Autumn beauty


Wanneer we in deze tijd van het jaar nog mogen genieten van een zonnige dag, dan is dit het uitgelezen moment om van de schoonheid van de herfst te gaan genieten.

Een paar dagen geleden trok ik naar “Hof ter Linden” in Edegem waar een mooi park rondom een kasteelvijver tal van wandelaars lokt. Wie mij kent, weet ondertussen dat ik me niet beperk tot de platgetreden paden… de talrijke – soms best modderige – paden door de achterliggende bossen worden enkel door de moedigere wandelaar begaan.

We worden verwelkomd door een paar mooie beeltenissen langs de oever die in alle rust over de vijver uit staren. We laten ze voor wat we zijn en trekken dieper het bos in op zoek naar het meer tastbare leven.

Een wat verscholen beukendreef voert ons dieper het domein in. Hier kan het speuren beginnen en ja, we werden ook beloond. Ondanks dat we reeds in de tweede helft van november beland zijn, treffen we nog steeds diverse paddenstoelen aan, al zijn sommige al wel getekend door de tijd.

Een zwammensoort waar velen aan zullen voorbij lopen zijn de geweizwammetjes. We treffen ze aan op dood houd en wie goed kijkt zal van op afstand herkennen als een soort van witte stekels. Als we ze van dichterbij bekijken, zien we duidelijk hoe die aan hun naam geraakt is: Geweizwam (Xylaria hypoxylon).

Kleine 1 tot 5 cm hoge zwartgrijze vruchtlichaam, met wittige of beige bepoederde vertakkingen aan de top, waardoor het aan een hertengewei doet denken. De witte of beige kleur op de vertakkingen wordt veroorzaakt door de witte sporen. Groeit in groepjes op dode takken en stronken van loofbomen (januari – december).

Al even opmerkelijk is het Judasoor (Auricularia auricula-judae). De naam zou afkomstig zijn uit een overlevering: de Bijbelse figuur Judas Iskariot die zich aan een vlier zou hebben opgehangen nadat hij Jezus verraden had. Nu nog steeds blijven we het oor van Judas vinden in onze bossen.

Het 2-8 cm grote judasoor is een roodbruin tot olijfbruine zwam, die zacht aanvoelt en elastisch kraakbeenachtig is. De zwam groeit gedurende het hele jaar op loofhout met een voorkeur voor de vlier. Echt judasoor veroorzaakt witrot wanneer hij als parasiet op een levende gastheer leeft. Als de gastheer sterft wordt het judasoor een saprofyt.

Volgens mijn bescheiden mening zou het hier over een jonge Ressula-soort kunnen gaan maar verder ga ik me er niet over uitlaten.

Aan de voet van sommige bomen, tref je vaak een behoorlijk aantal middelgrote zwammen aan die op het levende hout of de (ondergrondse) wortels leven. Meestal gaat het dan om de Honingzwam (Armillaria mellea). Het is een geduchte parasiet op levend hout waarvan de zwamvlok leeft tussen en schors en het eigenlijke hout. Ze kunnen op deze manier jarenlang leven in een gezonde boom, doch langzaam maar zeker zal de boom sterven. Deze paddenstoel is in jonge toestand goed eetbaar.

Met dit laatste fraaie miniatuurlandschapje sluiten we onze wandeling langsheen de minder bezochte paden van Hof ter Linden af. Hopelijk heb je er een beetje van kunnen genieten.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

95 gedachtes over “Autumn beauty

  1. Thanks Sel 🙂
   The antler fungi were my first one that where suited to make a picture from.
   Juda’s ear I found last year (and more beautiful than these ones).
   I’m just happy with those that I find.
   The last days were not so good, I did not go out to take pictures….
   Have a nice evening Sel and many greets.

   Geliked door 1 persoon

 1. Many folks take photos of trees and forests in autumn, with varying degrees of success. Your post is unusual dedicating so much space to fungi, usually overlooked in remote parts of parks and woods. They (fungi and your pictures) are beautiful. Have a lovely & sunny weekend

  Like

  1. Thank you so much Starszy.
   The reason I focus more on fungi (and flowers in the spring and summer) is that the forest here nearby are not so photogenetic. I would like to be able to make other shots but then I have to travel to other parts of the country what I don’t want to do to often this time of the year.
   I like the compliments you gave and I’m very happy with your interest.
   The weekend here will be cold, wet and windy 😦
   I hope it’s better where you live.
   Greets,
   Rudi

   Like

  1. Dank je Jan. Het was de tweede keer dat ik het Judasoor heb aangetroffen (tenminste om een manier die geschikt was voor een leuke foto). De eerste keer was vorig jaar en toen waren het zelfs mooiere exemplaren.
   Fijn weekend nog en hou het veilig 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. De herfst is intussen de voltooid verleden tijd ingedoken, daardoor worden de mooie paddo foto’s in je logje mooier. Je hebt groot gelijk dat je de wegjes die iedereen begaat verlaat en je eigen ding gaat doen 🙂 Dat levert altijd het betere werk op 😎 Het Judasoor vind ik de bekroning van deze serie.

