel mooi en een prachtig iets om te fotograferen. Altijd jammer dat je er tijdens een vakantie maar op één enkel moment bent en je het moet doen met het licht dat er op dat moment voor handen is. Die winkel verwonderde me ook wel een beetje, maar ja, de foto liegt er niet om hé. Bedankt voor je oordeel over de laatste foto.
   Fijne avond nog.

   Like

 2. Dat zelfs alleen de muren zo mooi kunnen zijn van de kerk…
  Als we niet meer willen vliegen zou dit een mooi alternatief kunnen zijn voor de griekse eilanden 😉
  En dat allemaal door jou foto’s
  Groetjes

  Like

 3. Mooi toeristisch blogje weer, Rudi. Vooral de foto’s die je in en rond de ruïne van de kerk hebt gemaakt vind ik prachtig. Maar ook je strand- en zeegezichten mogen er weer zijn.
  Ik vind het altijd weer onvoorstelbaar hoeveel fortificaties die Vauban op zijn naam heeft staan. Zelf ken ze vooral uit de Franse Alpen in en rond Briancon.
  Fijne avond.

  Like

  1. Dank je Jan 🙂 Het is inderdaad haast onvoorstelbaar hoeveel versterkingen, burchten, forten en wat dan nog de mensheid op aarde heeft neergezet. Dit te bedenken dat we allemaal mensen zijn die één en dezelfde planeet bewonen. Is vrede dan echt een pure illusie ?

   Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad Joke, Fort Bayard ligt zowat tussen île de Ré en île d’Oléron. Je kan er met langs varen als je een excursie met de boot boekt. Vanop één plek aan de kust van île d’Oléron kan je het fort in de verte zien liggen. Wij hebben het, zoals nog een aantal andere dingen, niet bezocht wegens een te druk programma 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. ha die Rudi , ja mooi hé dat ze zo deze olifant hebben kunnen redden van dat oorlogstuig
  ja dat zal zeker wel ergens zijn uitgezonden , is ook zoiets geweldigs
  komen steeds nieuwe bij en anderen worden verkocht , zo ja ze zullen zeker anders zijn dan die jij zag
  fijne maandag groet

  Like

  1. Jammer te horen dat je gezondheid het je niet toelaat om lange reizen te ondernemen.
   Geniet rustig van deze beelden al geven ze natuurlijk altijd maar een deel van de realiteit weer.
   Weet dat je altijd heel welkom ben Frans 😉

   Like

 5. J’apprécie tout particulièrement l’abbaye dont j’ai quelques photos aussi mais assez anciennes car il y a un bout de chemin entre les Alpes et l’île de Ré. Une très belle île dont vous avez montré une belle diversité de photos.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.