Purple elegance


Het jaar begon redelijk zacht maar wel regenachtig. Tijd om nog eens in de archieven te duiken….

Toen ik het voorbije najaar een wandeling maakte doorheen het kleine arboretum, dat deel uit maakt van het Provinciaal Domein “Rivierenhof, viel mijn oog plots op een aantal elegante verschijningen…

Mijn verbazing was groot toen ik onder de bomen talrijke groepjes wilde Cyclamen ontdekte. De meeste mensen kennen ze ongetwijfeld als kamerplant maar er bestaat ook een tuinvariant die het in dit park best naar zijn zin heeft. De tuinvariant bloeit van september tot november in roze tinten met donkere basale vlekken aan de basis van elk bloemblad. De gekrulde bloemstengels rechten zich terwijl ze de hoogte in groeien om daarna hun op engeltjes lijkende bloemknoppen te ontvouwen.

Er bestaan 18 erkende soorten van de tuincyclaam. Ze zijn afkomstig uit de landen rondom de Middellandse Zee, West-Azië en Somalië. Hun naam is afgeleid van het Oudgriekse κύκλος, kuklos, dat cirkel of schijf betekent (de afgeplatte knol, het blad, maar ook de plant is groeit min of meer cirkelvormig).

Tot zover dit korte intermezzo over de Cyclamen.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

59 gedachtes over “Purple elegance

  1. Telkens een plezier om ze buiten te zien, daar gedijen ze zeer goed. Enkele jaren geleden vond ik ze in de schaduw van de boomkruinen tijdens een wandeling op Kreta. Daar had ik ze ook niet verwacht. Toffe foto Rudi.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.