La douce France – 6


Belofte maakt schuld, dus in deze zesde en laatste reeks trekken we richting Marsilly ten noorden van La Rochelle en wandelen we langs de vele “carrelets” die het beeld van deze kust hier karakteriseren.

Door te klikken op alle foto’s die volgen,
kan je de beelden in groot formaat bekijken.

Eerst een woordje uitleg over “Les carrelets” (netvisinstallaties) zelf:

De scholvisserij, aan de kust van de Charente, is een traditionele vistechniek die bestaat uit het vangen van vis met een net. Een carrelet bestaat uit een houten ponton dat uitsteekt in de zee waarop een houten hutje is gebouwd. Deze voorouderlijke visserijmethode dankt zijn naam aan het vierkante net – de schol – die aan het einde van de loopbrug opgehangen wordt aan een frame. Met een lier wordt het net horizontaal in beweging gebracht.

De al eeuwenoude werkwijze bestaat er uit om het net ze snel als mogelijk op te halen om de vissen en schelpdieren die zich tussen de schol en de oppervlakte bevinden, te vangen. Als aas wordt meestal een vissenkop, een meloenschil of zelfs hondenvoer gebruikt dat in het midden van de schol wordt geplaatst.

De meest ervaren vissers (of de gelukkigsten) kunnen hier vele soorten vis vangen waaronder spiering, harder, zeebaars, maar ook garnalen, soms tong, paling en haring. Een succesvolle netvisserij wordt beoefend tussen een uur voor en een uur na hoogwater.

Of je nu gepassioneerd bent of gewoon nieuwsgierig, het is mogelijk om een ​​schol te huren. Reken een kleine vijftig euro voor een vloed, of voor 6 uur (3 uur voor en 3 uur na vloed). Verhuur is mogelijk van april tot eind oktober.

Een bezoek aan de carrelets doe je best bij hoog water, al kan een netvisinstallatie op het droge ook wel een fraai beeld opleveren.

De Bretoense golf, gelegen tussen de noordoostkust van Île de Ré en het vasteland, vormt een strategische toegangsroute naar de haven van La Rochelle.
Deze baai wordt sterk gedomineerd door een intensieve schelpdierkweek en is vooral gericht op het kweken van Bouchots-mosselen. Het is inderdaad een van de belangrijkste mosselcultuursites aan de Franse Atlantische kust.
Meer dan 30% van het oppervlak van de Bretoense golf wordt ingenomen door modderige vooroevers, een toevluchtsoord en voedsel voor de fauna, bij eb.

Met de heropening van de kustpaden, zullen wandelaars en fietsers die langs de golfbaan van la Prée passeren, weer genieten van het uitzicht op de baai van Aiguillon, Velen stoppen voor de la Cabanne aux mille souris (hut van Duizend Muizen), een inspiratiebron voor veel amateurschilders. Met uitzicht op de zee trotseert deze woning al meer dan een halve eeuw de tand des tijds.


Zo komen we aan het einde van onze reis naar de kusten en eilanden van de Charente Maritime. Hopelijk hebben jullie er van genoten en misschien hier en daar ook wel iets uit opgestoken. Graag sluit ik af met nog een paar beelden die genomen werden de avond voor ons vertrek.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.


77 gedachtes over “La douce France – 6

 1. Merci beaucoup Rudy pour cette jolie série qui me rappelle un temps assez lointain. Je trouve les carrelets très photogéniques, qu’ils soient sur la côté aquitaine ou en Charente.
  Le final nuit est magnifique aussi, merci.

  Geliked door 2 people

  1. Als men enkel zou vissen zoals ze het hier doen, denk ik niet dat dit de natuur veel zou schaden… Het zijn eerder de drijvende visserij-fabrieken die onze zeeën in record tempo leeg halen (ondanks de opgelegde quota’s). Als dierenvriend begrijp ik je opmerking volledig maar een lekker visje of een potje mosselen, daar bezondig ik me wel graag aan hoor.
   Bedankt voor je waardering van de foto’s op zich Dirk.
   Groetjes,
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

 2. Deze manier van vissen was me totaal onbekend…
  Vind het wel wat hebben, maar om nu zelf daar te gaan zitten wachten op een vol net is me net weer iets teveel haha…
  Mooie foto’s als afsluiter…zelfs een schone 😉
  Groetjes en fijne avond

  Geliked door 1 persoon

  1. De netvisinstallaties waren leuke objecten om te fotograferen maar als het op vis aan komt, ga ik wel naar de winkel of naar een restaurant hoor.
   Die Franse zangeres werkte graag mee aan mijn afsluitende zonsondergangen 🙂