  Like

  1. Dank je Dirk, dit Judasoor stond dan ook en een plek om er een mooie onscherpe achterrond achter te krijgen (wat niet steeds het geval is). Je moest eens weten waar ik soms beland door van de paden af te gaan….. maar dat maakt het vaak echt boeiend. Maar begrijp me niet verkeer, ik doe het wel erg omzichtig om de natuur niet te verstoren en ik volg altijd wel een zichtbaar “spoor”. Fijn weekend nog en groetjes.

   Like

 3. Heb erg genoten van deze wandeling Ken het daar ook vrij goed .De mooie kleuren in de dreef, de mooie beelden langs het water en de rijke schat aan paddenstoelen Wat je zegt is waar: wandelen langs minder betreden paden geeft je een grotere kans op ontdekkingen

  Like

  1. Het Hof ter Linden is zeer zeker een park waar wel wat te ontdekken valt. Het was een weer even geleden dat ik er nog was en mijn beslissing om er naar toe te trekken bleek achteraf een heel goede keuze 🙂 Fijn weekend nog Marylou.

   Like

  1. Dat zou ik graag voor je doen, alleen nu het winter komt ga ik er niet veel meer vinden, vrees ik 🙂 Je kan altijd nog eens terugblikken op deze die ik al wel toonde de voorbij jaren.
   Geniet van het weekend en vele groetjes.

   Like

 4. Je ziet heel veel zwammen en paddenstoelen in de natuur. Wat is daar mooie omgeving te zien. Helaas kunnen niet meer gaan doen. Wandelen is niet meer bij ons…. Maar gelukkig kan ik bij jou mooie foto’s van genieten.

  Like

  1. Ik heb inderdaad op jullie Yova Gallery gelezen dat er een en ander veranderd is….
   Bij deze vind ik het toch fijn dat jullie alsnog dingen blijven posten, ook al duik je daarvoor geregeld wel eens in de archieven. Mijn complimenten trouwens voor de banner bovenaan met de bewegende beelden, dat is echt een blikvanger om jaloers op te zijn 😉 Echt knap !!!
   Genieten jullie maar in alle rust van wat er hier op mijn blog verschijnt, het doet me altijd heel eel plezier te merken dat er interesse in getoond wordt.
   Nog een heel fijn weekend gewenst en vele groetjes,
   Rudi

   Like

 5. Ein wirklich schönes Herbstbild mit dem du den Beitrag eröffnest und vielen Dank für den”Geweizwam”. Ich mag die Geweihförmige Holzkeule, wie der Pilz bei uns heisst, sehr und freue mich über neue Namen für ihn.

  Like

 6. De informatie en fotografie was wee supermooi en deze tijd vind ik ook een prachtig seizoen en als je dan nog mooie paddenstoelen vind is helemaal fijn. Het zijn de herfstschilderijen die ik dan ook het liefste ziet. Ik was van de week nog geweest op de plek waar ik de judasoren vorig jaar had ontmoet maar helaas ze waren er niet meer. Bedankt voor deze mooie wandeling.

  Like

 7. Je begint met een heel mooie foto, gelukkig is er nog best veel blad aan de bomen zodat het genieten van de kleurenpracht nog even duurt.
  Geweizwammetjes zijn leuk … zie ze veel hier en het Judasoor ken ik toevallig ook … Die paarse dikke zwam is heel mooi van kleur, die heb ik nog nooit gezien.

  Like

  1. Dank je Sandra 😉 De dikke paarse zwam is in de realiteit eerder een klein exemplaar hoor (diameter max 3 cm) Het leek me een exemplaar dat nog maar pas tevoorschijn was gekomen. Mijn gedachten gaan uit naar een Ressula maar ben niet zeker.
   Fijne avond nog.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Henk 😉 De geweizwammetjes lijken van kortbij ook een beetje op verkoolde bomen maar dan in mini formaat. Sommige exemplaren vertonen toch wel een zeker gelijkenis met een gewei 🙂
   Groetjes en nog een fijne avond gewenst.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.