La douce France – 4


Op weg naar Île d’Oleron maken we een korte stop in Rochefort. Op aanraden van een goede kennis gingen we er op zoek naar de replica van een historisch schip. Er wacht u een fantastische verrassing !

Door te klikken op alle foto’s die volgen,
kan je de beelden in groot formaat bekijken.

Tot op het moment dat Koning Louis XIV besloot om hier een militaire haven/scheepswerf te bouwen, was Rochefort niet meer dan een kleine nederzetting. Vanop de Place Colbert bewonderen we het stadhuis waar, naar aanleiding van een tentoonstelling, de Franse driekleuren fier wapperden.

Niet enkel de vlaggen, ook de zitbanken zijn erg kleurrijk. Ook de mooie gevels en de waterpartij met gedenkboog trekken de aandacht. Verder zien we hier de Eglise Sainte-Louis waarvan de buitenkant ons deed denken aan een Griekse tempel.

Doch we lopen snel verder naar de, aan de Charente gelegen, haven. Sinds 1927 verloor ze haar betekenis en tijdens de W.O.II raakte ze zwaar beschadigd. In haar glorietijden zijn hier zo’n 550 schepen gebouwd. In 1970 begon men met het herstel van de scheepswerf. Hier zouden we nu de veelbelovende replica moeten vinden van l’Hermoine (voor de kenners: een Concorde classe fregat). Men begon met de bouw in 1997 en op 18 april 2015 maakte het schip zijn “maiden trip” onder het belangstellend oog van zo’n 60.000 toeschouwers.

Tot onze grote spijt kregen we het schip niet te zien, het was namelijk daags voor onze aankomst vertrokken voor een korte zeereis. Ik kan jullie dus geen eigen beeldmateriaal laten zien. Wel geef ik jullie hier onderaan diverse links mee over dit uitzonderlijke schip. Je kan ze in alle rust bekijken.

Bron: thegoodlifefrance.com

L’Hermione is bijzonder omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. In 1780 voer de Franse generaal La Fayette met L’Hermione vanuit Rochefort naar Boston. Onder het bevel van graaf Lapérouse was het fregat betrokken bij verschillende zeeslagen voor de Amerikaanse kust.
Dankzij die steun van Frankrijk lukte het de Verenigde Staten uiteindelijk om de Britten in het nauw te drijven. In 1781 werd de onafhankelijkheid afgedwongen.

Op haventerreinen bevinden nog o.a. La Corderie Royal de Rochefort (de Koninklijke koordenmakerij), l’Ecole de Médicine Navale en het Musée International de la Marine.
Meer info over dit alles kan je hier vinden.

Met deze laatste sfeerbeelden sluiten we ons bezoek aan Rochefort af. Van hieruit reizen we verder naar Île d’Oleron. Ik hoop dat jullie er dan ook weer bij zullen zijn.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

57 gedachtes over “La douce France – 4

 1. Wat een prachtige historische architectuur heb je hier (en ook nog eens prachtig gefotografeerd) op beeld gezet. Van een heel andere orde is de foto van de gevel met het rode bankje en bloempotten .. maar niet minder mooi

  Like

 2. De Eglise Saint Louise een ongelooflijk mooie kerk maar alle andere foto’s zijn ook een streling voor het oog. Spijtig dat jullie de ‘lHermoine niet hebben kunnen bekijken maar wat een prachtige reis hadden jullie

  Like

 3. ha die Rudi
  wat een schitterende mooie gebouwen heeft dat stadje , die kunnen gelukkig niet uitvaren 🙂
  ik bezocht alweer vele jaren terug zo’n schop hier , De Batavia , echt klimmen en klauteren door de ingewanden pppfffttt
  rustige avond groet

  Like

 4. Jammer dat het schip net was uitgevaren, het zal zeker de moeite van het bekijken waard zijn. Maar ach, hoeveel moois kan een mens op één dag opnemen en verwerken? Rochefort heeft je ook zonder dat fregat een rijke fotoserie opgeleverd, ook de stad is een bezoekje dus wel waard.

  Like

  1. Dan zou ik toch de voorkeur geven aan La Rochelle als verblijfplaats, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening. Rochefort vonden wie iets minder interessant als uitvalsbasis en qua gezelligheid. Dat neemt uiteraard niet weg dat we genoten hebben van het bezoek, zelfs zonder l’Hermione erbij.

   Like

  1. Merci beaucoup pour votre commentaire et je suis très heureux que vous ayez apprécié les photos et le reportage. Puisque vous connaissez bien la région, elle devait être très reconnaissable.
   Puis-je vous souhaiter un très bon week-end et toujours la bienvenue 🙂 Bien
   cordialement,
   Rudi

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.