Lier – Hidden Gems


Wie Lier bezoek moet echt op zoek gaan naar de talrijke smalle steegjes die soms heel verrassende doorkijkjes opleveren. Hier een mooi zich op de Sint Gummaruskerk, bij de Lierenaars gekend als de “Peperbus”.

Met de bouw van deze kerk werd begonnen in 1378 en duurde ongeveer 200 jaar. Vandaar vinden we dan ook verschillende bouwstijlen terug: onderaan zuiver Gotisch zijn, in het midden Barok, en de torenkap Rococo.

Vanop diverse plekken in de stad vind je mooie doorkijkjes, zowel op de toren van de Sint Gummaruskerk als op het ganse bouwwerk.

Wanneer we vlak bij het gebouw staan, komen we pas echt onder de indruk van deze collegiale kerk. Ook het interieur is het bekijken waard, maar hou er rekening mee dat men momenteel met restauratiewerken bezig is.

Waarom noemt met de bewoners van Lier ‘Schapenkoppen’?

Volgens de legende is de naam schapenkoppen ontstaan in de 14de eeuw. Hertog Jan II, Hertog van Brabant en Limburg, wilde de Lierenaars bedanken voor hun bijdrage aan de strijd tegen de Mechelaars. Ze mochten kiezen uit twee beloningen voor de stad: een universiteit of een veemarkt.

De Lierenaars kozen voor het stapelrecht op vee. Een keuze die Lier geen windeieren legde, omdat er per regio maar één stad zo’n recht werd toegestaan. Prompt verhuisde de veemarkt die tot dan in Wespelaar was gevestigd op bevel van de Hertog naar Lier. Hertog Jan II zou daarbij al zuchtend gezegd hebben: “O, die schapenkoppen“.

teit, de beloning die Lier links liet liggen, ging uiteindelijk naar Leuven. Hiermee kreeg Leuven in 1425 de eerste universiteit in de Lage Landen. 

(bron: lier.be)

Schapen zijn in Lier dan ook alom aanwezig, hier sieren ze het gebouw genaamd “De drie schapen“. Het gaat hier om een winkelhuis, waarvoor bouwaanvraag van 1916 naar ontwerp van J.B. Van Bouchout met bovenaan een vereenvoudigde klokgevel bekroond door drie beelden van schapen.

Maar er zijn nog andere Lierse geveltjes te vinden die het bekijken waard zijn. Loop doorheen de stad met het hoofd geheven en je zal ze zeker ontdekken…

We sluiten deze reeks over Lier af met nog een paar “kunstzinnige” indrukken. Buiten wat ik jullie hier toon is er nog veel meer te zien, maar dat laat ik jullie liever zelf ontdekken.

Een bezoek aan Lier is zeker een aanrader.
Vanuit Antwerpen is Lier trouwens vlot te bereiken via de Fietsostrade F11.

Vergeet vooral ook niet om de Lierse Vlaaikens te proeven !


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

59 gedachtes over “Lier – Hidden Gems

 1. Je hebt zoveel mooie plekjes getoond maar er zijn er nog zoveel meer zoals je zelf zegt.J e heb ons kleine stadjeheel mooi voorgesteld.
  Misschien maak ik ooit wel een volledige reeks. Ik ken elk hoekje en steegje in lier want ben een echte Lierenaar.

  Like

 2. een interessant vervolg met heel fraaie architectuur foto’s Rudi

  vooral deze van de kerk met haar opvallende toren spreken me bijzonder aan

  je zul maar een “schapenkop” zijn..

  als ik me goed herinneren is daar een beeldengroep met schapen

  prettige avond gewenst

  Like

  1. Die beeldengroep van schapen ken ik, die staat tegenover de zaak “Zuster Agnes”. Gezien de drukte en de vele kids die de schapen beklommen was het me niet mogelijk om een respectabele foto te maken. Fijn weekend nog.

   Like

 3. Een mooi beeldverslag van Lier.
  De veemarkt heeft ze geen windeieren gelegd. Toch had ik denk ik gekozen voor een universiteit en niet voor een veemarkt. Leuven is voor ons Nederlanders bekender dan Lier.
  In de hoofdstad, Zwolle van de provincie waar ik woon staat een toren die ook de bijnaam De Peperbus heeft.

  Like

  1. ’t Ja het is maar waar je voor kiest hé…. anders had Lier voor jullie bekend geweest en Leuven niet 🙂 In Antwerpen (in de wijk “Borgerhout”) staat er ook nog een kerktoren die bekend staat als “de peperbus” bij de Antwerpenaars. Er zijn er dus blijkbaar veel….
   Fijn weekend nog.

   Geliked door 1 persoon

 4. Een uitnodigend logje Rudi, je zou in de toeristische diens van Lies moeten gaan werken 🙂
  In ons kleine landje zijn er veel dorpen én steden die indertijd heel bekend waren voor hun veemarkten. Bijvoorbeeld: Waar ik vroeger woonde, in Merchtem, was er een Kiekerenmarkt, waar de echte Merchtemse kippen werden verhandeld.Dit kippen ras bestaat nog steeds ! 🙂

  Like

  1. Dank je Dirk maar die job ga ik toch aan me voorbij laten gaan hoor 🙂
   Van die kippenmarkt had ik nog niet gehoord, sorry, maar ooit zag ik wel een kalender met allemaal kippenrassen. Kan me echter niet herinneren of de Merchtemse kip er bij stond. De kalender was een eindejaarsgeschenk van één van onze leveranciers (een drukkerij uit het Antwerpse).

   Like

 5. The history is interesting and your photos, once again, are excellent. The sun looks good to me today – it has been a very, very gray and rainy month here. Thanks for bringing a bit of color and beauty to the day.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.