Measuring clouds


De ‘Wolkenmeter’ van de Antwerpse kunstenaar Jan Fabre hoopte op een recordprijs bij veilinghuis Campo & Campo in Berchem. Vorig jaar, op 27 april 2021 dus, ging één van de in totaal acht exemplaren

van “Man die de wolken meet” onder de hamer. Twee maanden eerder werd een ander exemplaar van het iconische beeld van Jan Fabre bij veilinghuis De Vuyst in Lokeren afgehamerd op net geen 600.000 euro.

Tot mijn groot geluk werd op de avondveiling bij Campo & Campo ingehouden aan 340.000 euro. Er was dus geen koper. Zo kreeg ik de kans om het kunstwerk gisteren te fotograferen tijdens onze wandeling.

Van dezelfde hand zijn ook “Searching for Utopia” beter bekend als “De schildpad” die een tijd lang te zien was in Nieuwpoort waar ze herhaaldelijk onderhevig was aan vandalisme.

Verder maakte de Antwerps kunstenaar Jan Fabre ter gelegenheid van het culturele stadsfestival “Antwerpen Barok 2018 – Rubens inspireert” drie nieuwe altaarstukken voor de Antwerpse Sint-Augustinuskerk. Hiermee treedt hij in de voetsporen van Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Anthony Van Dyck. Deze werken waren in 2018 te bewonderen.

Zijn misschien wel meest opvallend werk “Heaven of Delight” uit 2002, zijn de creaties op het plafond van de spiegelzaal in ons Koninklijk Paleis te Brussel. Maar liefst 1,4 miljoen dekschilden van groene mestkever verwerkte hij tot schitterende diepgroene plafondkunstwerken. Sindsdien is het originele en saaie witte plafond getransformeerd tot een uniek werk dat enig is in de wereld !

De kevers die verwerkt werken.

Mijn excuses voor de mindere kwaliteit van de foto’s deze keer.


Bedankt voor uw bezoek en de getoonde belangstelling.

31 gedachtes over “Measuring clouds

 1. Jan Fabre ongetwijfeld een veelzijdig kunstenaar., nu wel minder in de kijker sinds een #MeToo-beschuldiging.

  ” Searching for Utopia”” vind ik persoonlijk zijn knapste werk, er bestaan wel 2 exemplaren van…

  het ene staat op de citadel van Namen en het andere voor het cultureel centrum in Nieuwpoort

  prettige avond gewenst

  Like

 2. knappe beelden Rudi
  ik heb voorkeur voor de schildpad
  leuk optrekje waar ze naar ik hoop afgevallen dekschilden van de mestkever gebruikte , en niet hen eerst ving
  fijne avond groet

  Like

 3. Het beeld van de wolkenmeter vind ik wel mooi en origineel. Maar die bedragen vind ik buiten proportioneel.

  Liepen er na afloop 1,4 miljoen groene mestkevers zonder dekschilden rond?

  Als ik de reacties hierboven zo lees dan is het een kunstenaar met een smet en niet bij iedereen geliefd.

  Like

 4. Dat een kunstenaar zijn ideeën ten uitvoer brengt kan ik begrijpen, daar is niets mis mee maar dat je als mens geen rekening met anderen houdt ,ze kwetst of slecht behandelt, moet je gestraft en niet op standbeeld gezet worden.. Ik ken de beelden , er zitten knappe ideeên achter maar als er zoveel mensen honger hebben moet je geen eetbare zaken in kunstwerken gebruiken maar het aan de hongerige geven en wat die dekschilden van de mestkevers betreft. Om zo’n kunstwerk te maken daar dieren voor gebruiken is ver beneden alle peil. Die vleugeltjes zijn zo klein en moeten de diertjes beschermen .Als wandelaar weet je heel goed dat die vleugeltjes niet te rapen zijn. Men zal ze er dus speciaal voor gekweekt hebben .Miljoenen dekschildjes van diertjes die opruimer zijn in de keten van de natuur daar voor gebruiken is schande .

  Like

 5. I was driving home from birding, thinking about how we could measure clouds – their height, translucence, their effect on photography – and found your post waiting for me. Synchronicity! As always, you’ve provided a lot to think about – thank you!

  Geliked door 1 persoon

 6. The photos are fine, Rudi, and I love the man measuring the clouds, that’s a wonderful sculpture. I should know this artist better but I didn’t so thank you. To me, his work seems very Belgian. It’s hard to put into words, but it’s something I really appreciate, a certain sensibility that always questions our assumptions about the world while maintaining a sense of humor.
  The video was interesting – I’d like to see the hall in person, to see how it really looks and what the light is like.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.