   Geliked door 2 people

  1. Leuk dat ik je iets nieuws mocht bijbrengen wat vistechnieken betreft. Ik had dergelijke installaties al wel gezien op foto’s maar nog nooit in het echt. Nu had ik ze ook een keer voor de lens.
   De zonsondergangen waren leuk om maken en niet alleen vanwege de Franse zangeres ik mee in beeld mocht hoor 🙂

   Geliked door 2 people

  1. Ondanks dat de installaties zo’n 9 meter boven de getijdenlijn staan, leken ze me toch zeer stabiel gebouwd hoor. Die beauté was een Franse zangeres die een kort optreden gaf en die ik natuurlijk wou plaatsen in de context van de zonsondergang 🙂

   Like

 3. De carrelets zijn voor mij een onbekende manier van vissen. Ik vind ze met die bonte kleuren en de constructie wel heel mooi. Met laag water vissen krijg je zeker korting. 😉

  Je laatste fotoserie bij avond vind ik prachtig. De mooie dame in het rood staat er ook heel mooi op.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kende deze visinstallaties enkel van op foto’s maar nu had ik de kans ze met eigen ogen te bewonderen. Ze worden zeer veel gefotografeerd, vooral ook zijn zonsondergang.
   Jij krijgt van mij meer dan korting bij laag tij, je mag dan volledig gratis !
   De mooie dame was een Franse zangeres die graag mee op de foto wou 😉

   Geliked door 1 persoon

 4. Interessant en mooie foto’s van ‘les carrelets’. Als ik het mij goed herinner, wordt in sommige streken van Italië (Sicilië) ook zo gevist. De nachtfoto’s zijn zeer geslaagd, de dame in rood vind ik mooi belicht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja die installaties zijn zeker niet enkel aan deze Franse kust te vinden maar ook nog elders hoor. Ik zag ze al vaak op foto’s, vooral bij zonsondergang zijn ze erg geliefd bij fotografen.
   The lady is red was een Franse zangeres die natuurlijk niet mocht ontbreken in de beelden 🙂

   Geliked door 1 persoon

    1. Thank you so much for your reaction and I took a quick view to your blog to.
     Your photography work looks realy great.
     Maybe one suggestion, can you ad the free Google Translate widget to your site. This would make it much easier for foreign readers and followers.
     Kind regards,
     Rudi

     Geliked door 1 persoon

    2. Thank you very much for your kind comments and for your suggestion to incorporate the translation widget on my website. I have tried it a few times without success. I am very unskilled in WordPress 😔. Best regards

     Like

  1. Vielen Dank 🙂
   Diese Installationen waren mir bereits von den vielen Fotos bekannt, die ich von ihnen gesehen habe. Besonders bei Sonnenuntergang sind sie sehr schöne Motive für die Fotografie.
   Vielen Dank für Ihre Antwort und einen schönen Tag.
   Mit freundlichen Grüßen
   Rudi

   Geliked door 1 persoon

 5. Hallo Rudi, meist schaue ich mir ja nur Deine Bilder an, aber heute habe ich Google mal um Übersetzung gebeten. Sehr interessant. Besonders die Abendfotos gefallen mir sehr gut. Danke fürs Zeigen!
  Liebe Grüße
  Hedwig

  Like

 6. Très beaux cadrages sur ces carrelets , j’avais il y a un bon nombre d’années eu l’occasion de les photographier en Gironde et de bavarder avec l’un des propriétaires de ces carrelets qui se transmettent de génération en génération … pour certains c’étaient la sortie du dimanche pique-nique en famille , il est bien loin ce bon vieux temps 😥

  Like

  1. Alors pour vous, ces images étaient une sorte de voyage dans le passé 🙂
   Nous n’avons vu personne aux carrelets, c’était donc un jour de semaine quand nous y étions.
   Ils sont en effet très photogéniques.
   Bon après-midi Maguy

   Like

 7. Excellent phtoographs, Rudi, and interesting inforamtion. I’ve never seen this kind of fishing. It made me think of ice fishing, where people build huits to keep warm on the ice, make a hole in the ice and fish. Not so different. The night phtoographs are beautiful!

  Like

  1. Thank you so much 🙂 I only knew these fishing installations from pictures I saw. Now I was in front of them. Great subjects for photograpy, certainly at sunset…
   I know ice fishing from documentairies on TV.
   Greetz,
   Rudi

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.