The city of Louis Zimmer


Op amper 15 km van het centrum van Antwerpen, ligt verscholen aan de boorden van de slingerende Nete, één van de mooiste parels van onze provincie: de stad Lier.

Wie Lier zegt, denkt in de eerste plaats aan de Zimmertoren gelegen aan het gelijknamige plein waar het gezellig toeven is op één van de vele terrasjes. Van achter een frisse pint kunnen kan je genieten van wat Louis Zimmer (een Belgische uurwerkmaker) ons nagelaten heeft: drie uurwerken die zich allen in Lier bevinden. Het bekendste mechanisme zien we aan de gevel van de Corneliustoren die ooit deel uitmaakte van de stadwallen en met afbraak bedreigd werd.

Deze bijzondere klok, die niet alleen de standaardtijd aangeeft, maar tevens ook de decimale tijd, de schijngestalten van de maan, de dag van de week, de draaiing van de aardas en nog tal van andere gegevens, is een echte publiekstrekker. We kunnen gerust stellen dat “This tower was saved by the bell”.

Een goeie 200 meter hier vandaan ligt de Grote Markt. Het is vooral het mooi gerestaureerde stadhuis dat hier de aandacht trekt. Het gebouw is in Brabantse rococostijl opgetrokken en is één van de zeldzame voorbeelden van openbare gebouwen in deze bouwstijl. Zeker nadat het plein autovrij werd, kwam de schoonheid ervan weer ten volle tot zijn recht. Ook zijn er nog talrijke bezienswaardige gevels en niet te vergeten de Sint Jacobskapel, een gotische kapel gebouwd in 1383 toegewijd aan Jacobus de Meerdere. 

Zoals met veel steden die aan de oevers van een rivier liggen, put Lier ook een groot deel van zijn charme uit de aanwezigheid van het water dat op talrijke plaatsen in de stad opduikt. Het zijn dan ook een plekjes die door kunstenaars graag vereeuwigd worden.

Volgende keer zetten we onze wandeling door de stad verder en kan je kennis maken met een aantal dingen waar niet iedereens oog meteen op zal vallen.

Benieuwd ?
Zorg dan dat je er weer bij bent !


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

83 gedachtes over “The city of Louis Zimmer

 1. Lijkt me een prachtige stad met al die mooie gevels en het water dat door het schilderachtige centrum loopt. Je hebt een paar mooie weerspiegelingen gefotografeerd aan de waterkant. Die ‘Jubelklok’ aan de Zimmertoren is wel heel prachtig.

  Like

  1. Ik denk dat Lier heel zeker op het programma van menig fietser heeft gestaan 🙂
   Natuurlijk kan je er ook lekker smullen maar dat kan in ons landje in heel veel steden hé.
   Het werk van Zimmer is inderdaad heel bijzonder en ja, over corona zullen we het maar niet te veel meer hebben, daar worden we de laatste weken weeral genoeg mee geconfronteerd.

   Like

  1. Oei, nu vrees ik dat ik veel tekort ga schieten… Het opnemen tegen iemand die er geboren is, wordt gegarandeerd “verliezen” 🙂 Enfin, volledig gaat het zeker niet zijn maar ik deed alvast mijn best om toch een paar plekjes te tonen.

   Like

  1. Lier is een echte klassieker voor ons Antwerpenaars. Niks leuker dan een pintje drinken op het Zimmerplein in combinatie met een toerke door de stad of over de stadsring (park) Ook liggen er diverse mooie natuurgebiedjes op wandelafstand vanuit het centrum.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.